Hunter

Közeledik a Wi-Fi gyors és olcsó optikai megfelelője

A január elején Las Vegasban megrendezett Consumer Electronic Show egyik érdekessége a Casio okostelefonja volt, ami az új Li-Fi technológiát hivatott demonstrálni. A fénnyel történő adatátvitel a japán cég prototípusainál a képernyők fényerősségének váltakozásaival történt, a villogás azonban annyira enyhe, hogy azt csak a másik telefon kamerája észleli - akár 10 méteres távolságból is, az emberi szem nem.

A Wi-Fi és a Bluetooth korában a villódzó fények visszalépésnek tűnhetnek, valójában azonban a vezeték nélküli kommunikáció egy gyors és olcsó korszakának a kezdetét jelzik. A Casio telefonjain a Li-Fi technikával csak egyszerű üzenetbuborékokat csereberéltek, a cég azonban jóval nagyobb szabású alkalmazásokban gondolkozik, például egy üzlet világító cégtáblájából vagy logójából a technológiával felszerelt mobilokkal történő információ kiolvasásra, amiből a vásárló megjelenítheti készülékén a futó akciókat, vagy akár a nyitvatartási időt is, azonban ez is csupán egy parányi töredék a lehetőségek széles kínálatából.

Tavaly októberben több cég és ipari csoport együttműködéséből megalakult a Li-Fi Konzorcium, a nagy sebességű optikai vezeték nélküli rendszerek népszerűsítése céljával. Az alapelv szerint a fény segíthet a rádió alapú technológiáknál egyre súlyosabbá váló kapacitásbeli problémák enyhítésében. A Wi-Fi szinte mindenhol jelen van, és a gigantikus mobil telefon hálózattal együtt a rádióalapú kommunikációval egyre több eszköz egyre több adatot visz át és kapcsolódik az internethez, a rádió spektrum azonban korlátozott. A fény alkalmazása kitörést jelenthet, mivel az elektromágneses spektrum egy teljesen másik részét aknázza ki, aminek ezen felül van egy másik hasznos célja is, a világítás.

Ahhoz hogy a fény alkalmassá váljon az adatátvitelre a Li-Fi routernek modulálni kell az outputot, ettől eltekintve azonban, akárcsak a Wi-Fi, egy hálózati kábelhez csatlakozik, aminek a másik végén egy telefonos vagy egy kábeles szélessávú szolgáltatás található. A hagyományos izzók és a fénycsövek nem igazán alkalmasak a modulációra, ezekről azonban már inkább múltidőben beszélhetünk. A jövő a fénykibocsátó diódáké, a LED-eké, melyek hatékonyságuknak köszönhetően gyors ütemben váltják fel a hagyományos világító testeket. Mivel félvezetők is, teljesen egyértelmű, hogy elektronikáik megbütykölésével előállíthatók az adatátvitelhez szükséges villódzó jelek, állítja Dr. Gordon Povey, a brit Edinburgh Egyetem fénykommunikációs kutatója.

Az adatátviteli sebességre nem lehet panasz, Povey és munkatársai szabvány LED-eket alkalmazva jelenleg a másodpercenkénti 130 megabitnél tartanak, ami már lepipálja a régebbi Wi-Fi routereket, bár rendszerük hatótávolsága csak 2 méter. Povey szerint eszközeik elérhetik az 1 gigabites másodpercenkénti (Gbps) sebességet is, illetve a hatótáv is jelentősen növelhető, a kifejezettem a technológiához fejlesztett LED-ekkel pedig ezek az határok még tovább tágíthatók. A konzorcium 10 Gbps-t vizionál, ami egy HD minőségű film letöltésének idejét fél percre csökkentené.

Dr. Povey meggyőződése, hogy a jelenlegi LED-ek alkalmazása lesz a leggyorsabb módja a Li-Fi elterjesztésének. Povey cége, a VLC már elő is rukkolt egy okostelefon alkalmazással, ami lehetővé teszi egy alacsony sebességű adatátvitelt két iPhone között, illetve elkészítettek egy kísérleti optikai adóvevőt, ami egy laptophoz csatlakoztatva fényjeleket küld és fogad. Az idén újabb Li-Fi termékekkel készülnek a LED világítási rendszereket telepítő cégek számára.

A fény alkalmazásának is megvannak természetesen a korlátai. A rádióval ellentétben a fényhullámok nem hatolnak át a falakon, ami a biztonságos alkalmazások számára nem feltétlenül jelentenek hátrányt. Nagy előny azonban, hogy a fényforrások szinte mindenhol jelen vannak és ahogy a hagyományos eszközöket az otthonainkban, irodákban, közintézményekben, sőt még az utcai világításban fokozatosan felváltják a LED-ek, minden fényforrás egy potenciális Li-Fi hotspot-tá válhat. Még az sem feltétlenül szükséges, hogy kommunikációs eszközünk közvetlenül rálásson a LED-re, elég lehet a falakról visszaverődő fény, legfeljebb a jelerősség nem éri el a maximális szintet, ez azonban a Wi-Fi-re is igaz.

A kommunikáció persze kétirányú történet, vagyis egy Li-Fi LED-jeinek fénydetektorokra is szükségük van az adatok fogadásához. Több LED rendszer már jelenleg is rendelkezik ilyen szenzorokkal, a legegyszerűbb esetnél maradva például azok, amik a környezet fényviszonyaira reagálva kapcsolják fel önmagukat. Povey szerint azonban még akkor is lehetségesek a hibrid rendszerek, ha a LED-eket nem módosítják, vagyis az adatok letöltése a fény alkalmazásával történik, míg a feltöltéshez, ami általában kevésbé adat-intenzív folyamat, a rádiójeleket használjuk. Egy irodában például egy LED-es asztali lámpa kiváló Li-Fi router lenne, ami összefogná az összes hálózatba kapcsolt eszközt az íróasztalon.

A fény nagy előnye, hogy az érzékeny berendezésekkel felszerelt területeken is alkalmazható, ahol a rádió jelek zavart okozhatnak, ilyenek a repülőgépek, vagy a műtők. Egy repülőgép belső LED világítása, nem csupán az internet elérését tenné lehetővé, de az adott ülésekhez eljuttathatná a nézni kívánt filmet is, szükségtelenné téve a rengeteg kábelt, ami a légitársaságok költségeit is csökkentené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #33
    Azt pedig hogy elfelejtettük már hogy nem csak fogadni kell tudni az adatot a notikkal meg a többi géppel, hanem küldeni is. Szóval kell egy lámpa a gépre is, és egy erős fényforrás szerintem többet fogyaszt mint egy wifi egység.
    Ez az egész csak a fényszennyezést növelné...
  • kjhun #32
    És ha ezzel világítanál??

    1000W-os




    Ez már csak elég fényt adna a szobában nemdebár.
  • Komolytalan #31
    Nekem itt az asztal mellett olyan LED spot van, amiben 60 led van, és 3W-ot fogyaszt, vagyis 1 led 0.05W-ot fogyaszt. Van olyan PowerLED is, ami egy darab, és 3W-ot fogyaszt. Szóval a képből nehéz kiindulni, de ettől függetlenül tény, hogy egy szoba világítása LED lámpákkal az kb egy 3 antennás, N-es wifi router ára.
  • Komolytalan #30
    1996 környékén az egri tanárképző fősulinak ilyen lézeres izével voltak összekötve az épületei. Délelőtt belesütött az egyik oldalba a nap, akkor azért nem volt net 10-11 óra között, délután meg a másikba, akkor azért nem volt net 14-15 óra között. Ha köd volt akkor nem volt net, ha esett az eső nem volt net.

    Mondjuk mivel ingyen volt (cisco a fősulin akarta demózni, hogy mekkora fasza is a rendszere), így nem zavart senkit se, mert a semmitől azért jobb volt (a napi fix kiesésekre lehetett számítani, az időjárást meg lehetett látni az ablakon kinézve).
  • MacropusRufus #29
    1 LED kb. 1W-ot eszik és ez mellett olyan fényterőt ad le amit egy 10W-os hagyományos izzó tudna.
    A fenti képen több mint 100db LED van abban a foglalatban. Tehát már áll a 100W.
    De ha a fele is elég akkor is 50-nél járunk... ÉS akkor hol van még a jeladó/jelfogó elektronika meg a társai? :)
  • MacropusRufus #28
    sztem ez egy hamvában holt fejlesztés.
    Egyébként már volt ilyen régen, az valami lézeres csoda volt.
    Csak hát elég egy kissebb pára/köd/esső/havazás/por/stb (ez utóbbi a nagyon veszélyes :D ) és már nincs is stabil átvitel. Vagy esetleg ezt az eszköt össze kell kapcsolni a világűrbe kifejlesztett routerekkel és akkor 1-2 napos szakadás sem fog gondot okozni :D
  • Komolytalan #27
    ""Szóval te egész nap égetnéd a lámpát csak azért hogy legyen neted?."
    Miért ne? Nem fogyaszt többet, mint egy wifirouter és nem kell 100W-os égőnek megfelelő fényerősségű lámpa se, hogy működjön."

    Egy középszar - értsd: nem márkás, de többeknek bevállt kínai LED izzó, ami kb 60W hagyományos izzót vált ki, körsugárzó (vagyis nem csak nyalábban jön a jel) 6-8eFt, és 8-10W fogyasztású. Ez a fény egy szobába kevés, ha nem akarod hogy a jelet zavarják más fényforrások, akkor kell belőle 2-6 db. Arról ne is beszéljünk, hogy ez maximum adónak elég -valójában annak se, mert elektronika nincs benne, vagyis csapd hozzá egy vezetékes router fogyasztását, meg az árát is.
    Ezzel szemben egy TP-LINK TL-WR1043ND fogyasztása kb 18W (12V, 1.5A a tápja).

    Én abban továbbra se hiszek, hogy más fényforrások - első körben a nap - ezt ne zavarnák, illetve hogy szórt fényből tudna normális információt visszanyerni. Gondolkozzunk már el: a fényvisszaverődés élből megváltoztatja a fény hordozó frekvenciáját - attól függően, hogy milyen színű tárgyról verődik vissza (és a fehér se az a fehér, ami a kiindulás volt). Szóval direkt rálátás kell, és a direkt fénynek nagyságrenddel erősebbnek kell lennie, mint bármi más fénynek, ami a vevőhöz eljut. Vagyis ha belesüt akár a lámpába, akár a gépen lévő vevőbe a nap, akkor vége a netnek.

    Én ezt semmilyen körülmények között nem nevezném alternatívának. Ez egy szopóroller, mazochisták részére fejlesztve.
  • Szefmester #26
    kérdés.. ha már van egy UTP kábeled elérhető távolságban akkor miért nem azt használnád? Minek bonyolítanád meg a rendszered egy másik ritkán használható alternatívával.. mert ha még bizonyos helyek nem lenne lehetőség UTP kábeles netezésre mint pl a hotspotoknál éttermekben, akkor azt mondom oké..
  • vumbi #25
    esti netezeshez meg telepitesz az ablakod ele egy utcai lampat? :D
  • culas25hc #24
    és ha a nappali módban az ablaküveget ruháznák fel valamilyen félig áteresztő képességgel, hogy bizonyos frekvenciával szűrne egy adott hullámhosszt, amit a készülékek érzékelnek. És akkor lámba nélkül is, napközben term fénynél, rádióhullámok nélkül lenne vezeték nélküli net :P
    plusz az internet kábelnek sem kell lyukat fúrni a falon, mert kívülről csak az intelidens ablakkeretbe dugnánk :D:D:D