Hunter

Zöld utat kapott a LED-tapéta


A Philips egy innovatív világító tapétával szeretné elkápráztatni a belsőépítészeket és lakberendezőket, új értelmet adva a környezeti fénynek

A holland elektronikai óriás egy dán céggel, a Kvadrat Soft Cells-szel jelentette be az „integrált LED-eket tartalmazó textilekkel” kapcsolatos terveit, amik rendkívül széles színskálán ragyognának, ugyanakkor dinamikus vizuális tartalommal is feltölthetők a felhasználó igényei szerint. A világító és hangelnyelő tapéta kifejlesztéséhez a holland cég integrált LED technikáját, míg a dánok rugalmas és könnyen méretre igazítható akusztikus paneljeiket adják, melyek a hangok csillapításával és a fények manipulálásával bármilyen beltérben kellemes munka- vagy életteret biztosítanak.


A paneleket egy alumínium keretre feszítik ki, ami mögött egy rejtett mechanizmus bújik meg, folyamatosan, a hőmérséklet és páratartalom ingadozásoktól függetlenül biztosítva az anyag tökéletes feszességét. "A panelek egyszerűen és gyorsan átrendezhetők, újra felszerelhetők, megfelelve a változó igényeknek," - olvasható a Kvadrat weboldalán.

A Philips LED világítású tapétája olyan hangulati elemekkel fegyverezheti fel a belsőépítészeket és tervezőket, amihez hasonló korábban nem állt rendelkezésükre. A tapéta egészen újszerűen, nem utolsó sorban minimális erőforrás igénybevétellel keltheti életre a tereket. A panelek színének változása például szinkronizálható egy audiorendszerrel, így a zene ritmusának, vagy hangulatának megfelelően változhatnak a színek, vagy a vizuális tartalom. Mivel az együttműködésből születő panelek hangelnyelők, képesek lágyítani a visszhangokat és tompítani az éles zajokat.


A Philips még nem szólt sem az árról, sem a megjelenés várható időpontjáról, a foszforeszkáló tapéta azonban alighanem a magasabb árfekvésű helyeket, szállodákat, múzeumokat és galériákat fogja célba venni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #37
    Ha a teljes rendszert nézed és ugyanazt a fényminőséget célzod meg, akkor a LED és egy modern fénycső közel azonos fogyasztást fog produkálni.
    A mai tömegtermelésben levő LED-ek valójában kék színt állítanak elő, amelyből sárga foszforbevonattal állítják elő a fehér fényt. A spektrális felbontáskor ez a kék rész szépen kiugrik. A fény foszforral való átalakítása veszteséggel jár, emiatt minél magasabb színhőmérsékletű a LED, annál energiatakarékosabb, és persze minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál többet. Egy kellemes 3-4000 Kelvines színhőmérséklet esetén ez elég rendesen érezhető.
  • qrd0xQSt2rdvnu #36
    Először talán tanuld meg a helyesírást! Tip: ly és j
  • MuchACHO79 #35
    Ebbe a tapétába is olyan egyszerűen lehet lyukat ütni egy két konnektornak, meg villanykapcsolónak mint a hagyományos fűrészporosba? :)
  • kisemlős #34
    Köszönöm, új fejezetet nyitottál az életemben!
  • Cleawer #33
    Én inkább úgy fogalmaznék hogy hogy ugyanolyan fényerősségű, hatású ledet, kompakt fénycsövet, hagyományos izzót összehasonlítva a fogyasztás 1:4:10 arányban van. Igaz árban fordítva.
  • waterman #32
    a ledek fogyasztása kb a fele mint egy normál égő, ha ugyanazt a színtónust és fénymennyiséget akarod elérni. ha kevesebbet raksz nem lesz elég a fény, vagy kiesik a szemed a szűk színspektrumtól.
    egy ilyen falnak kb plázákban van értelme, mert szép és mindenki rettentő boldog lesz aki mellé ül kajálás közben. de valakinél odahaza, szerintem parasztvakító felesleges cucc. különben jól néz ki, csak most lesz még egy dolog ami növeli az áramszámlát, a co2 kibocsátást, meg az elektroszmogot.
  • kzsolt4444 #31
    Na végre valaki (DjDano) , aki rávilágít a lényegre.
    Nézzetek már utánna , hogy mennyi a LED-ek fogyasztása? Még ha tömegesen sok van is belőlük. És mindenki elkezdett ezt követően vitázni..
  • Rapid81 #30
    Glimmlámpaként kérd az elektronikai boltban. ;) Esetleg parázsfénylámpa. Mindenféle világító kapcsolóban lehet még találni...
  • viasz #29
    Tökéletes baromság, kivéve ablak nélküli helyiségekben.
  • noland #28
    Esztétikailag elég buziságnak tűnik, ahogy a videoból lejön, hogy majd ez előtt tárgyalnak az üzletfelek. A lila-narancs-kék fos foltokhoz még valami illatorgia hiányozna meg valami ezotérikus halk zene, és a tárgyalófelek örömükben elélveznének :)