Hunter

Megépítették az antilézert

Első alkalommal készítették el az antilézert, ami ahelyett hogy kibocsátaná, elnyeli a fényt. Az új eszköz rendkívül hatékony az energia elnyelésében, neve ellenére azonban ne egy lézerpajzsra gondoljunk.

Az antilézer, melynek prototípusa még csak az infravörös tartomány adott hullámhosszait nyeli el, az elektronikus számítógépes chipekbe integrált fényalapú eszközöknél hozhat áttörést. Más kutatócsoportok is készítettek már hasonló eszközöket, folyamatosan pattogtatva a fényt egy tükör és egy fényelnyelő anyag között. Az újdonság egy új alapelvben, az idő visszafordításában rejlik. A technika a mögöttes matematika megfordításával visszapörgeti a folyamatokat, esetünkben egy plusz jel mínuszra cserélésével ugyanannyi energiát nyelet el az antilézerrel, mint amennyi energiát egy hagyományos lézer termel.


A lézer ragyogását fotonok özöne adja, amik egy fényerősítő anyag, például kristály, üveg, vagy félvezető belsejében pattognak, erőteljes, koherens sugarat alkotva. 2010-ben Douglas Stone a Yale Egyetemen felvázolt egy módszert a folyamat megfordítására. A beérkező sugarat két egyforma erősségű sugárra osztják, majd azokat tükrökkel szinkronizálják, végül egy fényelnyelő szilíciumostya két ellentétes oldalára irányítják. Az energia, amit a szilícium nem nyel el, a sugarak ütközésekor eltűnik, ez azonban kevesebb a sugár energiájának 1 százalékánál, így az új módszer sokkal hatékonyabb az elnyelésben, mint a hagyományos megoldások.

Az elv tesztelésére mostanáig kellett várni. Az ugyancsak a Yale-en dolgozó Hui Cao egy 110 mikrométer széles szilíciumostyával a gyakorlatban is megvalósította Stone és csapata elméleti munkáját. Az ostya szélességének változásával az elnyelhető fény hullámhossza is változik. Cao kísérletében a 110 mikrométeres ostya 998,5 nanométeres hullámhosszú, az infravörös tartományba tartozó fény 99,4 százalékát nyelte el, hővé alakítva azt. "A kísérlet tökéletesen alátámasztotta az elmélet" - mondta Stone. "Ennél jobbra nem is számíthattunk volna"

Az antilézerek a jövő optikai számítógépeiben játszhatnak szerepet, amik a fényt használják az adatátvitelhez, jelentősen felgyorsítva a számításokat. Az antilézerek hatékonyan modulálhatnák a fény intenzitását, vagy a fényjeleket elektronikussá alakíthatnák a processzoron belüli feldolgozáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #52
    A lézerpajzs szerintem hülyeség. Sokkal több értelme lenne mondjuk a relativisztikus védelemnek. Ha a katonák a fénysebesség kb 0,866 -ával rohangálnának, akkor fele olyan szélesnek tűnnének az álló katonák nézéséből, így fele annyi esély lenne, hogy eltalálnák őket a golyók.
  • Sir Ny #51
    "fűtőtested, az egyik egy radiátor, a másik ilyen ventilátoros hajszárító jellegű műanyag kacat - ugyanannyi áramfelvétellel melyik fűt jobban? Én arra szavaztam hogy tökegyforma a leadott hőmennyiség, azaz egységnyi kWh-ból ugyanannyi légköbmétert fűt fel ugyanannyi fokkal, lévén a teljesítmény jobbhíján csak hővé tud alakulni."

    Tud még az energia mozgássá is alakulni. A hajszárítós kacat forgassa a lapát, és mozgassa a levegőt. Az nagy cucc ám.
  • johnsmitheger #50
    A fekete túl sötét. Asszondom, ha lesz mondjuk kék, veszek kettőt.
  • johnfly #49
    Az lenne az igazi, ha az elnyelt energiát nem hővé, hanem elektromos árammá lehetne vele alakítani, na abban már lehetne találni fantáziát.
    Például egy föld körül keringő űrhajó energiacelláit lehetne a felszínen üzemelő erőművekből feltölteni, és a többi.
  • toto66 #48
    Lézerpajzs felesleges.
    A lézer fény, tehát tükrözhető, sőt prizma alakú tükörrel párhuzamosan vissza lehet tükrözni. ezért bár kísérletek voltak, de mégsem használják. Inkább a lézert bombák vezérlésére használják.
    Nem tudom milyen lehet az az "energia pajzs".
    Ugyanis az energia, csak úgy magában nem szokott létezni, valamilyen anyaghoz (vagy elektromágneses hullámhoz ami lényegében ugyanaz) köthető. Ugyanis az energia definíciója a munkavégző képesség, és ott van mindig, hogy valaminek a munkavégző képessége. Na most tételezem fel ez elektromágnesesség, akkor az igen erős, tehát a kezelő személyzet sincs túlzottan biztonságban tőle, ha csak nem irányított. Ha irányított, akkor pedig előre ismerni kell a várható becsapódás irányát. Ezenkívül a tankhoz valószínűleg még egy erőművet sem árt csatlakoztatni.
    De ezt csak én gondolom a csöppnyi agyammal.
  • TreDoR #47
  • MacropusRufus #46
    ha lézer nem is, de energia pajzs már létezik. És igen hatékony!
    Harcijáművökön már meg lehet találni, és nagysárgenddel hatékonyabb az aktív páncélzatnál ui. a lövedég el sem éri a célt, már elötte szétrepűl a csába.
    Viszont úgy tűnik, hogy csak robbanóanyaggal felszerelt eszközöknél működik. Pl. golyónál nem.
    Szóval a filmekben átott "lázerpajzs" már van. Csak nem lézer...

    livelieak-en van egy videjó a cuccról
  • MacropusRufus #45
    a matek sok mindere képes. Pl. plussz minuszra cserélésével egészéen érdeke, valóságban soha elő nem fordúló eseteke tlehet modellezni. :)
  • MacropusRufus #44
    "tömpuszfegy" - Amerika kommandó, világrendőrség

  • MacropusRufus #43
    valószínűleg a hiba ott lesz, hogy se Te se a cikk írója nem tudja, hogy miről is szólt a cikk. Te azért nem mert a cikk hülyeségeket is ír, ő meg azért nem mert hát akkor nem lennének hülyeségek a cikkben :)

    De ha még is így lenne akkor semmi mást nem írt le a gyerek, csak egy közel 100%-os napkollektort. Gondolom azért ennél többről van szó