Hunter

Feketénél is feketébb anyag készült

Új fekete anyagot kísérleteztek ki, ami szinte minden ráeső fényt elnyel. A "feketénél is feketébb" a metaanyagokként ismert csoport egyik kiváló példája.

A metaanyagok olyan optikai tulajdonságokkal vannak felruházva, melyek nem találhatók meg a természetben, általában két vagy több parányi komponens szabályos sorozatából állnak. Az alkotóelemek kisebbek, mint a velük kölcsönhatásba lépő fény hullámhossza. Jevgenyij Narimanov, az Indiana állambeli Purdue Egyetemen, kutatásai során felismerte, hogy létrehozható egy olyan metaanyag, ami a megfelelő belső szerkezettel gyakorlatilag az összes elektromágneses sugárzást elnyeli egy bizonyos tartományban. Egy tárgy, ami ebből az anyagból készül tökéletesen fekete lesz, ellentétben a hagyományos fekete tárgyakkal, melyek mindig visszavernek egy kevés fényt.

Narimanov a virginiai Norfolk Állami Egyetemen dolgozó Mikhail Noginovval és munkatársaival meg is alkotta ezt a tökéletes fekete anyagot 35 nanométer széles ezüst szálakból, amiket egy 1 négyzetcentiméteres, 51 mikrométer vastagságú alumínium-oxidba ágyaztak. A csapat letesztelte az új anyag egy csiszolt és egy kezeletlen változatát infravörös közeli sugárzással, melynek hullámhossza 900 nanométer körül mozgott, egy picivel túl a látható spektrum vörös tartományán. A sugárzás 45 fokos szögben érte a mintákat, és míg a csiszolt felület a 20 százalékát visszaverte, az érdes felület 1 százalék alatti értéket produkált.

"A koncepció az elektromágneses spektrum összes részén alkalmazható" - nyilatkozott Narimanov, a San Joséban tartott Lézer- és Elektrooptikai Konferencián. John Pendry, az Imperial College tudósa, a metaanyagok egyik úttörője elismeréssel szólt az eredményekről, újnak és értékesnek nevezve azokat.

Természetesen az elsődleges alkalmazások között a hadászatot említik a kutatók, Narimanov a New Scientistnek adott interjújában a gigahertz tartományú lopakodó technológiák, vagyis a radarok számára láthatatlan rendszerek hatékonyságát fokozná az új metaanyaggal. Ugyanakkor számos más területen is hasznos lehet a rendkívüli fényelnyelő képesség, hasonlóan Chunlei Guo eljárásához, aki lézerek alkalmazásával ért el egy hasonlóan fekete anyagot még 2006-ban. Guo az üzemanyagcellák, napelemek és a képfeldolgozó eszközök fejlesztésében képzelte el anyagát, ami egy fémen alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #39
    Ez a szövegkörnyezettől depends.
  • Tetsuo #38
    Si tacuisses, philosophus mansisses.
  • Tetsuo #37
    Nyelvi jatek? Ha some angol szot beszurok a sentence-be, az game?
    Hat neked sem volt gyerekszobad.. mar ertem az aberralt ideologiad kialakulasat.
  • Julius Caesar #36
    Még szerencse hogy minden cikknél van egy szélsőjobbos emberke, ami elsüti hogy "idióta szoclib". Még nem hallottuk elégszer, főleg nem a legtökéletesebb helyeken (például egy tudományos oldalon!).

    Cikkhez:
    Még szerencse, hogy civil felhasználása lesz!
  • Kara kán #35
    Ne kérdezd, hogy miről, kiről szól ez a cikk, kiért szól a fekete harang! Érted és rólad szól.
  • bocker #34
    na ez a nem semmi.
  • Kara kán #33
    Te balfék!

    (de ez elmondható az összes szoclib bagázsról: balfékek - szó szerint! -, sőt, balfaszok).
  • valaé valaé ná #32
    fekete pákó
  • djhambi #31
    Szerintem fennakadni a bug ~ bogár dolgon nagyobb gáz, mint a bug ~ bogár. Egyébként a vicces hozzászólások között simán elmegy egy hasonló nyelvi játék. (Én mosolyogtatónak találtam.) Egy biológia szakdolgzatban nem mnne el. Nem kell rögtön pattogni, mint a pattanó bug!
  • djhambi #30