Hunter

Halálos egyensúly

A sors kísértése többnyire kockázatos, egy influenza járvány kísértése egyszerűen őrültség. A tudósok azonban csak úgy tudják megismerni a kórt és az ellenszerét, ha kockáztatnak. A kérdés, mi az a szint, ami még elfogadható?

December 20-án az amerikai hatóságok arra kérték a világ vezető tudományos folyóiratait, hogy tartsák vissza egy kutatás eredményeit. A Science és a Nature számára ez egy felettébb szokatlan kérés, azonban a kérdéses kutatás sem mindennapi.

Két egymástól független kutató csoport, az egyik az amerikai Wisconsin Egyetem Yoshihiro Kawaoka által vezetett, a másik a holland Erasmus Gyógyászati Központ Ron Fouchier által felügyelt csapata a H5N1-el, köznapibb nevén a madárinfluenzával kísérletezett, a kapott törzsek pedig sokkal veszélyesebbek, mint az eredeti, ami 2006-ban keltett riadalmat világszerte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a madárinfluenza 2003 óta több mint 300 ember halálát okozta, ami egyáltalán nem tűnik kiemelkedőnek, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyik legfőbb korlátját, mely szerint nehezen ugrik át az emberekre, illetve terjed emberről emberre. Ha ezt a korlátot egy mutációval sikerül leküzdenie, onnantól képes világméretű járvánnyá kinőni magát, márpedig az evolúció a wisconsini és a rotterdami kutatóknak köszönhetően végbe ment. Mindkét csapat megalkotta a vírus egy olyan változatát, ami képes a levegőben vadászgörényről vadászgörényre terjedni, ami sajnos azt jelenti, hogy embereken is működik. A kutatások részleteit a kérésnek megfelelően még nem hozták nyilvánosságra, Fouchier egy szeptemberi virológiai konferencián azonban nagy vonalakban már ismertette csapatának törekvéseit.

Munkatársaival először megpróbált közvetlenül eljátszadozni a vírus genomjával, olyan változtatásokat hajtva végre, amivel létrehozhat egy levegőben terjedő törzset. Ez azonban nem vezetett eredményre, ezért egy egyszerűbb módszerhez folyamodtak, többször átadva a vadászgörények között a vírus egy genetikailag többszörösen módosított változatát, megnyitva az utat a természetes mutálódás előtt. Tízgenerációnyi evolúció megtette a hatását, az influenza képessé vált a levegőben terjedésre. Az új törzs két génjében öt mutáció következett be, ezek mindegyike megtalálható a természetben is, jegyezte meg Fouchier, csak éppen nem egy törzsbe összegyúrva.

Az új halálosabb influenza törzsek természetesen csak laboratóriumban léteznek, fennáll azonban a veszély, hogy ha a kutatók publikálhatják a genetikai változtatások részleteit és a pontos eljárásokat, akkor a terroristák és egyéb rosszindulatú elemek képesek lesznek lemásolni a technikákat. Ha ez bekövetkezik a H5N1 a biológiai hadviselés atombombája lehet, véli az Economist.

Az USA, ahol a terrorizmus rémképe 2001 óta él az emberekben, mindent megtesz az ilyen törekvések megakadályozása érdekében. A szeptember 11-i támadásokat követően a kormány létrehozta a Nemzeti Biobiztonsági Tudományos Tanácsadó Testületet (NSABB), ami az Egészségügyi Minisztérium tanácsadó szerve lett. Az NSABB nem a teljes kutatási anyag visszatartását kérte a neves szaklapoktól, hanem egy egyensúly létrehozására sarkallta a Science-t és a Nature-t. Csupán annyi információ megjelenését szorgalmazza, amennyi ösztönzően hat a további ismeretek megszerzésére és a felelősségteljes kutatások folytatására, ahhoz azonban nem elegendő, hogy azt bárki aljas szándékkal felhasználhassa.

Bruce Alberts, a Fochier és csapata által jegyzett kutatást publikálásra elfogadó Science szerkesztője állásfoglalásában arról tájékoztatott, hogy még nem döntöttek a pontos lépésekről. Az amerikai szaklap az amerikai kormány javaslatára vár a kritikus adatok a tudományos társadalomhoz történő bizalmas eljuttatásának módjával kapcsolatosan. Kawaoka a Nature-nél terjesztette elő saját kutatásait.

Dr. Alberts szerint a publikáció kulcsfontosságú lehet az új kezelések kifejlesztésének felgyorsításában, mellyel felvehetik az influenza halálos válfaja elleni küzdelmet, ezért nem lenne célszerű egy erőteljes cenzúra alkalmazása. Vannak azonban egyéb aggályok is. A halálos vírusokat szigorúan őrzött laboratóriumokban, teljes titoktartás mellett őrzik, ami azonban nem mondható el az új madárinfluenza törzsekről. Ennek fényében nem is kell feltétlenül egy terrorista akció, elég csupán egy egyszerű hiba, hogy a mutálódott vírus kiszökjön a környezetbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #113
    1.) London V1-es bombázása és az atombombák... ezt így összehasonlítani meglehetősen irányult szemléletre vall.
    -- Pl. mennyi is volt az áldozatok száma? Összehasonlítva
    -- A kétféle pusztítás nemcsak mennyiségében, de minőségében is különböző, ami a puszta mennyiséghez képest jelentős plusz.
    A Japánra ledobott atombombák hatására egy rendkívül elszánt és militáns állam feltétel nélkül kapitulált pár nap alatt! Ugyanezt messze nem lehet elmondani London lövetéséről, sőt. Pedig az angolok nem voltak olyan halálmegvetőek és fegyelmezettek (tekintélytisztelők) mint a japók.
    -- A kétféle pusztítás utóhatásában sem hasonlítható össze.
    -- Végül, de NEM utoslsósorban: a SZÁNDÉKOK és LEHETŐSÉGEK.
    A V1-esek találati "pontosságát" pont neked nem kell ecsetelnem. Az atombombák ledobása viszont pontosan történt.
    -- a kétféle fegyver (atombomba vs. V1) nem egy súlycsoport! Mintha egy 60 éves nyeszlett könyvelőt hasonlítanánk össze egy kickboxos elefánttal.

    2.) A fegyverekre költött pénzről.

    A "rendszerváltás" nevű nagy LOP-START környékén sokan hittük, hogy most csökeni fognak a fegyverkezési kiadások világszerte. Te nem így hitted?
    Ennek az ellenkezője történt úgy, hogy éveken keresztül a világelső hatalomnak nem volt ellenfele.
    Annak, hogy a többi ország is fegyverkezni kezdett, alapvető oka a fő hatalom mérhetetlen arroganciája és dirigálási vágya.

    Az egyetlen hatalom, amely kizárólag a FELTÉTEL NÉLKÜLI MEGADÁST fogadja el.
    Európában sok háború zajlott, de ezek nem végződtek totális győzelemmel. A nagyhatalmak és a kisebbországok is bonyolult szövetségi rendszereket hoztak létre, árgus szemekkel figyelve, nehogy valamelyik ország túl erős legyen. Ha azzá kezdett válni, mindenki összefogott ellene.

    Az 1. világháború változást hozott ebben a kényes egyensúlyban. Belépett (igencsak provokáció-gyanús ürüggyel!!!) Amerika.
    És a feltétel nélküli megadás után csinákt itt békét, de olyat ám, hogy az rosszabb lett a háborúnál! Nem véletlen mondta egy francia tábornok, hogy ez nem béke, hanem a következő háború megalapozása.

    Az általad kedvelt és védett Amerika azóta is ezt csinálja mindenütt. Nyomában pusztulás és szenvedés jár. Légyszives nevezz meg egy országot, amely az USA "demokrácia-exportja" után boldogan élt tovább.

    3.) Végül a komcsikról. Igen, erőszakosak voltak. Ja, hogy ugyanazok ültették őket a nyakunkba, akik ezt a kamatos-hitelpénz rendszert is? Lenint a német titkosszolgálat csempészte át az oroszokhoz, de többek szerint a német titkosszolgálat nem teljesen német érdekeket szolgált.

    Tudom, hogy a múlt század 80-as éveiig a nyugat volt a szabadság és a demokrácia hazája. (NEM volt például ilyen-olyan történelmi események tagadását tiltó törvény meg egy ruhát sem lehetett volna betiltani, mert mondjuk oroszlán virít a hátán...)

    VIGYÁZAT! A MAI NYUGAT MÁR NEM AZ A NYUGAT! Sok embert megtéveszt, hogy akkor tényleg szabadság volt, és jólét. A középosztály prosperált, nem volt 20 millió bevándorló, akiknek csak töredékét tudta integrálni a társadalom. Nem voltak az emberi jogokkal DURVÁN VISSZAÉLŐ FOSLÁDA GAZEMBEREK, akik ma véleményformálók. Nem volt ez a FEJREÁLLÍTOTT ÉRTÉKREND, amelyben a bűnöző értékesebb és védendőbb mint a tisztességes ember, amelyben az állat értékesebb, mint az ember, és még sorolhatnám.

    Sokan azt hiszik, hogy a "rendszerváltás" a szocialista tömb nagy történelmi eseménye. Pedig nem ebben van a lényeg.
    AZ IGAZI ÉS LÉNYEGES RENDSZERVÁLTÁS NEM "KELETEN" HANEM A "NYUGATI" SZABAD ORSZÁGOKBAN TÖRTÉNT!
    Minden elromlott, megváltozott. És ez a fejreállított értékrendű világ vad erőszakkal terjeszkedni kezdett.

    Minden, ami jó és értékes ott, "nyugaton" az az előző rendszer maradványa, amely gyors ütemben számolódik felfelé. Ha ezt a tendenciát a jövőbe vetítjük, akkor iszonyat ami kirajzolódik.
  • teddybear #60
    "Rám meg azt mond amit akar, úgyse lát, hisz ha nem fenyeget életveszély, mellőzöm a szakértelmüket, a végsőkig vakon bízom a természetes gyógyulás folyamataiban."

    Mindenkinek jogában áll úgy elbaxni az egészségét, ahogy akarja.
  • csimmasz #161
    Istenem!
    Egy két emberre ráférne egy kis kommunizmus, nem durva, csak olyan 70 és 80 as évek eleje.
    Amikor a rendőrök jószerivel azt tettek amit akartak, olyan, hogy rendőrt feljelenteni?
    Emlékszem, amikor az utcán kiabáltam egyik haveromnak, hogy mit hozzon a közértből nekem, oda jött egy rendőr és csak annyit mondott, hogy ha nem fogom be a pofám bevisz a rendőrségre és úgy megver, hogy az anyám sem ismer rám!
    A durva az, hogy meg is tehette volna, mint ahogy sokszor megesett másokkal.
    Egyszer amikor úgy döntöttem, hogy nem állok meg a rendőrnek kismotorral, mert ketten mentünk vele, egyszerűen elütöttek a kocsival, ha anyám nem látja az erkélyről akkor nem történik semmi és bevisznek, igy sem lett belőle semmi csak elengedtek, de az hogy az életemet veszélyeztették az semmi.
    A kis pöcsök meg itt habzó szájjal üvöltik, hogy nincs szólás szabadság, de van sőt még szabadság is van, nem úgy mint régen, külföldre is csak külön engedéllyel mehettünk.
    Az önbíráskodást pedig verje ki a fejéből az aki kitalálta, mert a bűnözök Kánaánja lenne ha mindenki pofán vághatná a másikat büntetlenül.
    Miért hiszi minden kis pöcs, hogy egy szituban ő ütne nagyobbat?
  • teddybear #156
    Hagyd! Tulajdonképp ő nem demokráciát és szólásszabadságot akar, hanem olyan diktatúrát, ahol ő és a haverjai mondják ki a tuti igét.
  • caius marius #102
    Pontosan tudtàk hogyan kell fertőzni. A tatàrok màr 1300-as èvekben alkalmaztàk ezt a fajta stratègiàt.
  • hdo #86
    Nyilván a spanyolok a gyarmatosítás teljes idősíkjára visszatekintve inkább közép amerikában ténykedtek, de csak azután miután dél amerikában mind egy szálig kinyírták őket az őslakosok akik nem engedték magukat, ezért beszélnek Brazíliában portugálul, nem pedig spanyolul, ezt a halálos iramban 5 is elmeséli neked! :D

    És igen, pontosan emiatt a direkt fertőzés miatt mondom hogy ők voltak a hunyók, ez a megfertőződés nem volt annyira passzív folyamat.
  • teddybear #85
    Egyszerűen régen nem volt rá idejük, hogy a rák kialakuljon a szervezetükben, mert elvitte őket a himlő, a kolera, vagy a pestis. Mellesleg akkor nem volt még annyira fejlett a gyógyítás, hogy diagnosztizálni tudják. Meghalt és kész. Boncolás? Az egyház tiltotta, és amíg ereje volt hozzá halállal büntette.

    A hozzászólásod túlnyomó része a modern ember orvosi tévhiteinek iskolapéldája.
  • Magyar Betyár #82
    A rák a mondern kor pestise. Soha nem fogunk megszabadulni tőle mert mi magunk generáljuk a kialakulását azzal, hogy a természetes táplálékunkat mindenféle nem természetes dolgokkal töltjük meg!
    Nézte már valaki meg alaposan, hogy mi van azokban a dolgokban amiket megeszünk manapság? Egy sima egyszerű fehér kenyér már legalább 5 olyan mesterséges adalék anyagot tartalmaz(ízfokozó, stabilizátorok, stb) aminek semmi köze a régimódi kenyérhez. Mindenhol kemikáliákkal vagyunk körülvéve. Mosóporban a lakás bútoraiban a kocsiban az utcán mindenhol olyan anyagok vannak amik ezelött 100 évvel még nem léteztek és ezeket az anyagokat korlátlan módon mindeféle formában visszük be a szervezetünkbe.
    Az ember szervezete evolúciós szempontból sokkal lassabban fejlődik mint a környezete. Egyszerűen nem bírja tartani a lépést és nem tudja kezelni azt a rengeteg idegen dolgot amivel az elmúlt 50 évben találkozott. ennek a rengeteg idegen anyagnak köszönhetően sokaknál alakul ki a rák különböző fajtája. Akinek sajnos az immun rendszere ezt nem bírja megfékezni annak nem sok esélye van.
    Azt mondják a rák mindenkiben ott van a kérdés az valamilyen szervezetbe bekerült anyag hatására beindul e a sejtburjánzás vagy sem. Ez csak idő kérdése.
    Annak aki egészségesen él több esélye van de az sem garancia. Van amikor egy sportoló és egészségesen táplálkozó esik áldozatul és egy alkoholista homless meg túléli. Ez mindig egyénfüggő.
    Lehet hogy 10 generáció múlva már eltűnik a rák mert az ember szervezete folyamatosan alkalmazkodik.
  • ZSOOLT2 #1
    Csak nehogy.....
  • Molnibalage #226
    Szerintem nézz tükörbe. Én szégyelném, ha a te korodban ennyire hülye lennék. Remélem génállományod és szemléleted nem adod tovább, mert akkor nekünk nagyon rosszl lesz...