Hunter

Egy ősi vírus segítheti a parazita darazsakat

Korábban "Zombi hernyók és vudu darazsak" címmel már beszámoltunk egy különös parazita tevékenységről egy darázsfaj és a hernyók között. Egy új tanulmány szerint egy ősi vírus teszi képessé a darazsakat, hogy uralkodjanak a hernyók felett.

Számos darázsfaj rakja petéit hernyókba, aminek keresztülviteléhez rendelkeznek egy titkos fegyverrel, egy vírusszerű részecskedózis formájában, amit a petékkel együtt juttatnak be a gazdatestbe. Ez az anyag nem csupán a hernyó immunrendszerét kapcsolja ki, ami így nem támadja meg az idegen petéket, de paralízist is okoz, ami meggátolja a hernyó bebábozódását - egy örökifjú éléskamrát és bölcsődét biztosítva a darázslárváknak.

Közelebbről szemügyre véve ezek a részecskék bár vírusoknak tűnnek, a darázs genetikai anyagait hordozzák, ami átmásolódik a hernyó DNS-ébe, ez hozza létre azt a toxin termelést, ami a hernyók vesztét okozza. Gyakorlatilag a hernyó saját magát mérgezi, magyarázta a tanulmányt vezető Jean-Michel Drezen, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) molekuláris biológusa, aki munkatársaival legújabb kutatásukban egy körülbelül 100 millió éves vírusfertőzés nyomait azonosította, ez indíthatta el az egyedi darázs-vírus hibridek kialakulását.

A részecskéket már az 1960-as években azonosították, akkor azonban még nem lehetett tudni az eredetüket. Elektronmikroszkóp alatt egyértelműen vírusoknak tűnnek, génállományuk azonban nem egyezik meg egyetlen ismert víruséval sem. Több tudós szerint a darazsak önmaguk fejlesztették ki a részecskék előállításának képességét. "Felmerült a lehetőség, hogy a darazsak egy tudatos genetikai manipulációt hajtottak végre, ami vírusnak tűnik, valójában viszont egy darázs találmány" - mondta James Whitfield, az Illinois Egyetem entomológusa.

Az új tanulmány kétségbe vonja ezt az eshetőséget, Drezen csapata 22 vírusgén kifejeződést azonosított a darazsak petefészkében, azonban ezek egyike sem található meg a részecskékben. A szekvenciák sokkal inkább egy alig ismert rovar kórokozó családra, az úgynevezett nudivírusokra hasonlítanak. A gének egy fehérjeburkot képeznek a nudivírusoknak és DNS-t csomagolnak a vírus részecskékbe. A vírusok általában saját DNS-üket zsúfolják ezekbe az úgy nevezett kapszid burkokba. Úgy tűnik a darazsakkal való együttélés során átalakult a teljes rendszer, a vírus helyett a darázs géneket lapátolva a részecskékbe. Drezen, aki jelenleg is az evolúciós kirakós játék darabjait próbálja összerakni, eddigi tapasztalataiból arra következtet, hogy a parazita darazsakat egy nudivírus fertőzte meg körülbelül 100 millió évvel ezelőtt.

A vírus és a darazsak között fokozatosan kialakult egy kölcsönösen előnyös kapcsolat. A vírus megoldotta a darazsak túléléséhez szükséges toxin termelést, amivel az ősi vírus is tovább élt a darázs genomban. A gyakorlatban ez az együtt élés elég megdöbbentő, ijesztő dolgokat produkál, vegyük csak azokat a parazita darazsakat akik öntudatlan zombikká változtatják áldozataikat, akik csak addig maradhatnak életben, míg a darázslárvák védelemre szorulnak. Charles Darwin is megemlíti a parazita darazsak egyik családját a természetes kiválasztódással kapcsolatos munkájában. "Nem tudom meggyőzni önmagam, hogy egy jóságos és mindenható Isten szándékosan alkotta volna a fürkészdarazsakat, azzal a határozott szándékkal, hogy azok a hernyók élő testéből táplálkozzanak"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pandemonius #27
    "Nálatok sokkal okosabb és értelmesebb tudósok sem hiszik azt, hogy olyan könnyedén eldönthető ez a kérdés."
    Köszönjük, Emese.
  • dez #26
    Hát ne is haragudjatok, de kb. ilyen 8-10-éves szinten gondolkodtok-vitáztok erről a kérdésről... Akár hívőként, akár ateista-materialistaként. Nálatok sokkal okosabb és értelmesebb tudósok sem hiszik azt, hogy olyan könnyedén eldönthető ez a kérdés. (Na persze a nagy fehér szakállas isten képet könnyű "cáfolni".) Nagyon jól működik nálatok az oszd meg és uralkodj azon jól bevált formája, hogy tálalj két leegyszerűsített szélsőséget, amik önmagukban igaznak tűnnek, az emberek meg majd jól elvitatkoznak róluk, az igazságra legtöbben nem lesznek kíváncsiak.
  • pandemonius #25
    Ezeket csak Isten teremthette, mert nem értem.
  • toto66 #24
    A harmadikra szavazok, mert ha volt is esetleg ősrobbanás (ami ugye nem biztos, csak úgy gondoljuk hogy lehetett) arra is érvényesek voltak a TT-ék.
    Ha valami a TT-én kívűl létezik az nem létezik a TT-én belül, ezért mindegy hogy hiszek vagy nem, mivel belül vagyok a TT-én, így nincs rám hatással. (a tudatomban létező Isten is én vagyok, tehát nem a TT-én kivüli hat rám mikor hiszek). Ezért én simán elvethetőnek tartom az elsőt.
    A középső nem jó mert ugyan az vonatkozik rá mint az elsőre véletlenek is TT-én belülinek kell lennie.
  • Epikurosz #23
    Csigavér!

    Ha elfogadjuk, hogy a természeti törvényeket Isten teremtette, onnantól kezdve sima ügy az egész, mert az evolúció is beáll a helyére.
    Mert ugye 3 lehetőség van:
    - a természeti törvényeket (TT) Isten, valamiféle felső, általunk felfoghatatlan rendező erő határozta el, és húzta rá a világra
    - a TT-ket a véletlen alakította ki (persze a véletlennel is kezdeni kell valamit)
    - TT-k örökké voltak és lesznek, nem kellett őket kialakítani. Vagyis: immanens attribútumai mindenféle létezésnek.
  • zakzag #22
    Tsol: Mért kellene istent belevennünk?

    Olyan jól megvagyunk nélküle is...
  • toto66 #21
    Akkor aki szereti a hernyókat, az "gonosz"? C:
  • Balumann #20
    Vagy csak nem szerette ő sem a hernyókat :D
  • Tsol #19
    Istennek rossz napja lehetett
  • droidka #18
    Idézet a cikkből:

    -Charles Darwin is megemlíti a parazita darazsak egyik családját a természetes kiválasztódással kapcsolatos munkájában:
    "Nem tudom meggyőzni önmagam, hogy egy jóságos és mindenható Isten szándékosan alkotta volna a fürkészdarazsakat, azzal a határozott szándékkal, hogy azok a hernyók élő testéből táplálkozzanak"

    -Ja, szerintem is!:) Szegény kedvesokosügyesszép hernyók! De sajnálom őket!:) Bezzeg ha kicsit is elszaporodnának és lezabálnák a termést... Az milyen szép is lenne!

    Tehát fürkészdarázs + GOD monnyon le!