Hunter

Új antitestekkel az influenza ellen

Kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy antitest csoportot, ami képes az influenza vírusok széles körét semlegesíteni, köztük a sokat emlegetett H5N1 madárinfluenzát, a hírhedt 1918-as spanyol náthát, illetve számos jelenleg terjengő vírus törzset is. Az antitestek új gyógyszereket eredményezhetnek, amik megvédhetik az embereket az influenza különböző válfajaitól.

A szakértők örömmel fogadták a bejelentést, mivel egy egységes gyógyszer kialakításának az ígéretét látják benne, ami eddig nem tűnt megvalósíthatónak. Az influenza rendkívüli mutálódási képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a vakcinákat szinte évente át kell alakítani a sikeres védekezéshez, egy rendkívül fertőző törzs megjelenése esetén pedig hónapokig is eltarthat, mire sikerül kialakítani a megfelelő antitesteket.

A Nature magazinban publikált felfedezés Wayne Marasco és munkatársai nevéhez fűződik, akik a bostoni Dana-Faber Rákkutató Intézetben a H5N1-hez kerestek antitesteket, átrostálva az emberi antitestek halmazát, olyat keresve, ami képes közömbösíteni a a vírus sejtekbe történő bejutását biztosító, a vírus felületén elhelyezkedő egyik fehérjemolekula, a hemagglutinin H5 változatát. A keresés sikeres volt, azonban legnagyobb meglepetésükre a beazonosított antitest más vírus variánsokat is felismert.

Ezután az atlantai Járványtani és Megelőzési Központon volt a sor, ahol Ruben Donis sejttenyészetekben elhelyezett vírusokon próbálta ki az antitesteket, vajon képesek-e a semlegesítésre. Szinte minden változatra letesztelték és a válasz igen volt. Az antitestet egerek kezelésére is felhasználták, akiket ezután halálos H5N1 és H1N1 influenza dózisoknak tettek ki, a rágcsálók azonban túlélték a megpróbáltatásokat.

A felfedezés nem teljesen egyedi, több kutatócsapat is azonosított hasonlóan széleskörű hatékonysággal rendelkező antitesteket, mechanizmusuk azonban ismeretlen, ezért Marasco csapata összefogott Robert Liddingtonnal és Willaim Hwanggal, a kaliforniai Burnham Intézet specialistáival, hogy meghatározzák az egyik hemagglutininhez kötődött antitest kristályszerkezetét. Elemzésük megállapította, hogy az antitest nem a hemagglutinin gömbszerű fejével, hanem az antitestek döntő többségével ellentétben a szárrésszel lépett kölcsönhatásba.

Ez a taktika elvileg az új antitesteket jellemzi, amik mélyen beágyazódnak a szárba és meggátolják azt az alakváltást, amivel a vírus a sejtmembránhoz olvad. Sok influenza azonos szárszerkezettel rendelkezik, ami megmagyarázza az antitestek széles körű alkalmazhatóságát, ugyanakkor az eredmények azt sugallják, hogy a hemagglutinin szárát célzó vakcinák nem csak széleskörű, de hosszan tartó védelmet is nyújtanak.

Egy immunrendszerbe juttatható vakcina előállításához egy olyan hemagglutinint kell szerkeszteni, aminek kitörlik, vagy valahogy elrejtik a fejét, viszont fennmarad a nyél szerkezete. Ez komoly kihívás, azonban elvileg nem lehetetlen, véli Peter Palese a Mount Sinai Orvosi Egyetem influenza szakértője. Mivel az influenza vírusok hemagglutininjei alapvetően mindössze két különböző szárszerkezettel rendelkeznek, ez jó esélyt jelent az antitestek alkalmazhatóságának további szélesítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scs17 #17
    Mielőtt baromságokat írsz, gondolkodj. Amikor az influenzavírusok ellen kifejlesztenek egy antitestet, az igenis hatékony, csak itt az a bökkenő hogy a vírusok viszonylag rövid idő alatt alkalmazkodnak hozzá, így az nem lesz örökérvényű gyógymód, ezért kell mindig újabbakat kifejleszteni.
  • qwas #16
    Palinkaval, fokhagymaval es C vitaminnal hamarabb kiuzheto a megfazas. Az influenzat nem tudom, mert mar olyan regen fertozott meg, hogy mar nem is emlekszem.
  • qwas #15
    Eleg nagy baj lenne. Sosem art tanulni kicsit. Ezt hivjak igenyessegnek.
  • gemi #14
    Az én ismerősi körömbe jelenleg 5 ember infulenzás. Elég gyorsan jön, 1-2 nap alatt ledönti az embert.
  • Sanyix #13
    lókuki... mindenre 2 évente találnak valami über gyógymódot mindenre, és mégse lesz belőluk semmi, mert:
    - kamu az egész
    - visszatartják, mert még az emberek halálán(van gyógyszer vagy nincs) is a pénz az úr.
  • InterFoxSOFT #12
    A megfázást ha nem kezelik 2 hétig tart, ha kezelik 14 napig!:D
  • Epikurosz #11
    Tévedtem. Helyesen:

    "Ezt kérem tiszteletben tartani, ha lehet."
  • blessyou #10
    Jó a hír, jó a hír,
    Isten hozott, hemagglutinin!
  • Epikurosz #9
    Azért ez nem igaz, engem is érdekel.
    A nyelvtani szabály az, hogy tagmondatok közé vesszőt kell tenni.
    A tagmondat arról ismerhető fel, hogy van legalább egy állítmánya, és legtöbbször alanya is.
    Ezt, kérem, tiszteletben tartani, ha lehet.
  • uwu #8
    Szerintem senkit nem érdekel rajtad kívül.