Hunter

Tudósokat ültettek a vádlottak padjára Olaszországban

Hét tudóst és szakértőt kértek fel egy rengéssorozat kockázatainak elemzésére, akik megnyugtatták a közvéleményt. Hat nappal később 308 ember halt meg.

2009. március 31-én Bernardo De Bernardinis, az Olasz Polgári Védelem helyettes vezetője nyugtatgatta L'Aquila lakóit, akik akkor immár négy hónapja éltek együtt a területet megmozgató kisebb földrengések sorozatával. "A tudományos társadalom újból megerősített engem, hogy a helyzet kedvező, csupán egy folyamatos energiafelszabadulás zajlik" - nyilatkozott a helyi televízió riportereinek. Hat nappal később L'Aquila és a környező települések romokban hevertek, a bekövetkezett 6,3 erősségű földrengés épületek ezreit pusztította el és 308 ember halálát okozta.

Dr. De Bernardinis, az áradások szakértője közvetlenül egy találkozó előtt nyilatkozott a médiának, mely során őt és hat másik tudóst és mérnököt felkértek a rengéssorozat kockázatainak elemzésére. A hét szakértőt, akik ma is a Polgári Védelem kockázati előrejelzési és elhárítási bizottságának aktív tagjai, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják,

A magyarázat ellentmond a szeizmológia egyik alaptételének, miszerint a kis rengések növelik egy nagy erejű esemény közeli jövőben történő bekövetkeztének az esélyeit, még akkor is, ha egy ilyen esemény abszolút valószínűsége alacsony marad. Ezt támasztják alá Warner Mazocchi és Anna Maria Lombardi, az INGV szeizmológusainak modelljei is, melyek szerint L'Aquila 10 kilométeres körzetében egy három napon belül kialakuló nagy erejű földmozgás esélye az előzetes rengések alapján 1:200 000-ről, vagyis a háttérszintről közel 1:1000-re emelkedett.

Thomas Jordan, a Dél-Kaliforniai Egyetem földtudományi karának tudósa, a l'aquilai katasztrófa kapcsán elrendelt nemzetközi felülvizsgálat vezetője kiemelte, hogy a kaliforniai rendszer kivételével a világ egyetlen országa sem rendelkezik olyan hivatalos földrengés-valószínűség előrejelzéssel, amit vészhelyzeti intézkedések elrendeléséhez lehetne alkalmazni. A politikusok legfeljebb abban bízhatnak, hogy a kutatások azonosíthatják a nagy rengések előjeleit, egy viszonylag pontos előrejelzést adva.

Dr. Jordan
szerint a tudomány feladata a veszélyek kiértékelése és az információk közlése, az azonban már a döntéshozók feladata, hogy mit kezdenek ezzel az információval. Véleménye szerint a hétfős bizottság arra koncentrált, hogy megcáfolja a Nemzeti Atomfizikai Intézet nyugalmazott laboratóriumi technikusa, Gioacchino Giuliani jövendöléseit, ami egy általa kidolgozott radon kibocsátásból kiszámítható előrejelzésen alapult. Giuliani elmélete szerint a radongáz kiáramlása erős ingadozást mutat 24 órával a földrengések előtt, módszerét azonban tudományosan soha nem igazolták. A régióban élő idős férfi "előrejelzései" állítólag pánikhangulatot keltettek a közeli Sulmona városában két nappal a bizottság látogatása előtt, ekkor azonban nem alakult ki komolyabb földmozgás. Giuliani pánikkeltése miatt a bizottság tagjai egy eldöntendő kérdéssel szembesültek, és a tudósok arra voksoltak, hogy nem várható nagy erejű rengés.

Gaetano De Luca, aki az INGC szeizmográfjait felügyeli az Abruzzo régióban, aminek L'Aquila a székhelye, egyetért azzal, hogy Giuliani megzavarta a bizottságot, ez azonban szerinte sem lehet mentség, a rengéssorozat ugyanis egyértelmű figyelmeztetés volt. Ilyen gyakoriságú, intenzitású és földtanilag koncentrált sorozattal 50 éve nem találkoztak a katasztrófa sújtotta régióban. De Luca szerint ez már önmagában indokolta volna a fokozott elővigyázatosságot, azzal azonban ő is egyetért, hogy kedden nem csak a szakértőknek kellene a vádlottak padján ülni, ugyanúgy felelősek a helyi politikusok és a hatóságok. "Ilyenkor természetes, hogy felelőst keresnek, ezt a keresést azonban nem ártana szélesebb körben elvégezni" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adamb #28
    Ez tipikus esete annak, amikor a tudósok presztízs kérdést csinálnak valamiből. Ha laikus mond valamit, akkor azt zsigerből cáfolják... Lényegtelen, hogy élet-halál kérdésről van szó, csak nekik lehet igazuk! Születési jogon...
  • vumbi #27
    ott a pont, feluletesen olvastam.
  • philcsy #26
    A 2.-ban idézett részt nem ez a bizottság írta. Ők ezt mondták:
    "Az esemény kialakulásának esélyét azonban "ugyanakkorának minősítették a szeizmikus eseménysorozattal, mint anélkül", ezért nem esett szó egy vészhelyzeti intézkedés lehetőségéről, magyarázta Calvi."
  • vumbi #25
    szerintem a magyarazat ebben a ket idezetben rejlik
    1,
    "hétfős bizottság arra koncentrált, hogy megcáfolja a Nemzeti Atomfizikai Intézet nyugalmazott laboratóriumi technikusa, Gioacchino Giuliani jövendöléseit, ami egy általa kidolgozott radon kibocsátásból kiszámítható előrejelzésen alapult. "
    ez a Zsakomo alak eloallt egy elmelettel, ami meg nem megalapozott. ami ennel rosszabb, hogy az elemelete nagy foldrengest jelzett elore. a lakosok nyugtalanna valtak a hirek nyoman, ezert a fo fejesek felkertek egy fuggetlen bizottsagot, hogy ugyan nezzenek mar utana, telleg fel kellene e venni a nyulcipot. a bizottsag munkaba allt es ezt talalta:

    2,
    "L'Aquila 10 kilométeres körzetében egy három napon belül kialakuló nagy erejű földmozgás esélye az előzetes rengések alapján 1:200 000-ről, vagyis a háttérszintről közel 1:1000-re emelkedett."

    vagyis a tektonika ismeretei szerint a riziko igen megnott.
    maskerdes, hogy ez az 1:1000-hez esely valolyaban mit jelent. lehet hogy naponta 10 ilyen szitu fordul elo a vilagban, es de csak evente 3 nagyobb kitores lesz vegul.
    szoval a tudosok ugy gondoltak, a helyzet nem komolyabb mint aznap tiz masik helyen. de ennek ellenere szerintem ok maguk nem mondtak volna nyilvanosan hogy nyugi, mert egy tudos nagyon vagja azt, hogy biztosan kijelenetni valamit, cask nagyon preciz es megismetelet tanulmanyok lapjan lehet.
    viszont a helyi fo fejesek nekik szegeztek a bokot hogy akkkor mondjanak valamit, szena vagy szalma...
    es ok mondtak valamit. valszeg azt hogy a helyzet lehet rossz, de az esely relative kicsi, de azert kovetni kell az esemenyeket, es keszen kell lenni az evakualasra.
    a politikusokat viszont ismerjuk. ok mindenbol kepesek egy kerek optimista kijelenetest krealni, szoval a tudosok hatarozott TALANjabol ok kerekitettek egy hatrozott NEM-et. es kesz is lett a baj.
    szerintem rengeteg kerdes felmerul.
    pl mennyire erti meg a tudomanyos nyelvet egy civil politikus
    erdemes e az alaptudomanynak valaha is alkalmazott tudomanyos teruleten probvalkozni
    azt kozolte e a politikus amit hallott, vagy azt amit hallani akart.
    vegul hogy a tudosok konkretan mit is mondtak.

    de valahol nyilvan meg kell huzni a vonalat, es velemenyt kell alkotni az ugyrol, mind a tudomany mind a kozvelemeny erdekeben. valaki hunyo volt, talan minden resztvevo.
  • zsoltioregon #24
    Most még nem hasznos, de a szeizmológia még gyerekcipőben jár. Most egyelőre a mérési módszereket és az adatok feldolgozását fejlesztik. Azért már nem ingákat, meg galambokat használnak, mint régen :D

  • Tetsuo #23
    "A magyarázat ellentmond a szeizmológia egyik alaptételének, miszerint a kis rengések növelik egy nagy erejű esemény közeli jövőben történő bekövetkeztének az esélyeit, még akkor is, ha egy ilyen esemény abszolút valószínűsége alacsony marad."

    Tehat ha a kedves tudosok szerint ez az alaptetel valojaban nem is letezik, akkor a szeizmologia teljesen felesleges tudomanyag. Kb a Budapest TV joslataival egyenerteku...

  • galocza #22
    ok, jöhetnek a közgazdászok.
  • teddybear #21
    Azért nem ártott volna neked meg gondolkodni. Jó hogy a kereskedelmi tévék jósai ellen nem indítasz kártérítési pert, mert nem nyerted meg a tanácsaik alapján a lottóötöst.

    A vulkanológia nem egzakt tudomány, nem lehet 100% pontossággal megjósolni előre egy kitörést. Ráadásul tévedni is lehet. Tévedtek, ez van.
    De használjuk a meglévő tudásunkat, mert nincs más.
  • Etinger #20
    Olvasd már el a cikket mielőtt baromságokat írsz.
  • zsoltioregon #19

    ezek a tektonikus mozgások nagyon sztochasztikus dolgok. nem lehet valószínűsíteni.
    Ez meg egy baromság, hogy nem szólnak nehogy pánik legyen. Egy rész Olaszország nagyon motorizált, más rész a földrengésben akkor halnak meg sokan, ha bent vannak a házakba. Már az is elég, ha kizavarják az embereket a nyílt utcára és szinte 0 halott lesz! itt zunami nem lett volna...
    reméljük csak egy kirakatper, mert ez nem egy vonatbaleset ahol Colombo módjára levezethető, hogy ki a gyenge láncszem: a mozdonygyári hegesztőmunkás, a mozdonyvezető, vagy valami informatikus fasz.