• vumbi
  #25
  szerintem a magyarazat ebben a ket idezetben rejlik
  1,
  "hétfős bizottság arra koncentrált, hogy megcáfolja a Nemzeti Atomfizikai Intézet nyugalmazott laboratóriumi technikusa, Gioacchino Giuliani jövendöléseit, ami egy általa kidolgozott radon kibocsátásból kiszámítható előrejelzésen alapult. "
  ez a Zsakomo alak eloallt egy elmelettel, ami meg nem megalapozott. ami ennel rosszabb, hogy az elemelete nagy foldrengest jelzett elore. a lakosok nyugtalanna valtak a hirek nyoman, ezert a fo fejesek felkertek egy fuggetlen bizottsagot, hogy ugyan nezzenek mar utana, telleg fel kellene e venni a nyulcipot. a bizottsag munkaba allt es ezt talalta:

  2,
  "L'Aquila 10 kilométeres körzetében egy három napon belül kialakuló nagy erejű földmozgás esélye az előzetes rengések alapján 1:200 000-ről, vagyis a háttérszintről közel 1:1000-re emelkedett."

  vagyis a tektonika ismeretei szerint a riziko igen megnott.
  maskerdes, hogy ez az 1:1000-hez esely valolyaban mit jelent. lehet hogy naponta 10 ilyen szitu fordul elo a vilagban, es de csak evente 3 nagyobb kitores lesz vegul.
  szoval a tudosok ugy gondoltak, a helyzet nem komolyabb mint aznap tiz masik helyen. de ennek ellenere szerintem ok maguk nem mondtak volna nyilvanosan hogy nyugi, mert egy tudos nagyon vagja azt, hogy biztosan kijelenetni valamit, cask nagyon preciz es megismetelet tanulmanyok lapjan lehet.
  viszont a helyi fo fejesek nekik szegeztek a bokot hogy akkkor mondjanak valamit, szena vagy szalma...
  es ok mondtak valamit. valszeg azt hogy a helyzet lehet rossz, de az esely relative kicsi, de azert kovetni kell az esemenyeket, es keszen kell lenni az evakualasra.
  a politikusokat viszont ismerjuk. ok mindenbol kepesek egy kerek optimista kijelenetest krealni, szoval a tudosok hatarozott TALANjabol ok kerekitettek egy hatrozott NEM-et. es kesz is lett a baj.
  szerintem rengeteg kerdes felmerul.
  pl mennyire erti meg a tudomanyos nyelvet egy civil politikus
  erdemes e az alaptudomanynak valaha is alkalmazott tudomanyos teruleten probvalkozni
  azt kozolte e a politikus amit hallott, vagy azt amit hallani akart.
  vegul hogy a tudosok konkretan mit is mondtak.

  de valahol nyilvan meg kell huzni a vonalat, es velemenyt kell alkotni az ugyrol, mind a tudomany mind a kozvelemeny erdekeben. valaki hunyo volt, talan minden resztvevo.