Berta Sándor

Földrengésjelző hálózat laptopokból

Kaliforniai szeizmológusok a notebookokba integrált mozgásérzékelőket akarják felhasználni egy földrengés-jelző hálózat kiépítésére.

Mivel a készülékek világszerte és különböző helyeken (magánembereknél, cégeknél, iskolákban stb.) találhatók, így a segítségükkel szeizmológiai adatokat lehet gyűjteni és némi szerencsével az adatokból az is megmondhatóvá válna, hogy mikor és hol várható erős földrengés. A Quake Catcher Network (QCN) nevű program már több száz laptopot köt össze, de jelenleg csupán kísérleti jelleggel működik. Felépítését tekintve hasonlít a földön kívüli életet kutató SETI@Home és az egészségügyi kutatásokra használt Folding@Home projektekre.

A felhasználóknak csupán annyi a a dolguk, hogy a notebookokra egy különleges, a szeizmológiai mozgásokat érzékelő és figyelő szoftvert telepítenek fel, amely minden nagyobb kilengést azonnal jelez a központi számítógépnek. Amennyiben a rendszer egy adott területről több géptől egyszerre földmozgásokat érzékel, akkor azonnal elemzi az adatokat és gyakorlatilag kiadhatják a riasztást, így emberéleteket menthetnek meg. A QCN egyelőre San Fransisco és Los Angeles környékén működik, mindkét terület kiemelten földrengés-veszélyes területnek számít.

"Nem a földrengések időpontját akarjuk pontosan előrejelezni, hanem mérni akarjuk a földmozgásokat, hogy gyorsan értesíthessük a lakosságot és megelőzhessük a nagyobb károkat" - közölte Jesse Lawrence, a Stanford Egyetem szeizmológusa. A szakemberen kívül az alapötletet adó Elizabeth Cochran, a California Egyetem (Riverside) munkatársa és számos további kutató vesz részt a programban.

A QCN hátránya, hogy a kifejlesztett szoftver egyelőre csak kevés notebookon használható, csak azokon a modern készülékeken, amelyekben van mozgásérzékelő (Apple MacBook, Lenovo ThinkPad, vagy a Nintendo Wii). Ezen apró érzékelő biztonsági feladatokat lát el: ha adata szerint a laptop szabadesésben zuhan, mert pl. könyökünkkel lelöktük az asztalról, a merevlemez olvasófejét biztonságos helyre pozicionálja, ahol nem karcolhatja meg a korongokat, nem okozhat adatvesztést.

A szakemberek azonban már dolgoznak a PC-s szoftververzión, valamint egy speciális USB-s szeizmikus szenzoron. Ez utóbbival ellátva több ezer iskolai, magán és céges számítógépet lehetne bekapcsolni a programba. Lawrence szerint a kiépítése után a rendszer akár a földrengések pontos előrejelzésére is alkalmas lesz, hiszen a gyengébb földmozgások már figyelmeztetik az embereket a közelgő veszélyre, s akár néhány másodperc is életeket menthet. Jó példa erre a 2004-es indonéziai szökőár. Amennyiben ott akár csak néhány száz laptopban lett volna mozgásérzékelő, akkor megelőzhető, de mindenképpen mérsékelhető lett volna a több tízezrek életét követelő katasztrófa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömper Ármánd #25
    "Ha kiegeszitened olyan konzekvenciakkal amelyek egyebkent nem kovetkeznek az altalam irottakbol."

    ez nem igaz. az állításodból önmagában következik, amit írtram.

    "1. nezzel utana legy szives, hogy mi az a "mesterseges intelligencia""

    nézz utána te.

    "2. adjal nemi tampontot, hogy Te szemely szerint milyen algoritmust alkalmaznal meresi zajok szuresere AI nelkul a fenti temaban. (mert ugye a peldat ennek a feladatnak a kapcsan hoztam fel)"

    én adjak neked támpontot? szép! jól letromfolsz aztán kiderül, gőzöd sincs az egész statisztikai analízisről. most csalódtam az itteni színvonalban :)))

    mit szólsz egyébként a medianhoz?
  • rigidus #24
    > ... de az idézett mondatból egyenesen következne ...

    Ha kiegeszitened olyan konzekvenciakkal amelyek egyebkent nem kovetkeznek az altalam irottakbol.

    > hiszen az magyar exobolygókutatóknak van egy csomó pontatlan adatuk, viszont egy szál komolyabb mesterséges intelligenciájuk nincs, sőt le merem fogadni, kevésbé komoly sincs.

    Ahamm... Na, akkor mielott tovabb fokozod ezt a temat:

    1. nezzel utana legy szives, hogy mi az a "mesterseges intelligencia"
    2. adjal nemi tampontot, hogy Te szemely szerint milyen algoritmust alkalmaznal meresi zajok szuresere AI nelkul a fenti temaban. (mert ugye a peldat ennek a feladatnak a kapcsan hoztam fel)
  • Dömper Ármánd #23
    rigidus, ezt írod: "A meresi zajokat, ha csupan 100 szenzorod van is komoly mesterseges intelligencia segitsegevel tudod kivalogatni ugy, hogy kizarolag az ertekes meresi adatok maradjanak meg"

    Tehát, szó szerint nem állítod, hogy a magyar exobolygókutatás nem létezik, de az idézett mondatból egyenesen következne (értelemszerűen, ha nem lenne komplett hülyeség), hogy a magyar exobolygókutatás nem létezik, hiszen az magyar exobolygókutatóknak van egy csomó pontatlan adatuk, viszont egy szál komolyabb mesterséges intelligenciájuk nincs, sőt le merem fogadni, kevésbé komoly sincs.
  • rigidus #22
    Majd ha lesznek...
  • darkhill #21
    Ékezetek....
  • rigidus #20
    Ami meg lemaradt:
    A tobb tizezer laptopnak egyresz muszaki jelentosege lehet, masfelol pedig a meresi zaj szureseben van neki jelentosege.
  • rigidus #19
    > De akkor szerinted vajon mégis mi lehet az oka, hogy elindították ezt a programot?

    En azt gyanitom, hogy ennek egyreszt oktatasi, masreszt moralis okai lehetnek. Oktatasi, mivel a nap 24 orajaban a hallgatok rendelkezesere all egy szeizmologiai megfigyelorendszer, ill. moralis, mivel ez egy tobbtizezer szereplos csapatmunka (lesz), igy tanuljak es szokjak a csapatmunkat.
  • rigidus #18
    > Ezek szerint a magyar exobolygó kutatás, ahol sok száz pontatlan megfigyelés alapján dolgoznak, nem is létezik.

    Ezt hol allitottam? Ugye elolvastad az egesz hozzaszolast?
  • rigidus #17
    > de ez nem előrejelzésre megy nem de bár? [...] Cikkbe azt irják:
    "Nem a földrengések időpontját akarjuk pontosan előrejelezni, hanem mérni akarjuk a földmozgásokat, hogy gyorsan értesíthessük a lakosságot és megelőzhessük a nagyobb károkat"


    En a ketto kozott nem latom a lenyeges kulonbseget. Ha van emellett normalis elorejelzes akkor ennek a projektnek csak legfeljebb oktatasban lehet komoly jelentosege.

    > Mellesleg rigidus Magyar Országon v Te egyáltalán? :)

    Nem. Ez mibol derul ki? :)
  • Cat #16
    Tök logikus amiket irsz, és csak egyet tudok érteni veled. De akkor szerinted vajon mégis mi lehet az oka, hogy elindították ezt a programot? A honlap elsősorban az adatgyűjtés olcsóságát emeli ki, és hogy oktatási, ismeretterjesztési célokra is ki akarják terjeszteni, de ehhez szvsz felesleges, hogy több tizezer laptopot bevonjanak ilyen célra.