Hunter

Okozhat földrengést egy felhőkarcoló?

A világ legmagasabb felhőkarcolójának súlya földrengések sorozatát indíthatja el, állítja egy specialista, aki két nemrég lezajlott földrengést is az épület számlájára írt.

Lin Cseng-horng professzor beszámolója szerint a Taipei 101 - ami emeletei száma után kapta nevét és nem kevesebb mint 508 méter magasságba nyúlik - Tajvan fővárosában egy törésvonalra épült. A 700 000 tonna súlyú épület 4,7 bar nyomást gyakorol a talajra, ami Lin szerint megnyithatja az ősi törésvonalat, és a szeizmikus tevékenységek növekedését fogja eredményezni. A gigantikus fém- és üvegkolosszust amúgy kifejezetten a tajvani földrengéseknek ellenálló szerkezettel, egy 733 tonnás golyóval látták el, amit a csúcs közelében függesztettek fel, és a földrengések vagy heves szelek erejével ellentétes irányba mozog.


A Taipei 101

A Taipei-medence korábban stabil terület volt, aktív törésvonal nélkül. Csupán évente egyszer fordult elő egy kisebb, 2-es erősségűnél gyengébb földrengés. Azonban a Taipei 101 megépülése után megváltoztak a dolgok: az épület átadása óta két erősebb földrengést is mértek (3,8 és 3,2 erősségűt) közvetlenül a felhőkarcoló alatt, írja Lin. "A rengések közvetlen eredményei lehetnek a megaszerkezet által keltett terhelésnek" - összegez Lin beszámolója, amit az Amerikai Geofizikai Egyesület weboldalán tett közzé a professzor.

A szakértőt komolyan veszik, de cáfolják. A tajvani Központi Meteorológiai Intézet pénteki közleménye szerint az épület befejezésétől eddig eltelt egy év nem elegendő a rengésekkel kapcsolatos hatások megbecslésére és kiértékelésére. Az épületet birtokló Taipei Financial Centre Corporation szóvivője elmondta, hogy az toronyház felhúzását szigorú biztonsági és földtani felmérések előzték meg, valamint biztosította a közvéleményt, az épület nem növeli meg a földrengések számát. A felhőkarcoló a pontosság kedvéért 200 méterre fekszik az ominózus törésvonaltól, ami 45 000 éve inaktív.


A japán Sky City 1000 vázlata és fantáziarajza

A rengések igen gyakoriak Tajvan szigetén, bár általában nem szednek áldozatokat és a károk is elenyészők, 1999 szeptemberében egy 7,6 erősségű földrengés a szigetország közepén több mint 2300 halálos áldozatot követelt. Amennyiben Linnek igaza van, akkor át kell gondolni a Japánba tervezett Sky City 1000 tervezetet is, ami szinte egy teljes függőleges város lenne, megoldva Tokió lakásproblémáit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grotesk #97
    szerintem nem
  • Buttlers #96
    Én még csak a héten láttam először ezt a dokumentumfilmet, mert nagyon nem szoktam tévézni, de a Sky city témája nagyon megfogott, és rákerestem google-ben, és ez az oldal jött be. Először ilyen 100 000 lakosú épülettel a Sim City 2000 nevű játékban találkoztam (nem tudom, hogy emlékeztek-e még rá) és ott i.sz. 2200 után volt lehetőség ilyen házakat építeni. Nekem nagyon tetszett az elképzelés, ha bár megdöbbentően hasonlít Madách - Az ember tragédiájában a falanszterre.
    Nem mintha szívesen laknék egy ilyen épületben, de érdekes lenne ha megépülne, már csak azért is megcsinálhatnák, hogy szégyenkezzen a jövő :). Csak az a baj, hogy kár, hogy ezt se én, se akiket most ismerek, nem fogják megérni ennek a Megametropisznak az elkészültét.
  • DEXTER92 #95
    Ezt már legalább 1/2 éve nyomják a discoveryn, ahelyett hogy megcsinálnák
  • Epikurosz #94
    http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=162689
  • haxoror #93
    Jó neked :)
  • bobey #92
    Kényelem? Én most is elférek mindenkitől!
    "Sok jó ember kis helyen is elfér"
  • bobey #91
    Ugyan már. Az egész csak szervezés kérdése. Mindenkinek feladatot kell adni, akkor egyből nem leszünk sokan. Még az életünk is könnyebb lesz.
    Mondok egy példát: Lakatlan szigetre kerül egy ember. Neki kell megcsinálnia mindent.Élelmezés, építkezés, Bányászat, Szerszám készítés, kísérletek, stb. Mennyivel könnyebb dolga lenne, ha minden feladatot más végezne ugye?
    És különben is, mikor beszéltem én tömeggyilkosságról?
  • haxoror #90
    A népességcsökkentésnek nem a tömeggyilkosság az egyetlen módja, születésszabályozással (családonként 1 gyerek) pár generáció alatt egy sokkal kényelmesebb bolygót is össze lehetne hozni.
  • bobey #89
    Miért önző? Nem én sokallom a jelenlegi népességet! Nekem egyik ember olyan mint a másik. És nincs is utamban senki.
  • haxoror #88
    Ez önző hozzáállás.