28
 • adamb
  #28
  Ez tipikus esete annak, amikor a tudósok presztízs kérdést csinálnak valamiből. Ha laikus mond valamit, akkor azt zsigerből cáfolják... Lényegtelen, hogy élet-halál kérdésről van szó, csak nekik lehet igazuk! Születési jogon...
 • vumbi
  #27
  ott a pont, feluletesen olvastam.
 • philcsy
  #26
  A 2.-ban idézett részt nem ez a bizottság írta. Ők ezt mondták:
  "Az esemény kialakulásának esélyét azonban "ugyanakkorának minősítették a szeizmikus eseménysorozattal, mint anélkül", ezért nem esett szó egy vészhelyzeti intézkedés lehetőségéről, magyarázta Calvi."
 • vumbi
  #25
  szerintem a magyarazat ebben a ket idezetben rejlik
  1,
  "hétfős bizottság arra koncentrált, hogy megcáfolja a Nemzeti Atomfizikai Intézet nyugalmazott laboratóriumi technikusa, Gioacchino Giuliani jövendöléseit, ami egy általa kidolgozott radon kibocsátásból kiszámítható előrejelzésen alapult. "
  ez a Zsakomo alak eloallt egy elmelettel, ami meg nem megalapozott. ami ennel rosszabb, hogy az elemelete nagy foldrengest jelzett elore. a lakosok nyugtalanna valtak a hirek nyoman, ezert a fo fejesek felkertek egy fuggetlen bizottsagot, hogy ugyan nezzenek mar utana, telleg fel kellene e venni a nyulcipot. a bizottsag munkaba allt es ezt talalta:

  2,
  "L'Aquila 10 kilométeres körzetében egy három napon belül kialakuló nagy erejű földmozgás esélye az előzetes rengések alapján 1:200 000-ről, vagyis a háttérszintről közel 1:1000-re emelkedett."

  vagyis a tektonika ismeretei szerint a riziko igen megnott.
  maskerdes, hogy ez az 1:1000-hez esely valolyaban mit jelent. lehet hogy naponta 10 ilyen szitu fordul elo a vilagban, es de csak evente 3 nagyobb kitores lesz vegul.
  szoval a tudosok ugy gondoltak, a helyzet nem komolyabb mint aznap tiz masik helyen. de ennek ellenere szerintem ok maguk nem mondtak volna nyilvanosan hogy nyugi, mert egy tudos nagyon vagja azt, hogy biztosan kijelenetni valamit, cask nagyon preciz es megismetelet tanulmanyok lapjan lehet.
  viszont a helyi fo fejesek nekik szegeztek a bokot hogy akkkor mondjanak valamit, szena vagy szalma...
  es ok mondtak valamit. valszeg azt hogy a helyzet lehet rossz, de az esely relative kicsi, de azert kovetni kell az esemenyeket, es keszen kell lenni az evakualasra.
  a politikusokat viszont ismerjuk. ok mindenbol kepesek egy kerek optimista kijelenetest krealni, szoval a tudosok hatarozott TALANjabol ok kerekitettek egy hatrozott NEM-et. es kesz is lett a baj.
  szerintem rengeteg kerdes felmerul.
  pl mennyire erti meg a tudomanyos nyelvet egy civil politikus
  erdemes e az alaptudomanynak valaha is alkalmazott tudomanyos teruleten probvalkozni
  azt kozolte e a politikus amit hallott, vagy azt amit hallani akart.
  vegul hogy a tudosok konkretan mit is mondtak.

  de valahol nyilvan meg kell huzni a vonalat, es velemenyt kell alkotni az ugyrol, mind a tudomany mind a kozvelemeny erdekeben. valaki hunyo volt, talan minden resztvevo.
 • zsoltioregon
  #24
  Most még nem hasznos, de a szeizmológia még gyerekcipőben jár. Most egyelőre a mérési módszereket és az adatok feldolgozását fejlesztik. Azért már nem ingákat, meg galambokat használnak, mint régen :D

 • Tetsuo
  #23
  "A magyarázat ellentmond a szeizmológia egyik alaptételének, miszerint a kis rengések növelik egy nagy erejű esemény közeli jövőben történő bekövetkeztének az esélyeit, még akkor is, ha egy ilyen esemény abszolút valószínűsége alacsony marad."

  Tehat ha a kedves tudosok szerint ez az alaptetel valojaban nem is letezik, akkor a szeizmologia teljesen felesleges tudomanyag. Kb a Budapest TV joslataival egyenerteku...

 • galocza
  #22
  ok, jöhetnek a közgazdászok.
 • teddybear
  #21
  Azért nem ártott volna neked meg gondolkodni. Jó hogy a kereskedelmi tévék jósai ellen nem indítasz kártérítési pert, mert nem nyerted meg a tanácsaik alapján a lottóötöst.

  A vulkanológia nem egzakt tudomány, nem lehet 100% pontossággal megjósolni előre egy kitörést. Ráadásul tévedni is lehet. Tévedtek, ez van.
  De használjuk a meglévő tudásunkat, mert nincs más.
 • Etinger
  #20
  Olvasd már el a cikket mielőtt baromságokat írsz.
 • zsoltioregon
  #19

  ezek a tektonikus mozgások nagyon sztochasztikus dolgok. nem lehet valószínűsíteni.
  Ez meg egy baromság, hogy nem szólnak nehogy pánik legyen. Egy rész Olaszország nagyon motorizált, más rész a földrengésben akkor halnak meg sokan, ha bent vannak a házakba. Már az is elég, ha kizavarják az embereket a nyílt utcára és szinte 0 halott lesz! itt zunami nem lett volna...
  reméljük csak egy kirakatper, mert ez nem egy vonatbaleset ahol Colombo módjára levezethető, hogy ki a gyenge láncszem: a mozdonygyári hegesztőmunkás, a mozdonyvezető, vagy valami informatikus fasz.
 • viasz
  #18
  Ja, ne legyen pánik.
  Talán árnyaltan kell fogalmazni, hogy ne pánik legyen, csak fokozott figyelem, biztonság intézkedésekkel, stb. Nyilván ez nem egyszerű, de erre vannak fizetett okos emberek.
 • viasz
  #17
  Nem az előrejelzés a lényeg, hanem a valószínűség! A cikk is leírja, hogy nem azért vádolják őket, mert nem jelezték előre a nagy rengést! A többit meg már leírtam...
  Persze ha csak kötözködni akarsz értelmetlenül, az más...
 • Molnibalage
  #16
  Amen. Sajnos sok balfasz nem képes értelmezni az előrejelzés és kockázatelemzés szavakat.

  (Mondjuk a bankároknak és "pénzügyi szakemebereknek" sem, de őket valamiért nem idézték még be egy bíroságre sem...)
 • teddybear
  #15
  Rászabadult pár idióta jogász a geológusokra.

  Majd, később a meteorológusok fognak kártérítést fizetni, ha eltér az időjárás az előre eltervezettől?
 • Crane
  #14
  Szerintem az olasz lakosok felkészülhetnek rá, hogy hetente 5X fogják őket kitelepíteni, mert a tücsök pöcse beremegett.
  Én értem a dühöt, amit a családtagok éreznek az elhunyt hozzátartozóik miatt, de ennek a pernek nem lehetnek nyertesi, és a halottakat sem fogja feltámasztani.
  Tanulni kell az esetből, és biztos vagyok benne, hogy a világon minden szeizmológus nagyon is megtanulta a leckét.
 • Molnibalage
  #13
  Tudósoknál a felelősség kérdése talán az atombomba megalkotásakor merült fel

  Oszt miért is? A hagyományos és gyújtóbombák esetében miért nem? A szállítóeszköz megalkotásakor miért nem? Csak a dolog nagyságrendjében van eltérés azt eszköz oldalon és a mennyiségi szükséglet terén, az végeremény ugyanaz...

  Igazi atomháború is lesz valamikor, ez szerintem elég biztos. Ha már Hirosima és Nagaszaki képe már nem él olyan mélyen az emlékezetben, és az aktuális veszély gyakorlatilag magába hordozza a megsemmisülés lehetőségét, akkor be fogják vetn.

  A termonukleáris fegyverekek tömeges bevetése horodzza magában a totális megsemmisülés veszélyét és nem egy vesztes hagyományos háború...
 • NEXUS6
  #12
  Ez egy érdekes probléma.
  A tudósoknak elvileg nincs ugye felelősségük. Egy mérnöknek meg van.
  Tudósoknál a felelősség kérdése talán az atombomba megalkotásakor merült fel. Azonban a politikai helyzet olyan volt, hogy soha senkinek nem kellett azért még erkölcsi felelősséget sem vállalnia, mert olyan eszközöket alkottak, amivel az egész emberiséget el lehet pusztítani.

  Másrészt ismerve az emberek mentalitását, és a tudósok elvileg ismerik is, tudhatták, hogy ezeket a fegyvereket be is fogják vetni. Igazi atomháború is lesz valamikor, ez szerintem elég biztos. Ha már Hirosima és Nagaszaki képe már nem él olyan mélyen az emlékezetben, és az aktuális veszély gyakorlatilag magába hordozza a megsemmisülés lehetőségét, akkor be fogják vetni. Idő kérdése, hogy mikor lesz ilyen szitu.

  Ez igazából hasonló helyzet. Minden egyes embernek egyre több a lehetősége és a felelőssége is. Egy pár zakkant hülegyerek a múltkor cégeket alázott halálra milliárdos veszteségeket okozva nekik. A Sony nagy fiaskójára gondolok.

  A hagyományos modell szerint az embereknek joguk van hülyének lenni, sőt a hatalom mindent meg is tesz, hogy azok legyenek. Azonban ha a hülye felelőtlen tömegekkel, néhány okos felelőtlen, vagy rossz szándékú áll szemben az a világ nagyjából biztosan halálra van ítélve.

  Szerintem az emberiség előtt csak az a járható út van, ha még tovább bővítik az egyének lehetőségeit és emellett azt hogy felelősséget is tudjanak, sőt kelljen vállalniuk. Ennek pedig, a döntéseknek mindíg van kockázata, nem engedhetjük meg, hogy ettől bizonyos embereket, akár tudósokat, akár vezetőket, akár az átlagembert felmentjük.
 • zsoltioregon
  #11

  biztos 2-est kaptak Olaszországi Földrengéselőrejelzés Kritikus Pillanatokban 4 kredites tantárgyból....
 • zsoltioregon
  #10


 • Palinko
  #9
  szerintem ezt minden józan gondolkodású ember megmondta volna, de ilyenkor sztem mondatnak velük hülyeségeket pontosan a pánik miatt, vagyis hogy az ne legyen
 • viasz
  #8
  Vagy inkább azt érik el, hogy gondolkodjanak a nagy szakértők, mielőtt beszélnek.
  Ugyanis azt mondták egy kritikus pillanatban, hogy egy nagyobb földrengésnek pont ugyanakkora a valószínűsége, az akkori helyzetben(relatív kis rengések közepette), mint bármikor máskor, mikor nincs rengés.
  Márpedig ez nem így van.
 • senki687
  #7
  Nem jó dolog vulkanológusnak lenni Olaszországban. Ha kitörést jósol, de elmarad, akkor pánikkeltés miatt jut börtönbe, ha nem jósol kitörést, téved és túléli, akkor azért sittelik le. :)
 • Xantia
  #6
  Remek, ezzel a perrel elérjük, ha egy villamos miatt berezeg az üvegtábla, akkor a szakember mintegy biztonságképpen azt mondja majd, hogy legalább egy 6 földrengés érkezik majd.
 • Hun7eR
  #5
  Javítva.
 • csuszi
  #4
  elpusztul, meghal
  ugyanaz és mégsem
 • davidka003
  #3
  Miért csak az állatnak van joga elpusztulni?
 • bino512
  #2
  "maradtak és elpusztultak." nem az állatok szoktak elpusztulni?:S
 • gombabácsi
  #1
  Pedig maradhattak volna a nyugis, jólfizető, felelősség nélküli mindennapi értelmiségi munkájuk mellett, ahogy ezt a legtöbb értelmiségi is teszi.