Berta Sándor

Új japán internetes földrengés-előrejelző rendszer

Japán kutatók egy olyan új földrengés-előrejelző rendszert fejlesztettek ki, amely képes arra, hogy előre figyelmeztesse a katasztrófákra a veszélyeztetett régiókban élő embereket. A hálózat bizonyos biztonsági intézkedéseket akár önállóan is meg tud hozni, így növelve az áldozatok túlélőképességét és a bekövetkező károk enyhítését.

A természeti katasztrófák esetén nem percek, hanem másodpercek alatt történnek meg a dolgok. Mivel a szigetország a Föld egyik földrengések által leginkább veszélyeztetett területén található, ezt jól tudják a japán szakemberek is. A Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) koordinálásában kifejlesztett új földrengés-előrejelző rendszer a japán kutatók állítása szerint képes a bekövetkező katasztrófákat másodpercekkel előre megjósolni és riadót fújni. Ez a néhány pillanat pedig akár emberek ezreinek életét mentheti meg.


Japánban szeizmikusan aktív zónában fekszik, ma hajnal 3-kor is volt rengés

A földrengések kétfajta, egy elsődleges és egy másodlagos lökéshullámot okoznak. Bár a szakemberek szerint az első lökéshullámok kiterjedtebbek és közel kétszer gyorsabbak az utórengéseknél, mégis gyakran a másodlagos hullámok okozzák a nagyobb károkat. A rendszer célja, hogy gyorsan felderítsék és kielemezzék az első lökéshullám adatait (merre tart, mekkora a sebessége, hol van a földrengés epicentruma stb.), így fel lehet készülni az utórengésekre, meg lehet állapítani azok körülbelüli erősségét és riadóztatni lehet az érintett területek lakóit.

Bár a néhány másodperc túl kevés időnek tűnhet, azonban arra pont elég, hogy megállítsák a vonatokat, lekapcsoljanak erőműveket, olaj- és gázvezetékeket, valamint gyárakat. Ezáltal pedig megelőzhetők azok a másodlagos károk (pl. tűzek), amelyek egyébként szinte biztosan bekövetkeznének.


A hálózat nagy érzékenységű, a legapróbb földmozgásokat is érzékelő mérőműszerekből (országszerte 200 szenzort telepítettek), nagy teljesítményű számítógépekből és a legkorszerűbb távközlési berendezésekből áll. A kutatók azon még dolgoznak, hogy miként figyelmeztethetnék előre az embereket. Mivel számos neves technológiai vállalat közreműködik a projektben és a rendszer számítógépeken alapul, felmerült az az ötlet, miszerint egyszerűen elküldhetnék a figyelmeztető üzeneteket az interneten keresztül és a hálózatra kötött nyomtatók kinyomtathatnák őket. Ezenkívül a beérkező üzenetek megjelenhetnének a monitorok képernyőin is.

Azonban nem biztos, hogy mindenki figyelne a nyomtatókra és a kijelzőkre, illetve ilyenkor természetes az áramszünet is, és az is kérdéses mi van ha valaki otthon alszik. A riasztás sikeressége tehát nagyon sok tényezőn múlik. Hogy valójában mennyire bizonyul életképesnek a projekt, az majd csak az első földrengés alkalmával derül ki. Jelenleg ugyanis már csak ez hiányzik a rendszer teljeskörű kipróbálásához...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Del Sonar #13
    Én ehhez csak annyit szólnánk hozzá, hogy a Föld gyógyítsa magát, ezért vannak a földrengések. Nagyon sokat vétettünk ellene, most kimaradunk egy körből (2 milliárd év), mert most ő jön.....
  • Tetsuo #12
    Előjelekről akartál beszélni, de statisztika lett belőle? :)
  • kukacos #11
    Skopje Macedónia fővárosa. 1963-ban volt ott egy földrengés, ami a földdel tette egyenlővé a várost. Itt az eredeti BBC hír, film is van hozzá:

    http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/july/26/newsid_2721000/2721635.stm

    A "Katasztrófák a természetben" c. könyvben olvastam, hogy a tüzek elkerülésében alighanem sokat segített egy hálózati operátor lélekjelenléte, aki a földrengés első másodperceiben lekapcsolta a várost az országos hálózatról. Próbáltam neten is hivatkozást találni erre, de nem találtam, de hiszek Horti Józsefnek, elég jó kis könyv :)
  • dokar #10
    engem is érdekel, fejtsd ki bővebben pls
  • Akuma #9
    "Azonban nem biztos, hogy mindenki figyelne a nyomtatókra és a kijelzőkre, illetve ilyenkor természetes az áramszünet is, és az is kérdéses mi van ha valaki otthon alszik. A riasztás sikeressége tehát nagyon sok tényezőn múlik. Hogy valójában mennyire bizonyul életképesnek a projekt, az majd csak az első földrengés alkalmával derül ki."

    kicsit pesszimista szemlélet, optimista ember úgy fogja fel, hogy ha csak egy ember életét is megmentheti, akkor már megérte!
    másrészt meg az ember a nap 24 órájából 8 órát alszik, tehát csak az esetek 33%-ban van esélye, hogy álmában éri a katasztrófa
    továbbá nem csak a monitor tudja megjeleníteni, képpel illusztrálni a veszélyt... a legtöbb számítógép képes manapság a hang adására, egy kibírhatatlan sípoló hang jó is lenne, arra mindenki felfigyel :)
  • wolruf #8
    Tényleg igaz hogy tanulmányozták és jelenleg nagyon sokan aggódnak a hamarosan várható nagyon nagy tókiói földrengés miatt. Hatalmas előkészületek vannak, a lakosságnál kötelező oktatások és menekülési tervek vannak. Mindenkinél elérhető közelben kell lennie (lakáson belül) a védőfelszerelés, ami mindent tartalmaz amivel kihúzhatják egy kis ideig. Sűrűn ellenőrzik is ezt, bár nagyon nem szükséges, mert egyszerűen betartják a szabályokat.
  • Molnibalage #7
    Ez mi volt és mikor is, Leírnád? Engem baromira érdekel.
  • kukacos #6
    A valószínűség általában nem úgy működik, hogy ha valami sokáig nem következett be, akkor várhatóan egy extrém esemény következik. Az hülye, aki azért lottózik, mert eddig nem nyert, tehát most már előbb-utóbb biztosan fog. Tehát a "statisztikai alapon" kitételed aligha állja meg a helyét. Viszont lehetséges, hogy a földrengés speciális eset, mert a mögötte álló földkéreg képes lehet "gyűjtögetni" a feszültséget - ekkor viszont nem statisztikai alapon, hanem a jelenségről szerzett ismereteink miatt gondoljuk azt, hogy egy nagy fog következni.
  • kukacos #5
    Egy erőművet egy tizedmásodperc alatt le lehet kapcsolni az országos hálózatról. Skopjében pl. egy erőművi operátor lélekjelenléte alighanem sok ember életét megmentette.
  • Cat #4
    vannak, de olyan helyeken ahol naponta reng a Föld, elég nehézkes megmondani. Pl. tudják hogy Tokióban már sok évtizede nem volt rengés, és statisztikai alapon nemsokára jön egy NAGYON nagy - be vannak szarva nagyon, de nem tudnak semmit tenni.