Hunter

Eloltották az 50 éves tüzet

Több évtizednyi égés után sikerült eloltani egy földalatti széntüzet Kínában, jelenti a Nature. Bár az eset elég bizarrnak hangzik, valójában nem is olyan ritka.

A tűz Kína Hszincsiang tartományának Terak szénmezőjén alakult ki legalább 50 évvel ezelőtt. Hasonló földalatti tüzek világszerte előfordulnak, a mélyben rengeteg éghető anyag található. Az amerikai Pennsylvania állam Centralia nevű bányászvárosát például 1984-ben szinte teljes egészben evakuálni kellett egy széntűz miatt, ami még 1962-ben kezdődött, amikor a város vezetése felgyújtatott egy szeméttelepet. A telep - mint kiderült - egy régi tárna felett helyezkedett el, ami szintén begyulladt, a tűz pedig szépen lassan elkezdett terjedni a város alatt. Ennél azonban jóval régebbre is visszamehetünk az időben, számos fosszília tanúskodik ilyen esetekről még a történelem előtti időkből.

50 év mindenesetre nem kis idő egy tűz számára, de ismernek ennél régebben égő területeket is. Főként India "büszkélkedhet" ilyenekkel, több tűz ég 1916 óta, persze Kína sem panaszkodhat. A Terak szénmezőtől nem messze 130 év után sikerült eloltani 2004-ben egy tüzet, a csúcstartó azonban az ausztráliai Burning Mountain, az égő hegy, ami valójában egy jókora szénkupac; a becslések szerint 6000 éve ég.

Hogyan is jöhet létre egy ilyen jelenség? A tűz kialakulásához mint tudjuk hőre, éghető anyagra és oxigénre van szükség. A szénrétegek bőséges forrásai a tüzeknek, a föld alatt azonban általában nincs oxigén, vagyis a bányászat beindulása előtt nem volt. A bányák megjelenésével beindult az oxigén körforgás, magyarázta a Hollandiában működő Nemzetközi Geológiai-információs Tudományok és Föld Megfigyelési Intézet munkatársa, Paul Van Dijk a Nature kérdésére. A hő érkezhet a természetből, de elég hozzá egyetlen gyufa is. A legtöbb bányatüzet emberek indították.

Az 50 éves kínai tűz közel egymillió négyzetméternyi területen égett 100 méterrel a felszín alatt. Egy ilyen kiterjedésű földalatti tüzet nem akármilyen feladat megfékezni, a kísérletek az esetek többségében kudarccal zárulnak, taglalta Van Dijk. A teraki oltáshoz lefúrtak a mélybe, a lyukakon át pedig cementhabarcsot és vizet juttattak le hogy elvonják a hőt, majd lefedték a felszínt az oxigénellátás elfojtása érdekében. Mindezek mellett a területet alaposan meg fogják figyelni egészen 2009-ig, hogy ha újra beindulna az égés, akkor még idejében meg tudják tenni a szükséges lépéseket.

Elvileg a legkisebb oxigénáramlás újraindíthatja az egész mechanizmust. Az ilyen tüzek instabillá teszik a talajt, széndioxidot juttatnak az amúgy is telített légkörbe, de a fő probléma, ami miatt felveszik velük a küzdelmet, azonban elsősorban gazdasági. Senki sem szereti, ha helyi erőforrásai szó szerint füstbe mennek, márpedig a becslések szerint az elmúlt évtizedekben Teraknál 12,5 millió tonna szén égett el.

Az utóbbi időben több módszerrel is próbálkoztak a földalatti tüzek megszüntetésére. Egyes helyeken folyékony nitrogént alkalmaztak, ami egyrészt rendkívül hideg, másrészt megszünteti az oxigén ellátást, de emellett több szintetikus anyagot, főként habokat is bevetettek. A természetes megoldások közé tartozik a sárral való beborítás, ez szintén elzárja az oxigén útját. A lent uralkodó forróság azonban idővel megszárítja ezt a takarót, repedések keletkeznek rajta, és máris újra megnyílt az út az életet adó oxigén számára, hogy visszatérjen a rendszerbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaSzKa #52
    ugyanez a cikk
  • MaSzKa #51
    én már 100éves tűz elóltásáról is halottam
  • Yossarian #50
    aham... a visszamaradt hő kiszárad. vágom...
  • Epikurosz #49
    Olyan is van, hogy tőzegtűz.
  • cassini #48
    Hasonlo eset magyarorszagon is volt az 1700-as evek vege fele. Sopron mellett a hegyekben akkoriban egy helyi pasztor nem igazan tudta eloltani a tabortuzet amit rakott... Az is egett allitolag egy darabig. Kesobb aztan bánya kerult a teruletre, illetve Brennbergbánya nevu telepules.
  • Akuma #47
    Bedobtam volna egy-két alu söröshordóban néhány köbméter TNT-t, és amíg megolvad a hordó addíg meg igyekeztem volna jó messzire futni :D Még jobb az az eset, ha még van rá idő, hogy visszatemessük a lyukat. A robbantás beomlasztotta volna a kőzetet, sarat, így teljesen elfolytotta volna tüzet... a visszamaradt hő pedig már a cikkben is leírt módon kiszárad és ismét meg lehet fúrni, majd kinyerni a nyersanyagot...
    Ja bocsi, ha már leírt valaki ilyet, de az éjjel csak 3 órát aludtam és a cikket és csak éppenhogy át tudtam futni :P (Most szunya)
  • AzUs #46
    Ejnye Paul Van Dyk bácsi menjen inkább vissza, nyomassa az electronic-ot
  • RealPhoenixx #45
    Lezlie: akarmelyiket nezzuk, a koncentracio a lenyeg!
    Vagyis egesz pontosan a megfelelo elegy, illetve oxigen es "szerves" anyag megfelelo keverekenek aranya.

    "Tuz-gyulladas" esetere tekintve
    Pl: motorok - nyomas es megfelelo elegy
    tarolok - megfelelo elegy (gabona es egyeb porszemcses tarolok, illetve szalma, etc)

    Vagyis a ho ott sem ok, hanem okozat (meg a kemiaban is).
    Az teny, hogy ho segitsegevel lehet szinten tuzet gyujtani, vagyis de tisztan hovel tuzet gyujtani, ha nincs meg a megfelelo "koncentracio", ugyanmar.

    Masreszt en a tarnakat messzel toltenem fel, ugyanis konnyen elbonthato, masfelol pedig a mesz igencsak sok "szendioxidot tarol".

    Afelol meg ketseg ne essen, hogy az emberiseg okozza a legtobb kart, ugyanis nem csak a gepjarmuvek es eromuvek bocsajtanak ki szendioxidot, hanem az ember reven jelentosen no a szendioxid kibocsajtas. Meghozza azert, mert a kornyezetet elsavasitjuk, igy az esok savasak, es ezek a savas esok oldjak a meszkohegyeket, vagyis szinten szendioxid szabadul fel.

    Szval nem csak a kozvetlen kibocsajtast kell tekinteni, hanem a kozvetettet is, vagyis azt az egeszet, amit az emberiseg okoz!
  • L3zl13 #44
    Nem kell folyamatosan lángolnia az egésznek. Az a vastag földréteg olyan jó hőszigetelő, hogy évekig, évtizedekig izzik folyamatosan. Még viszonylag kevés oxigén is elég lehet ahhoz, hogy annyi égés végbemenjen ami folyamatosan fenntartja ezt a magas hőmérsékletet.
  • L3zl13 #43
    És akkor mi lesz?
    Legrosszabb esetben is ugyanannyi energiát termel a keletkező hidrogén és oxigén az elégésekor, mint amennyit elvont a vízbontás, de jó eséllyel csak elforr, és a gőz kiszökik legalább részben.