Hunter

Folyékony vízre utalhatnak a Mars visszatérő csíkjai

Sós víz folyhat tavaszonként a Mars meredek lejtőin, vélik az Arizona Egyetem kutatói. Ha az állítás igaznak bizonyul, az új irányba terelheti a marsi élet utáni kutatásokat.

Időről-időre keskeny sötét csíkok jelennek meg hosszirányba terjeszkedve a bolygó melegebb területeinek lajtős területein, ami arra utal, hogy néhány helyen ma is folyik víz a felszínen. "Ez a ma vize, nem a múlté" - nyilatkozott a tanulmány egyik szerzője, Alfred McEwen a SPACE.com-nak.

Eddig is számos bizonyíték árulkodott a Mars vizes múltjáról, ami akár valamilyen életformát is támogathatott egykoron. Bár fagyott vizet már észleltek a felszín több területén, a közepes és nagyobb szélességi fokokon, a felszínen jelenleg is folyó vízre eddig nem volt határozott bizonyíték. "Korábban is voltak feltételezések, hogy ma is van víz a Marson, azonban nem egyértelmű, hogy azok az állítások kiállták-e a rákövetkező vizsgálatokat" - tette hozzá McEwen. "Ez a mi esetünkre is igaz lehet, jelenleg azonban ez a legjobb jelölt a mai marsi vízre"

A tudósok azután fedezték fel a különös vonalakat, hogy az egyetem egyik hallgatója egy számítógépes algoritmust futtatott le a Mars Reconnaissance Orbiter HiRise (Nagy Felbontású Képfeldolgozó Tudományos Kísérlet) műszere által a felszínéről készített felvételeken. Az algoritmus célja az idők során bekövetkezett apró változások azonosítása volt. A felvételek hatalmas területet és megközelítőleg három marsi évet fednek le.


"Megdöbbentem amikor először megláttam ezeket a jegyeket a felvételeken, miután lefuttattam rajtuk az algoritmusom" - mondta Lujendra Ojha, az Arizona Egyetem hallgatója. "Hamar felismertük, hogy ezek nem azonosak a korábban megfigyelt lejtő sávokkal. Ezek rendkívül évszakfüggők és nem egy több mint 200 méterrel megnyúlt mindössze két földi hónap alatt"

Az ujjakra emlékeztető csíkok a marsi év legmelegebb hónapjaiban ereszkednek le a lankákon, a tél beköszöntével elhalványulnak, majd tavasszal újra megjelennek. "Számomra az a legérdekesebb, hogy ilyen sokáig tartott ezeknek a részleteknek a felfedezése, ami valójában már rég a szemünk előtt van, csupán senki sem vizsgálta meg részleteiben" - mondta McEwen. "Ennek hatására felmerül bennem a kérdés, vajon mennyi mindent nem vettünk még észre?"

A "visszatérő lejtő vonalak" névre keresztelt felszíni jegyek általában a meredek lejtők, mint a becsapódási kráterek peremeinek egyenlítő felé néző oldalán jelennek meg. Miközben hosszúságuk elérheti a több száz métert, szélességük mindössze 0,5 és 5 méter között mozog, ami jóval keskenyebb, mint a már korábban felfedezett múltbéli, ma már száraz marsi vízmosások. A tudósok a Science augusztus 5-i számában számoltak be felfedezésük részleteiről.

A jelenségre az eddigi legjobb magyarázat a sós víz jelenléte, ami jóval alacsonyabb hőmérsékleteken is folyékony marad, mint az édes víz. Egy sós vizű folyam átrendezheti a szemcséket, vagy megváltoztathatja a talaj egyenetlenségét úgy, hogy az egy sötétebb csíkként jelenjen meg a felvételeken. Hogy ezek a csíkok azután a hőmérséklet csökkenésével, hogyan világosodnak ki, azt már egy kicsit nehezebb megmagyarázni. "Ez most még rejtély, de szerintem további megfigyelésekkel és kísérletekkel megoldható" - mondta McEwen, aki szerint ennél sokkal izgalmasabb a víz forrásának kérdése. "Talán párából keletkezik, ami származhat a légkörből, vagy a felszín alatti jégből, vagy a kéregben stabilan maradt sós vízkészletből szivárog. Mindez persze csak spekuláció, bár tudnánk az igazságot"

Ha szóba kerül egy esetleges fennmaradt marsi élet lehetősége, "a tudósok általában mélyen a felszín alatt képzelik el, ennek a feltárása azonban jelenleg nem kivitelezhető" - magyarázta McEwen. "Ha azonban tényleg létezik valamilyen élet a Marson, az elérhető lehet ebben a sós vízben, ami új kutatási irányba terelhet minket"


Az összeállítás jobb alsó felvételén a Horowitz-kráterbe vájt lankák a folyékony víz jelenlétéről árulkodnak. A színeket felerősítették a parányi különbségek kihangsúlyozása érdekében, a fekete nyilak a már elhelványult vonalakat mutatják. A sárga nyilak a hasonló felszíni jegyekkel rendelkező lejtőket mutatják a kráterben

A kutatók hangsúlyozzák, hogy észleléseik nem bizonyítják a folyékony sós víz jelenlétét a Marson, bár McEwen szerint eddig nem találtak jobb magyarázatot. "Megpróbálunk alternatív elméletekkel is előállni, valamilyen száraz folyamattal, eddig azonban egy sem működött" - mondta. "Miért tűnik úgy, hogy csak bizonyos hőmérsékleteken és szélességi fokokon következik be a folyamat, és miért sötétedik, majd világosodik? A sós víz tűnik eddig a legéletképesebb magyarázatnak"

A bizonyítás a 2016-ra tervezett ExoMars küldetésre vár. A NASA és az ESA közös tervezete nyomgázok után kutat majd a marsi légkörben, amibe bele tartozik a víz is. "Megvizsgálhatja a víz területenkénti koncentrációit, amiből látni fogjuk, hogy az összhangban van-e az általunk észlelt csíkok helyeivel és megjelenésük időzítésével" - összegzett McEwen

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #25
    Mi az az igen rövid idő?
    50 millió év?
    Akkor nekem OK.
  • Wearwolfff #24
    Hatodrészt az egész lukas lufiba töltött levegő lenne, mert a Marsnak elviekben alacsonyabb a gravitációja, mint a Földének. Ha keletkezik is ott valamilyen ember által lélegezhető légkör, az igen rövid idő alatt elillanna a nagy semmibe. Erre nem fog csilliárdokat költeni senki sem. Előbb elképzelhető egy kupolaváros, vagy valamelyik nagyobb hegység gyomrába vájt saját ökoszisztémás létesítmény. Ami persze még csillió összegekhez mérten is ezerszer olcsóbban kijönne először a holdon, ami ugródeszkának számítana a Marsra. Eddig ha elhoztunk pár kavicsot sokat mondok, szóval szerintem a holdon is van még mit kutatni.
  • Peetkiller #23
    De szerintem lehet, csak nem úgy, ahogyan az előbb leírták! Az én verzióm az, hogy keresni kell a Kuiper-övben néhány, kb. 10-20 km átmérőjű fagyott vízjégből álló aszteroidát, és egy jól irányzott pályamódosítással belelőni a mars felszínébe. A robbanássorozat egyrészt irányítottan beljebb tolná a bolygót, más pályára, ahol a napsugárzás több, ezzel emelve az átlaghőmérsékletet. Másrészt a egy ilyen becsapódás energiája felér több millió atombombáéval, de nem marad utána káros sugárzás. Ez megint emelné a hőmérsékletet. Harmadrészt a becsapódás körül 4-5000 fok keletkezik, felolvasztva a meteorit jegét, ami később újrafagy, de jelentős vízkészletet ad az induláshoz. Negyedrészt ez felszabadítja a kötött széndioxidot, üvegházhatást generálva. Szerintem 8-10 ilyen irányított becsapódás elég is lenne, és kész a terraformázás. Ötödrészt: ez húsz-harminc év alatt végrehajtható...
  • NEXUS6 #22
    "Csak tiszta forrásból!"
    - Bartók Béla - 1936
  • NEXUS6 #21
    A múltkor is volt valami baszomnagy NÁZA bejelentés, hogy most olyan földönkívüli életet találtunk, hogy ihaj. Erre mutogatnak valami magas arzén tartalmú löttyöt, amiben olyan lény van ami azt kibírja, mármint valami baci.

    Még valamennyire erekcióm is lett volna a dologtól, ha nem egy fél évvel korábban nézek meg ugyanerről valami diszkóveris filmet.

    Szal a NÁZA tökre magát járatja le, ezekkel a dolgokkal, ez az egész valójában a szobatudósokon kívül a halott kutyát nem érdekli. Annyira izgató, mint az a lötty, vagy valami zöld helyett hupilila békanyál, meg 12 pöttyös katica, meg tisztafehér bociborjú. Még az uborkaszezonban megjelenő hírekbe sem tud bekerülni, mert az aktuális ufó simán kiszoríccsa.
  • adler30 #20
    Valami kevésbé legális forrásra gondoltam.
  • hdo #19
    Ott biztos nem.

    Amúgy a kommentek számából látszik, hogy mennyire nem izgatja az embereket ez az idiotizmus amit itt művelnek a földönkívüli folyóvíz/élet körül. Majd ha úgy fog kezdődni egy cikk, hogy "Folyékony vízre bukkantak ..." akkor talán.
  • JimKirk #18
    Steam?
  • adler30 #17
    Nemnem,zufók nem léteznek csak ufók.Komolyra fordítva a szót a Crysis második részét honnan tölthetném le?
  • NEXUS6 #16
    Még 20 évre elég olaj van, min.
    Szén, amiből szintén lehet szintetikus üzát csinálni, min 100 évre elegendő.

    A környezetszennyezés viszont komolyabb gond.
    Szal lehet, hogy kipusztulunk, de űrhajózni repülni valszeg az utolsó pillanatig fogunk.

    Sorry ha elrontottam volna a medmekszpartidat.