Hunter

Isten veled Spirit

A NASA végleg lemondott az immár két éve homokcsapdában ragadt Spirit marsjáróról. A robot 2010 márciusa óta nem kommunikál a Földdel, az űrügynökség május 24-én döntött a további kapcsolatteremtési kísérletek leállítása mellett. A Spirit, illetve elektronikája valószínűleg a Marson uralkodó szélsőségesen hideg időjárás áldozata lett.

A mindössze háromhónapnyi kutatómunkára szánt egység megdöbbentően hosszú és eredményes pályafutást tudhat maga mögött, 2004 januárjában érte el a vörös bolygót ikertestvérével az Opportunity-val, ami ennyi év után sem panaszkodhat a műszaki állapotára, néhány mechanikai hibától eltekintve stabilan működik, jelenleg az Endeavour-kráter pereme felé halad. A Space.com Steve Squyres csillagász professzorral, a küldetés tudományos vezetőjével beszélgetett a Spirit eredményeiről és örökségéről.

Az űrügynökség fokozatosan ismerte fel a Spirit elvesztésének tényét. A 2009-2010 évi marsi tél lezajlása után tavaly ősszel még reménykedtek, hogy fel tudják venni a kapcsolatot a zord időjárás átvészelésére készenléti üzemmódba kapcsolt marsjáróval, azonban amikor ez nem sikerült a Squyres vezette csapat egy hosszú és körültekintő folyamatot indított el, megkísérelve minden lehetséges módon újraépíteni a kapcsolatot. A napok múlásával és a még szóba jöhető lehetőségek számának csökkenésével azonban egyre világosabbá vált, hogy ez nem fog sikerülni.

"Én személy szerint már hónapokkal ezelőtt hozzá szoktattam magam a gondolathoz, hogy a Spirit küldetése ezzel véget ért" - mondta Squyres, akit valamelyest kárpótol az a tudat, hogy teremtményük minden várakozást felülmúlt. "Ha a küldetés elején vesztettük volna el, mielőtt ennyi mindent elér, akkor sokkal nehezebb lenne. De annyi mindent teljesített, sokkal többet, mint amit vártunk, hogy a szomorúság már elégedettséggel és büszkeséggel keveredik"

A Spirit nagyban hozzájárult a Mars alaposabb megismeréséhez. Legnagyobb felfedezései között kell említeni a vizes múltra utaló Home Plate szilícium-dioxid lerakódásainak és a Comanche-fennsík karbonátjainak felfedezését, valamint a hidrotermális rendszerekkel és a vulkanizmussal kapcsolatban begyűjtött bizonyítékait. A Spirit megmutatta, hogy a korai Mars a mostani halott világgal szemben egy forró és heves bolygó volt, meleg vizű forrásokkal, gőzkürtőkkel és vulkán kitörésekkel.

"A kilövés előtt a Spiritre mindig egy 'problémás gyerekként' tekintettünk. Őt építettük meg először, ami azt jelenti, hogy szinte az összes tesztet először rajta hajtottuk végre, mielőtt az Opportunity-n is kipróbáltuk volna. Amikor az ember először lefuttat egy tesztet, az általában nem működik, szóval sokat tanultunk a Spirittel" - emlékezett vissza Squyres. "A Marsra érve az első tél él bennem a legélénkebben. Soha nem gondoltam volna, hogy akár egyetlen telet is túlél a Marson, a leszállási területe túl messze volt az egyenlítőtől, a telek pedig túlságosan zordak voltak. De mire megérkezett a tél, mi már a Columbia Hills-nél jártunk. A Spirit annak köszönhetően élte túl azt a telet, hogy felküzdötte magát a Husband Hillre és nappaneljeit a Nap felé döntve sikerült szinten tartania az energiaellátását" - mesélte Squyres, hozzátéve, hogy a túlélésen túl látványos tudományos eredményekkel is szolgáltak azon a télen.

A Spirit sokkal tisztábbá és főként színesebbé tette a Marsról alkotott képünket, készítői ugyanakkor remélik, hogy sikere inspirációt és egyben egy mércét is jelent a jövő mérnök-generációjának. "A siker kulcsa az ember, persze ez a történet nagyban a Spiritről is szól. A Spirit azért létezhetett és tehette azt, amit tett, mert egy elképesztő mérnök- és tudós csapat a legjobbját nyújtotta. Nagyon büszke vagyok, hogy magam is egy kis része lehettem ennek a csapatnak. A velük folytatott munka szó szerint egy életre szóló kaland volt"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #35
    Katonai műholdaknak jóval komolyabb áramforrás kell ennél.
  • HunApo #34
    nekem úgy rémlik mintha valahol azt olvastam volna hogy van talán 1 működő üzeme még a seregnek, de erre nem vennék mérget
    az amúgy nem haszontalan anyag, katonai műholdak is szeretik ám enni az ilyen naftát :)
  • gombabácsi #33
    "Épp azon gondolkodtam h. idővel - talán 50 100 év múlva, mikor a technika megfelelő lesz, meg e lehetne majd találni."

    Nem hinném. 50ezer év sok idő, és annyi kell az emberiségnek hogy oda eljusson.
  • Molnibalage #32
    Kétlem, hogy a US Army-nak van dúsító üzeme. Ugyanis a jenkiknél az a hadsereg.
    Dúsító üzemek, amik fegyverminőségű hasadóanyagot készítenek a '80-as évek táján bezártak. Tehát nem azért van hiány, mert visszatartják ezt az amúgy haszontalan anyagot, egyszerűen nem gyártanak ilyet.
  • HunApo #31
    van egy egyszerű oka
    túl drága lett volna
    köszönhetően a szovjetunió bukásának és ezzel a hidegháború lezárásának a dúsító üzemek 99%-ba bezárt
    a mostani szondákban használt fűtőanyag a még hidegháborúból visszamaradt kevéske anyag vége
    nagyjából 10 év, és teljesen elfogynak a felhalmozott készletek
    a mostani szondák is oroszoktól vett fűtőanyaggal működnek
    a megmaradt dúsítóüzemek meg mind szigorúan a hadsereg alá tartoznak, ők meg köszönik szépen, nem adják ki
    többek közt ezért is ment napelemmel a szonda (meg persze elég közel van a Naphoz, nyilván a voyager és társai napelemmel nem sokra mentek volna még ha lett is volna abban az időben a mai szintű/hatásfokú napelem)
  • xyl #30
    A Neil Armstrong holdralépésekor a leszállóegység Holdon maradt része hivatalosan a Smithsonian intézet tulajdona. (Ott voltam, mondták) Már csak az a kérdés, hogy mikor hozzák el. Ezt mindenesetre kissé nehezebb lesz, de ki tudja...

    "Épp azon gondolkodtam h. idővel - talán 50 100 év múlva, mikor a technika megfelelő lesz, meg e lehetne majd találni. Tudom h. csak egy gép, de az ilyennek múzeumban a helye.:]"
  • Bronx South #29
    50 100 év múlva ?? 100 év és már tele lesz a Mars bázisokkal.
  • Hugo Chavez #28
    Azé nem használtak atomtelepet mer nem akarták, hogy a marsi bacik mutánsoggyanak.
  • JMáté #27
    Az ugye világos hogy a bombakereső robotok a civileket védik a gonosz bombáktól?
  • Molnibalage #26
    Apa, kezdődik...