Hunter

Hegyen kutat az élet után a következő marsjáró

A következő marsjáró egy 5 kilométer magas hegyet fog megmászni a Gale-kráterben, jelentette be a NASA. A Curiosity robotegység november 25 és december 18 között hagyja el a Földet, feladata a marsi kőzetek és talaj vizsgálata, melyekből új ismereteket szerezhetünk a bolygó éghajlatának történetéről, ugyanakkor az élet kémiai nyomaira is rábukkanhatnak.

A marsjáró munkaterületéről heves viták zajlottak, a számos lehetőség közül a tavasz végére már csak négy maradt állva, a végleges választásban nagy szerepet játszott egy májusi ülés, melynek keretében minden fél elmondta érveit az általa ideálisnak ítélt helyszínről. "Olyanok ezek mint egy jégkrém különböző ízei - mind csodálatos, de egy kicsit más" - mondta John Grant, a washingtoni Nemzeti Repülési és Űrrepülési Múzeum munkatársa, a májusi találkozó egyik szervezője.


A Mars Science Laboratory, más néven a Curiosity

Az utóbbi hetekben a NASA tudósai már csak két kráter, a Gale és az Eberswalde között vacilláltak. Az Eberswalde egy ősi folyó delta csodálatosan konzerválódott, legyező alakban elhelyezkedő üledékét tartalmazza, a Földön ilyen üledékekben koncentrálódnak a szerves anyagok, így ez remek lehetőségnek ígérkezett az esetleges múltbeli élet nyomai utáni kutatáshoz. Pénteken azonban a NASA bejelentette, hogy a Curiosity, hivatalosabb nevén a Mars Tudományos Laboratórium (MSL) a Gale-krátert fogja felderíteni.

Itt egy hatalmas, rétegezett, 5 kilométeres magasságba nyúló üledékhalom emelkedik ki a kráterből. A tudósok nem tudják pontosan hogy került oda, az üledék azonban agyagokat tartalmaz, ami biztos jele annak, hogy egy adott ponton folyékony víznek is ki volt téve. "A kutatás a rétegek aljától egészen a tetejéig olyan, mintha egy regényt olvasnánk" - mondta John Grotzinger, a marsjáró projekt tudósa, a Caltech munkatársa. "Úgy véljük a Gale-kráter izgalmas 'olvasmány' lesz a Mars környezeti fejlődésének korai szakaszáról"

Magán a hegyen landolni túl veszélyes lenne, ezért a Curiosity a kráter talajának egy sík részén száll le, így mindenek előtt szemügyre veheti azt az üledéket, amit egy egykor a kráteren áthaladó folyó rakott le, ezután kezdi meg a hegymászást. A Gale tökéletes helyszínnek tűnik egy egykori élet számára. "A Gale mellett elsősorban a lehetőségek tárháza szólt" - mondta Dr. Michael Meyer, a NASA Mars-kutatási programjának vezető tudósa. "Számos különböző környezeti helyzetet vizsgálhatunk meg egy helyen, melyek mindegyikének volt esélye a szerves anyagok megőrzésére"


A Gale-kráter

"Kivételesen sok különböző környezettel rendelkezik és lehet, hogy ezek közül több is szerves szenet őriz" - fejezte ki egyetértését Grotzinger, aki a "szerves szén" kifejezést az összetett szénalapú molekulákra érti, származzon az élő, vagy bármilyen más forrásból, utóbbiak közé sorolhatjuk a meteorit becsapódásból eredőeket. A szerves szén megtalálása azonban nagyon nagy kihívásnak ígérkezik, tette hozzá Grotzinger, aki a Föld geológiájával kapcsolatos tapasztalataira alapozza véleményét. Annak ellenére, hogy bolygónk hemzseg az élettől, az ősi kőzetek nagyon ritkán őriznek meg szerves anyagot. "Reméljük megtaláljuk a szerves szenet, azt azonban megígérhetjük, hogy az MSL-lel megismerjük a Mars környezeti történetét" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Thrawn #13
  Szó nincs arról, hogy fel is fog menni a tetejére. Keresnek egy lankásabb lejtőt, ahol feljebb tud jutni és a földtani, (bocsánat, marstani) rétegek is jól vizsgálhatók.
 • kisemlős #12
  Azért ez nem semmi, egy 5000 méteres hegyet, még itt a földön is épp elég leközdeni egy robotnak...
 • item #11
  Azért a legutolsó mars járó óta eltelt pár év és gondolom tovább fejleszthették a jármű elektronikáját és mozgóalkatrészeit. Nem hiszem,hogy olyan hülye emberek dolgoznának ott,hogy ilyesmire ne gondolnának. A labortesztek után biztosan kiviszik majd ezt is a marsi terephez hasonló vidékre.
 • uwu 80 #10
  Az csak egy ék, hogy el ne guruljon, ha jön egy cunami.
 • ProgServ #9
  Mérnök emberek azt a bukkanót nagyon szépen megtervezték, amint ez a cucc átgyalogol.

  A Mars-nak is szóltak a tesztekről? Mert gyanítom, nem előre beállított, kimért tereptárgyak lesznek.

  Vagy igen?!
 • NIBI #8
  Nem kell(ett) tónak lennie, a kőzetrétegeket vizsgálja. Ha valaha vizes volt a talaj azt is már ki tudja mutatni annyi féle/fajta réteg van egymáson a kitüremkedő hegy miatt.
  Én azon csodálkozom, hogy hegymászásra van tervezve ennek ellenére hát elég gyengén bordázott kerekekkel van ellátva. Illetve nem túl mélyek azok a bordák így ránézésre... Én biztos 2-3-szor mélyebbeket használnék. :D
 • Thrawn #7
  Elég bonyolult lesz ez a fajta leszállás, de annak idején azt hittem, a ballonos se fog működni.
 • amitakartok #6
  Azt honnan tudják, hogy a kráteren egykor áthaladt egy folyó? Teljességgel lehet, hogy ez valaha egy krátertó volt de szélerózió lekopasztotta az oldalait.
 • NEXUS6 #5
  Akkor viszont a kis zöld marslakók biztos nem engedik leszállni!
 • WinG #4
  Ilyen probléma biztosan nem lesz, ugyanis az elsődleges energiaforrása egy belső radioizotópos generátor lesz. Nem is tudom, visz-e magával napelemeket.