16
  • mkuk
    #16
    Teddy, abban igazad van h kb minden anyag sugárzik, de mivel konkrét adatokkal egyikünk sem rendelkezik ezért nehéz összehasonlítani a kettőt, viszont számomra akkor is az űrben van nagyobb sugárzás.
    A mamutok, meg maradjanak mammutok legalább:D
  • 60voltosNeon
    #15
    a cikk elolvasása után azonnal lemondtam az ürutazásomat
  • teddybear
    #14
    Jókai meg még mammuth-nak írta...
  • Tetsuo
    #13
    Talan abbol, hogy a 80-as evekben meg mammut volt a helyes, ma pedig mamut. A szakmai latin elnevezese mara honosodott (egy picit). :)
  • teddybear
    #12
    Elfelejtkezel a talajban mindenhol található radioaktív izotópokról. Ezek ugyan elég alacsony arányban fordulnak elő, de a jópár ezer év azért igen hosszú idő, bőven elég egy derekas dózis összegyűjtéshez. Azért odafenn néhány nap alatt nem jön össze annyi.

    Ami pedig a hőmérsékletet illeti -70, -80 fok körül minden enzimhatás gyakorlatilag leáll, és minden szerves anyag bomlása megszűnik.
  • mkuk
    #11
    Tényleg egy m-el írjuk, nem tudom miből is gondoltam, hogy a Mammut-áruháznak van köze a valósághoz:D

    Nem vagyok szakértő de ha a föld légköre az elmúlt 8-10 ezer évben nem változott sokat(márpedig a logika azt diktálja h semmit nem változott), akkor a mamutjaink nem kaphattak akkora dózist mint ami a légkörön kívül érte volna őket, a jégről ami további védelmet jelent meg ne is beszéljünk.
  • teddybear
    #10
    A mamutok (egy m-mel a helesírásellenőrző szerint) az örökké fagyott szibériai altalajban voltak, és a legfiatalabb tetemek voltak 8-10 ezer évesek.
    Lazán összeszedhettek jóval nagyobb dózist ennyi idő alatt, viszont nem nyitogatták naponta a "csomagolást"...
  • vasedeny2
    #9
    mondjuk gondolhatod, hogy a nasa át tudja azokat a gyógyszereket csomagolni...
    feltűnt, hogy egyre messzebb vagyunk a marstól?
  • mkuk
    #8
    Philcsy, sztem azt már elsütötték, az űrálló gyógyszer már a 2 és fél millás verzió:)

    Egyébként meglepő h nem tesz említést a tárolás módjáról, nem hiszem el, hogy tudós barátaink fejében nem ütött szöget semmiféle, a sugárzást elnyelő, eltérítő anyag vagy technológia használata. Vajon az űrhajósok mekkora dózist kapnának 2 év alatt?:D mennyi is volt a rákos, 100mSv/év?

    teddy azért belegondoltál abba is h a mammutok (2 emmel)nem az űrben tartózkodtak, gondolom a földön hasonló elektromágneses sugárzás nem érhette őket:D
  • philcsy
    #7
    "Az instabil készítmények degradációs profiljainak elemzése, valamint az űrbeli stabilitás kémiai tulajdonságainak azonosítása elősegítheti az „űrálló” gyógyszerek kifejlesztését."

    Oh, hát igen. És mennyibe kerülnének ezek a gyógyszerek? 1 milla / kapszula?
  • teddybear
    #6
    Többször találtak fagyott mamutot Szibériában, és feljegyezték, hogy a húsát megették a szánhúzó kutyák, sőt volt amikor a kutató is megkóstolta.
    A faj feltámasztásához is nagy reményeket fűznek, a klónozáshoz ilyen fagyott mamutsejteket akarnak használni.
  • kisemlős
    #5
    Hasznos cikk, mindig friss gyógyszerekkel indulok az űrbe! :-))
  • rágógumi
    #4
    még van mamuthús ?:D
  • teddybear
    #3
    A legegyszerűbb lehűteni a romlékony anyagokat. -80 fok alatt gyakorlatilag korlátlan ideig megőrizhető szinte minden. A szibériai mamutok húsa is ehetőnek bizonyult jópár esetben, pedig ott vagy 8-10 ezer évről beszélnek.
  • thsanyi5
    #2
    "gyógyszerek átcsomagolása" <<< itt rontották el a kísérletet. Persze hogy hamarabb lejár ha kibontják és más csomagba rakják. A tejre is rá van írva, hogy felbontás után csak pár napig jó még akkor is ha egyébként 1 évig húzta volna a bele rakott tartósítószerrel. Ha valóban a sugárzás teszi tönkre őket sokkal hamarabb akkor nem tapasztalnák ugyanezt mindenféle kajával amit magukkal visznek? Egyébként meg ha elmennek a Marsra 2-3 évre akkor nem ugyan mindegy, hogy nem tart addig? 2-3 év szavatossága a legtöbb gyógyszernek alapból nincs még ha nem károsítja semmi akkor se.
  • mkuk
    #1
    Ekkora barbár cikket rég láttam már:) Meglepő ez az egész, én például sosem gondoltam volna, h a sugárzás bármiben is kárt tenne, az űrbeli stabilitás kémiai tulajdonságai(omg:)) meg aztán végképp felkeltik az érdeklődésem.