Hunter

Különös rádiójelek a Szaturnuszról

A NASA Cassini űrszondája szerint az óriásbolygó által kibocsátott természetes rádiójelekben eltérés mutatkozik az északi és a déli féltekén. A furcsaságok azonban itt még nem érnek véget.

A rádiójelek, amiket a bolygó forgása vezérel, az idő múlásával jelentősen, látszólag a szaturnuszi évszakokkal összhangban változnak. "Ezek az adatok is azt mutatják, mennyire különös a Szaturnusz" - mondta Don Gurnett, az Iowa Egyetem tanára, a Cassini rádió- és plazmahullám műszerének vezető tudósa. "Azt hittük, értjük a gázóriások rádióhullám sémáit, a Jupiternél annyira egyértelmű volt. A Cassini hosszas kutatása nélkül a tudósok soha nem ismerték volna fel, mennyire más a Szaturnusz rádióemissziója."

A Szaturnusz természetes rádióhullám kibocsátását SKR-nek (Saturn Kilometric Radiation) nevezik. Az emberi fül számára észlelhetetlen hullámok a Cassini műszereinek tolmácsolásában egy légvédelmi sziréna hangjára emlékeztetnek, ami a bolygó minden egyes forgásával egy kicsit megváltozik. A Cassini tudósai átkonvertálták a hullámokat az emberi fül számára is hallható hangtartományba.


A Jupiter esetében ezeknek a rádióhullámoknak a segítségével a tudósoknak sikerült megmérniük a bolygó forgási sebességét, a Szaturnusz hullámai azonban jóval bonyolultabbnak bizonyultak. Amikor a NASA Voyager űrszondája az 1980-as évek elején meglátogatta a Szaturnuszt, a bolygó SKR kibocsátása azt jelezte, hogy egy szaturnuszi nap 10,66 órán át tart. Később azonban más szondák, köztük az Ulysses és a Cassini méréseiből kiderült, hogy a rádióemisszió ingadozásai másodpercekben, sőt percekben mérhetők.

További mérésekkel az is sikerült kimutatni, hogy az SKR kibocsátás nem egyszólamú, sokkal inkább egy duett, a bolygó két énekhangja azonban nincs szinkronban. Az északi sark közeléből áradó rádióhullámok 10,6 órás periódusokban érkeznek, míg a déli sark felől 10,8 óránként ismétlődnek, magyarázták a kutatók. A helyzet azonban tovább bonyolódott.

Decemberben Gurnett és csapata egy tanulmányt tett közzé a Cassini adatai alapján, melyek szerint az északi és a déli SKR periódusok 2010 márciusát követően felcserélődtek. A déli periódus egyenletes csökkenést mutatott, míg az északi egyre hosszabbodott, tavaly márciusban pedig 10,67 óránál összefutottak. Ez hét hónappal a Szaturnusz 2009. évi tavaszi napéjegyenlőségét követően következett be, amikor a Nap pontosan a bolygó egyenlítője fölött ragyogott. A keresztezés óta a tendencia folytatódott, a déli SKR tovább csökkent, az északi pedig folytatta a növekedést.

A különös jelenség hatására a Cassini tudósai felülvizsgálták a korábbi bolygó látogatások adatait. Munkájuk hasonló sémákat tárt fel a Voyager adataiban, valamint az Ulysses 1993 és 2000 között végzett észleléseiben. A rádiókibocsátás mindkét esetben eltérést mutatott a két féltekén, ami mindkétszer az napéjegyenlőséget követő éven belül következett be.

Vajon mi zajlik az óriásbolygón? A Cassini tudósai szerint nem a két félteke különböző sebességű forogásáról van szó. Sokkal valószínűbb, hogy a féltekék nagy magasságú szelei okozzák az eltéréseket. A Szaturnusz magnetoszférájának, a bolygót körülvevő mágneses buborék viselkedése szintén hatással lehet a jelenségre, tették hozzá.


A Hubble felvételén látható az északi és déli sarki fény

Egy másik tanulmány, ami a Hubble űrtávcső megfigyelésein alapul, azt vette észre, hogy az északi és déli sarki fények az SKR változásokkal összhangban imbolyognak az égövek mentén. A sarki fény a napszél és a bolygó mágneses mezőjének kölcsönhatásából alakul ki. "A sarki fényt előidéző, légkörre záporozó elektronok hozzák létre a rádióemissziót és befolyásolják a mágneses mezőt, ezért a tudósok úgy vélik, hogy az összes észlelt ingadozás a Nap bolygóra gyakorolt hatásaival függnek össze" - taglalta Stanley Cowley, a Leicester Egyetem és a Cassini projekt tudósa, aki két tanulmányt is publikált a bolygó mágneses mezejéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #26
    Engem ez a hang az Alien című filmben hallottakra emlékeztet.
    Kicsit feláll a szőr a hátamon...
  • Szefmester #25
    Másrészt az Isten szó sem a neve, inkább a fogalom neve.. mintha valami Jehva vagy Jehova lenne az Ő neve. :)

    A Brian életében legalábbis ezt mondta a fazon akit halálra akartak kövezni mert az úr nevét kimondta.
  • l300d #24
    most nem azert de bodi gusztiek sokkal kevesebb penzbol jobb zenet csinalnak. ezek a szerencsetlenek meg millio dollarokert ilyen szarokat konvertalnak? Ha már ugyis konvertaljak mert emberi fulelel ugysem hallgathatok akkor mi a francert nem konvertalna pl egy Queen szamot belole azt jobb lenne hallgatni. Ezek a csillagaszok es pl az rtls betelefonalos josolas kozott annyi a kulombseg hogy az online josokra kapasbol ra lehet fogni hogy sarlatan ezek a csillagaszok meg majd csak a jovoben lesznek megcafolva hogy ugye hogy megmondtuk hogy nem lapos az a kurva fold. De amig elen tudnak okoskodni meg tobb millio dollarbaol ilyen szar zeneket csinalni:)
  • Rapid81 #23
    A hangsúly a hiába szón van. Nevét szádra hiába ne vedd!
  • uwu 80 #22
    Nagy betűvel kell írni.
    Ebből az is következik hogy nem tilos.
  • Szefmester #21
    Az istenit neki hogy lehetnek ilyen istentelenül oktondiak az istened teremtményei igaz? Félni kell a nagy láthatatlan rózsaszín unikornis ahragjától is, mert ezek ketten elpusztatanák az összes többi isten által is teremtett világot, és akkor nem hallhatnánk a Szaturnuszi rádióadásokat, meg az élő közvetítést a szaturnuszi dizsikből. Pedig annyira isteni dolog lehet.

    Az istenit neki, hát nem leírtam? Most pokolra fogok jutni? Mert a TE istened máshova úgysem enged hála a az istentelenül ostoba szabályainak. De legalább lesznek ismerősök.

    Nah isten veled, és menj imádkozni a hatalmas és egyetlen Rózsaszínű láthatatlan unikornisodhoz.
  • adler30 #20


    Ne maj' jól szemmelver a vén sith.
  • Ferrer #19
    Mer' mi lesz?
  • luthor112 #18
    A Nevét hiába szádra ne vedd!
    És le s írd hiába!
  • Artak #17
    Élvezet nézni ahogy zenél.