Hunter

Miről árulkodnak az Enceladus gejzírjei?

Nem hagyják nyugodni a tudósokat a Szaturnusz-rendszer egyik kis holdján észlelt gejzírek.

Az Enceladus kitörései hatalmas vízpára és jégrészecske felhőkben testesülnek meg, a felhők belsejében por és gáz sugarakat észleltek. Hogy mi okozza és mi vezérli ezeket a sugarakat, több évnyi kutatás után is rejtély. A Cassini űrszonda azonban küldetése kiterjesztéseként az Enceladust kapta kiemelt célpontként, így várhatóan hamarosan okosabbak lesznek a tudósok.

A kutatás elsődleges kérdése, vajon a sugarak egy földalatti folyékony vízforrástól erednek-e? Ha igen, és erre viszonylag jók az esélyek, akkor az Enceladuson gyakorlatilag minden együtt van egy lakható környezethez. Egyes elméletek és modellek szerint azonban olyan mechanizmusok is munkálkodhatnak a felszín alatt, amikhez nincs szükség folyékony víz jelenlétére. A Cassini tudósai egyre inkább a kis hold nagy kérdése felé fordulnak, aprólékos nyomozó munkával göngyölítve fel a lehetséges szálakat, hogy újabb kérdések helyett végre eljussanak egy válaszhoz.

A déli sarkvidék úgynevezett "tigriscsíkok" mentén feltörő gejzírekre az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak a Szaturnusz árapály hatása tűnik, azonban a Cassini legfrissebb adatai - melyekről a Nature november 27-i számában jelent meg egy átfogó tanulmány - kétségbe vonják ezt a feltevést. Az elmélet azt mondatná, hogy amikor az Enceladus távolabb van a Szaturnusztól, a hasadékok összenyomódnak, korlátozva a sugarak útját.

"Megfigyeléseink nem tükrözik azokat a hasadék tágulásokat és összehúzódásokat, amiket a Szaturnusz árapály erői alapján feltételezhetnénk" - mondta Candice Hansen a JPL tudósa, a Cassini ultraibolya színkép-elemző csoportjának tagja.

A tudósok nem örültek, hogy elvesztették egyik kedvenc elméletüket, kárpótlásként viszont az új felfedezés alátámasztja egy másikat, ami a sugarakat egy, a hold belsejében elhelyezkedő folyékony vizű forrással magyarázza. Hansen és csapata 2005-ben és 2007-ben folytatott észleléseket, megfigyelve és színképelemzést hajtva végre a gejzírek felhőin áthatoló csillagfényeken. Az úgynevezett "csillag együttállások" során a sugarak vízpára tartalmát és sűrűségét mérték. A kísérlet az árapály erők hatását hivatott igazolni. Az óriásbolygó közelsége miatt 2005-ben nagyobb mennyiségű anyagnak kell kiáramolni a hasadékokon, mint 2007-ben amikor a Szaturnusz távolabb került az Enceladustól.

A megfigyelések ennek pontosan az ellenkezőjét igazolták, 2007-ben a felhők szinte kétszer olyan sűrűségűek voltak mint 2005-ben. "A két együttállás különböző geometriája miatt nem zárhatjuk ki teljes egészében az árapály vezérlésének lehetőségét, mi azonban szinte biztosan elvetjük ezt a hipotézist" - mondta Hansen. Kiemelte, hogy az új Cassini megfigyelések alátámasztanak egy 2007-ben kidolgozott matematikai modellt, ami a hasadékokat fúvókákként kezeli, amik egy meleg, feltehetőleg folyékony forrásból vezetik fel a vízpárát szuperszonikus sebességgel a felszínre.


A fenti modell kiagyalói úgy vélik, az Enceladus sugaraiban jelenlévő nagy mennyiségű jégrészecskét csak a víz olvadáspontjához közeli hőmérsékletek eredményezhetik. Egy folyékony vízforrás a hold belsejében az Antarktisz alatt meghúzódó Vosztok-tóra hasonlítana, ahol a folyékony víz a jég alatt létezik. Az Enceladus esetében a jégszemcsék kicsapódnak a vízforrásból kiszökő párából és a jégkéreg repedésein át áramlanak a felszínre, majd az űrbe.

A sugarakat előidéző és szabályozó mechanizmus még nem ismert és a folyékony víz jelenléte is kérdéses. Hamarosan azonban újabb nyomokra bukkanhatnak a Cassini projekt munkatársai, az Enceladus ugyanis kiemelt helyet kapott a Cassini kibővített Equinox küldetésében. A folyékony víz jelenléte nagy hatással lenne a jövő asztrobiológiai tanulmányaira, ez ugyanis megcsillantaná az esélyt az élet előtt a külső-Naprendszer jeges égitestjeiben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • exy1 #11
    Az IO-n is van egy 300 Km-re feltörő gejzír. Szép képek róla itt.
  • Tinman #10
    Értelmes...
    Csillagászatba politikát keverni? Pffff...
  • mcninja #9

    Minden napra jut egy ilyen baromság
  • LPG #8
    T.D.
    Torres Dani?
  • Epikurosz #7
    Brávó!
    De ki a szerző?
  • HENCIG #6
    Na ez nagyon jó dolog lenne...élet a külső jeges bolygókon..
    Legalább a gyurcsánynak is lenne idős korára nyugdíjasotthona! LOL:D
  • droidka #5

    Az Esthajnalcsillag

    Mondd, miért szórsz szikrát, Föld testvére,
    Vénusz?
    Kire vagy oly mérges? Hogy ily tüzes
    pokolban búsulsz?
    Tán letörték szárnyaid? S a véred folyik
    olvadt fémként... Amíg
    el nem pusztulsz!...
    Nézd, mily hatalmas a Szaturnusz!
    Megölte holdjait...
    S úgy fűzte derekára holtjait,
    mint vadász az áldozat díszlő csontjait...




    Mint láncra fűzött gyöngyszemek

    A bolygók,
    mint láncra fűzött gyöngyszemek,

    csillag körül
    forognak, egyre csak keringenek.

    S a holdak,
    mint kísérőhajók,

    nyomukban hűséges
    kutyákként csaholnak.



    Mi volt a neve?

    Mi volt a neve az
    elsőként felragyogó csillagnak?
    Milyen volt a kedve az
    elsőként derülő kis napnak?
    Hová folyik a könnye
    a Tejútnak?
    A fekete lyukon túl, ahová habjai
    lezúgnak...
    T.D.
  • teddybear #4
    A helyes meghatározás: a közös tömegközéppontjuk körül keringenek.

    Ez a Nap-Föld viszonylatban a Nap tömegközéppontjától pár száz kilométerre esik, a Föld felé.
  • Adenoma #3
    Egymás körül keringenek, de mégis helyesebb, hogy távolabb kerültek egymástól.
  • droidka #2
    ''Bár csak kukacoskodás de, azért nem a Nap forog a Föld körül :)''

    ...


    Newton?

    Szerinted az exobolygókat (többnyire) akkor mi alapján azonosítják be?

    Van itt az SG-n sok okos csillagász, kérdezd meg őket. :) Meg fogsz lepődni.