Hunter

Hatalmas "szellemgyűrűt" észleltek a Szaturnusz körül

Egy rendkívül halvány, ám annál nagyobb kiterjedésű gyűrűvel bővült a Szaturnusz gyűrűrendszere. Az új gyűrű több millió kilométeren terül el az űrben, egyáltalán nem hasonlít kisebb, jól kivehető társaira. A Phoebe hold pályáját követő gyűrű vastagabb és szélesebb, a bolygóhoz viszonyított dőlésszöge is jelentősen eltér a többiekétől.

A szaturnuszi gyűrűkről először 1655-ben Christiaan Huygens holland csillagász és matematikus tett említést. Azóta a csillagásztársadalom számos új részletet derített ki a gyűrűk számáról és összetételéről, amiben nagy segítséget jelentett a NASA Cassini-Huygens expedíciója. Mindeddig a Szaturnusz legtávolabbi, egyben a Naprendszer legnagyobb ismert gyűrűjének a jeges Enceladus hold aktív gejzírjei által táplált E gyűrűt tekintették, ami 3 Rs-től (az Rs a Szaturnusz sugarát jelzi, ami 60 330 kilométernek felel meg) 8 Rs távolságig terjed.


A 128-207 Rs között elterülő új gyűrű mellett azonban még ez is eltörpül, nem is szólva 40 Rs vastagságáról. "Ez egy rendkívül híg gyűrű, optikai mélysége mindössze 2 x 10-8, ami köbcentiméterenként 20 anyagszemcsének felel meg" - tette hozzá Michael Skrutskie, a charlottesville-i Virginia Egyetem kutatója, a Nature szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A gyűrű rendkívül szórványos természete miatt egészen minimális fényt ver vissza, gyakorlatilag láthatatlan, ezért is kerülte el mindeddig a kutatók figyelmét, akik más holdakhoz kapcsolódó gyűrűkből, mint a 2006-ban észlelt Janus-Epimetheus gyűrűből sejtették a létezését. "A Cassini küldetés előtt nem gyanítottunk ilyesmit" - mondta Carl Murray, a Cassini képfeldolgozó csapatának tagja. "Azóta viszont arra a következtetésre jutottunk, hogy a Szaturnusz belső gyűrűinek többsége a holdaktól eredeztethető. Természetesen ezek optikailag alig észlelhető gyűrűk, amiknek semmi közük az általánosan a Szaturnusz gyűrűiként emlegetett látványos gyűrűrendszerhez."

Az új Phoebe-gyűrű névre keresztelt objektum a Phoebe hold külső határait körvonalazza, a többi gyűrűhöz viszonyítva 27 fokos szögben döntött. A Phoebe hold társainak többségével ellentétes irányba halad. A gyűrűt hőkibocsátásból észlelte a Spitzer Űrtávcső Többsávos Leképező Fotométere, amit egy kriogén rendszer hűt, hogy képes legyen látni a gyenge infravörös jeleket. Skrutskie és csapata a Spitzer archívumának felvételeivel erősítette meg a megfigyelést.

Mindezeken túl a kutatócsapat úgy véli, fényt derítettek egy csillagászati rejtélyre is. A Phoebe-vel szomszédos Iapetus hold egyik féltekéje sokkal sötétebb színű, mint a másik, amire mindeddig a csillagászoknak nem sikerült egyértelmű választ adniuk. A csapat szerint a Phoebe-gyűrű lehet a sötétebb anyag hiányzó forrása, illetve ugyanez felel egy másik szaturnuszi hold, a Hyperion vöröses üledékéért is.

Az elméletek alátámasztásához pontosan meg kellene határozni a gyűrű szerkezetét vagy összetételét, azonban erre jelenleg nincs mód a Spitzer kriogén rendszerének lemerülése miatt. A további megfigyelésekkel Skrutskie és kollégái kénytelenek lesznek megvárni a James Webb Űrtávcső üzembe helyezését, ami csak 2014-re tervezett kilövése után várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #204
    Nem megyünk.
  • pasi29uk #203
    Tiszta szégyen, hogy így beszéltek egymással... menjetek a chatre és gyilkoljátok ott egymást egy zárt szobában.
    Sok fröcsögés miatt veszik el a tartalom, az angol szöveg linkelésektől meg a falra mászok. Én megértem de SOKAN NEM!
    Kíváncsi lennék mit szólnátok ha mandarin nyelven dobálnák be idézeteket...
  • bleifrei #202
    a simlis és a szende...
  • Epikurosz #201
    nem.
  • Sir Ny #200
    ja, hogy a plazmává alakulás nem halmazállapot változás? így már majdnem oké.
    de akkor a kritikus pont az miért nem 100 Celsius? az fölött sincsen már halmazállapot változása a víznek, nem?
  • Sir Ny #199
    nem hiszem.
  • Epikurosz #198
    Ja, hogy neked referencia - ahogy az itteniek mondják: linket! - kellene?
    Miért nem szóltál.
    Ajánlom alássan gróf Spanyol Zoltán vízautó prodzsektjét. :-)
    Amúgy, lehet vihorászni, de az a ruszki vízplazmás hegesztőpisztoly tényleg müxik.
    A 2500 celziusz fokra nem vennék mérget, mert ahhoz, hogy ekkora hőn tartsd a vizet, bazi nagy nyomást kellene kibírnia az edénynek, és a vízgőz az tud nagyokat repeszteni, de lehet hogy kis ideig létrejön a dolog.

    Ha nem hiszed, járj utána!
  • Epikurosz #197
    ill.

    ...between gáz and plazma...

    de majdnem ua.
  • Epikurosz #196
    373,946 Celsius / 217,7 atm:
    "In any system containing liquid and gaseous phases, there exists a special combination of pressure and temperature, known as the critical point, at which the transition between folyadék and gáz becomes a second-order transition. Near the critical point, the fluid is sufficiently hot and compressed that the distinction between the liquid and gaseous phases is almost non-existent.
    This is associated with the phenomenon of critical opalescence, a milky appearance of the liquid, due to density fluctuations at all possible wavelengths (including those of visible light)."

    Amiről én regéltem az "between gáz and gáz", és kb. 2500 celziusz, de az atm-jét nemtom.
  • Tetsuo #195
    Azt jelenti, hogy nem hihetsz el mindent, csak ugy..