Hunter

Kész a világ legkisebb rádiódetektora

Egy lépéssel közelebb kerültünk a nanoméretű vezeték nélküli kommunikációs rendszerekhez. Amerikai tudósok egy emberi hajszál átmérőjénél ezerszer kisebb detektort mutattak be, ami képes rádióhullámokat hanggá alakítani. A szén nanocsövekből készült detektor egy normál méretű rádiórendszerben bizonyította működőképességét.

Készítői, Peter Burke és Chris Rutherglen, a Kalifornia Egyetem munkatársai egy iPod-ról sugároztak át segítségével klasszikus zenét vezeték nélkül a lejátszótól több méterre elhelyezett hangszóróra. "Bár a teljes rádiórendszernek csak a központi elemét, a demodulátort demonstráltuk, elképzelhető, hogy a jövőben az összes alkatrész nanoméretű lesz, lehetővé téve egy valódi nanoméretű vezeték nélküli kommunikációs rendszer megépítését" - olvasható a kutatópáros részletes tanulmányában, ami az Amerikai Kémiai Társaság Nano Letters című folyóiratának november havi számában fog megjelenni.

A szakértők szerint a mikroszkopikus rádiótechnikának számtalan alkalmazása lenne a gyógyászattól a fogyasztói elektronikán keresztül egészen a harcmezőkig. Az igazi kihívást nem is a rádiótechnika miniatürizálása, hanem a többi komponens, mint a szenzorok, az energiaellátás - Burke és Rutherglen demodulátora hiába parányi, ha a működését egy ceruzaelem biztosítja - vagy a processzorok összezsugorítása jelenti az ipar számára. Egyre több technikát próbálnak elvinni a nano irányba, ahol az alkotóelemek mindössze néhány atom méretűek.

Ha ezt a miniatürizációt sikerül a költség kontrollal egyesíteni, akkor a jövőben teljesen mindennapos lehet életünkben a nanotechnika, valósággá válhat az "okos por" koncepció, melyben homokszemcsénél is kisebb eszközök egész hada dolgozik meteorológiai, geofizikai vagy biológiai szenzorként. A vezeték nélküli kommunikáció képességével ezek a parányi eszközök megoldhatják az internet eljuttatását olyan helyekre is, melyek eddig elérhetetlennek tűntek, ugyanez a potenciál viszont a katonai hírszerzés számára is csábítóvá tenné a nanorendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #22
  Érdekes, hogy a cikkben csak katonai szenzorokat írnak, pedig micsoda nagyszerű nanofegyverek fognak még születni!
 • gabor0315 #21
  LoooL !
 • wanek #20
  ???
 • Epikurosz #19
  :-))
 • Epikurosz #18
  ahol a farkasról beszélnek, ott előbb utóbb meg is jelenikŰ!
 • Feco333 #17
  "A vezeték nélküli kommunikáció képességével ezek a parányi eszközök megoldhatják az internet eljuttatását olyan helyekre is, melyek eddig elérhetetlennek tűntek"
  Értem, mivel eddig ennek az egyetlen akadálya a rádió vevők "hatalmas" mérete volt.
 • immovable #16
  waneeeeeeeeeeeeeeeek!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • BaltásRém #15
  telepatikus képességeinket kellene inkább kifejleszteni, mennyit spórolnánk vele.... (mobiltelefon) :)
 • Caro #14
  Hát igen, azért egy 2 MW-os adó megteszi a hatását :)
 • szivar #13
  Anno káposztaszedés volt a solti adótorony környékén, és amíg fel nem száradt a harmat, addig a káposztákból is szólt a műsor...