Hunter

Folyékony vízre utaló jelek az Enceladuson

A bolygótudományok és az asztrobiológia egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett égiteste a Szaturnusz jeges holdja, az Enceladus. A parányi égitest több elmélet szerint is jelentős vízmennyiséggel rendelkezik, amihez a déli sark közelében geotermikus aktivitás is társul.

Egy új kutatás szerint az Enceladusról kilövellő jégvulkánok egy felszín alatti tengerből táplálkoznak, ami tovább erősíti a mikrobiális élet jelenlétének lehetőségét. A tudósok a Szaturnusz-rendszerben tevékenykedő Cassini űrszonda adatai, a jeges gejzírekről készült fotói és a kiáramló részecskék elemzése alapján próbálják kideríteni, mi megy végbe a holdon. "Évek óta folynak a találgatások - vajon van-e ott folyékony víz, milyen esély van egy földalatti óceánra" - taglalta a Discovery Newsnak Candice Hansen-Koharcheck, a Cassini tudóscsoportjának tagja.

A csillagászok földi távcsöveikkel kutattak nátriummolekulák után, aminek jelen kellene lenni, ha a kőzetek folyékony vízzel keverednek. A kutatások azonban nem jártak eredménnyel, elcsendesítve a felszínalatti tenger lehetőségét szajkózókat. Az Enceladus kutatása azonban úgy tűnik újabb fordulópontjához érkezett, miután múlt héten egy Bécsben megtartott földtudományi ülésen Frank Postberg és munkatársai elmagyarázták, hogy a nátrium a szaturnuszi holdon egyszerűen átalakul nátrium-kloriddá, amit viszont a földi távcsövek nem képesek észlelni. A Cassini legutóbbi méréseiben ugyanis a nátrium só formájának, valamint nátrium bikarbonát nyomait észlelték. "Ez csak akkor lehetséges, ha a párafelhő forrása folyékony víz, ami kölcsönhatásba lép, vagy lépett az Enceladus magjának köves anyagával" - magyarázták a Max Planck Intézet tudósai.

Felmerülhet az a lehetőség, hogy a só egy ősi óceánból származik, ami már rég csak egy fagyott jégtömeg, azonban ebben az esetben a só a víztömeg jéggé fagyási folyamatában a felszíntől távol, az óceánfenék irányába koncentrálódna, támasztotta alá a németek elméletét Julie Castillo, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának tudósa. "Mindezek alapján azt kell mondanom, hogy nagyon jók a kilátások egy felszín alatti víztömegre az Enceladuson " - tette hozzá Carolyn Porco, a Cassini képfeldolgozó csapatának vezetője.

A Cassini érkezése előtt a tudósokat nem különösebben foglalkoztatta a kis hold, ami nagyjából Skócia méreteivel vetekedik. A bolygótudományok szakértői szerint az égitest összes belső hője réges-rég eltávozott már, azonban amikor a szonda rábukkant a déli féltekén az úgynevezett "tigriscsíkokra" és gejzírjeire, lázas kutatás és számítógépes modellezés vette kezdetét. A mechanizmus mozgatójának a testvér-hold, a Dione, illetve más égitestek gravitációs húzóereje tűnik a legvalószínűbbnek, bár a kutatók nem vetették el a radioaktív anyagok bomlásából keletkező hőképződést sem. Bár a belső hőmérsékletek valóban elég magasak lehetnek a folyékony víz jelenlétéhez, a modellezések szerint a víztömeg rövid életű lesz.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy nem létezhet hosszú időn át folyékony óceán a holdon" - mondta James Roberts, a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Laboratóriumának szakértője. "A hő nemrég keletkezhetett, vagy lennie kell egy másik hőforrásnak is" Hansen-Koharcheck szerint a vízre utaló bizonyítékok egy enceladusi életforma kérdését is felvetik. "Jó hír a Földön kívüli környezetekben élet után kutatók számára, mivel a folyékony víz meglehetősen kedvező közeg" - mondta. "Ha a folyékony vízhez nem társul sugárzás, akkor jó környezetnek nevezhetjük. Az nem jelenthető ki, hogy az Enceladus felszíne alatt egyáltalán nincs sugárzás, de korántsem olyan gyilkos, mint a Mars felszínén."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pluskast #11
    Engem azért az Európa is érdekelne mert ugye ott sokkal nagyobb a lehetősége annak, hogy valamilyen fajta életet találhatnánk az oceánjában.
  • szlovákiai hun #10
    Én pont ott látom az ellentmondást, hogy logikusan következtetünk, hogy mi tartsa meg a felszín alatt folyékony formában a vizet, mert ki kellene törnie a víznek a felszín alól, szimpla gravitáció nem lehet olyan mint egy üstökösön, mert a felszín alatti víznek is jéggé kellene fagynia, de ki kellene törnie, nincs légkör ami visszatartja, ezek szerint muszáj légkörnek is lennie, fagyos a klíma a felszinen, de ahogy tik mondjátok: akkor csak egy üstököshöz lenne hasonló amit még nem ért el a napfény ezért fagyott állapotban van csak akkor nem...
  • Kornan #9
    "No most ebből felvetődik, hogy légkörnek is kell lennie, mivel a fagyott víz nem szökik el az űrbe. "

    Pont, hogy a jégvulkánok kilövellik az űrbe a fagyott vizet, többek közt asszem ezt is vizsgálja a Cassini. Ha van is légköre, akkor nagyon kevés a felszín közelében, mivel olyan kicsi a gravitációja ,hogy gyakorlatilag alig bír bármit is megtartani.
  • halgatyó #8
    FANTASZTIKUS! Kösz.
    Több órás elfoglaltságot ad mindet gondolkodva elolvasni, de megéri.

    Nagyon kíváncsi vagyok, mit találnak ott ha egyszer egy szonda leszáll majd és vizsgálódni kezd.
  • szlovákiai hun #7
    Tehát akár az is elképzelhető lenne, hogy van belső magja mint a földnek, oszt ez sugároz hőt, vagy valamilyen mágneses mező radioaktivitással...

    No most ebből felvetődik, hogy légkörnek is kell lennie, mivel a fagyott viz nem szökik el az űrbe.
  • valamit #6
    Kiadhatnák könyv formában. Mondjuk "NASA:Cassini" címszó alatt. Bevezetőben leírnák, hogy hol mit csinál, hogy a képek csak részei a küldetésnek. Aztán ott lenne mondjuk 100-200 vagy akár 300 oldal egész vagy akár két oldalas esetleg középütt még egy kihajtogatható kép is. Sőt felhasználhatnák a modern e-papírokat is egy-két oldalnál, és azok az oldalak ilyen animgif-szerűen lejátszatnának fekete-fehér animációt, például egy bolygó/holdhoz való közeledést mint a második linkeden van a 9. képen. Ez szerintem jól tudna népszerűsíteni a technikai fejlesztéseket (e-papír) és a műholdas küldetéseket (Cassini).
  • hodobaj #5
    Az űrkutatás akkor lesz újra előtérbe helyezve ha valami magán vállalat fogja pénzelni és bevétele lesz belőle addig sajnos csak az ilyen amerikai és orosz kikönyörgött kormány pénzekből vegetál.
  • Pares #4
    Ziipp, a linkelt képeid elképesztőek! Köszi! Azért a kommenteket nézve hihetetlen, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt mondják, hogy az űrprogramra költött pénzt inkább elkölthetnék másra... Csak öszehasonlitás képpen:

    Az amerikai űrprogram egész 50 éves történelme alatt kb. 810 milliárd dollárt költött el.
    Ezzel szemben csak az utolsó 7 évben kb. 600 milliárd dollárt költöttek az Iraki és az Afganisztáni hadakozásra.

    Nos össze lehet hasonlitani, hogy melyik hozott több hasznot az emberiségnek. (Aki még igy se tudja, annka megsúgom, hogy a Nasa)
  • nyalógép #3
    A képek tényleg csodásak, kösz, hogy megosztottad őket.
  • Voronyezs #2
    Tényleg szép képek :O