Hunter

Újabb bizonyíték az Enceladus folyékony vizére

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a szaturnuszi Enceladus hold hatalmas víztömeget hordoz vastag jégburka alatt.

A kis holdat rendszeresen látogató Cassini űrszonda ezúttal negatív töltésű vízmolekulákat észlelt a hold légkörében, ami újabb megerősítése a felszín alatti tengerről szóló elméletnek. A Földön gyakran találkozhatunk ilyen ionokkal a gyorsan mozgó vizek, például a vízesések vagy a megtörő óceáni hullámok esetében. Az Enceladuson nincsenek hatalmas hullámok, van azonban egy rendkívül aktív terület a déli sark közelében, ahol a "tigriscsíkoknak" elnevezett hasadékokon át vízpára és jégrészecskék felhője lövell elő a felszín felé, kijutva egészen a világűrig.

"Egy plusz elektronnal rendelkező vízmolekulákat látunk" - magyarázta dr. Andrew Coates, a londoni University College Mullard Űrtudományi Laboratóriumának munkatársa. "Két módon kerülhetett oda ez az elektron - a plazma környezetből, vagy súrlódással, amikor a vízmolekula-csoportok kiáramlanak a sugarakból, ez olyan, mint amikor megdörzsölünk egy lufit és odatapasztjuk a plafonhoz."

A Cassini korábban már észlelt oldott sókra utaló nátriumot a párafelhőkben, ami elvileg kőzetekkel hosszú időn át érintkező folyékony víztömeget jelez. A legutóbbi megfigyeléseket a Cassini plazma spektrométerével, a Caps-szel végezték el. A műszer eredeti rendeltetése szerint a Szaturnusz mágneses környezetéről gyűjt adatokat az ionok és elektronok sűrűsége, áramlási sebessége és hőmérséklete mérésével. "Ezek a rövid életű ionok újabb bizonyítékként szolgálnak a felszín alatti vízre, és ahol víz, szén és energia van, ott az élet fő összetevői is jelen vannak" - mondta Dr. Coates. "A meglepetés akkor ért minket, amikor megnéztük az ionok tömegét. Számos csúcsot észleltünk a színképükben, és amikor kielemeztük azokat, láttuk a vízmolekulák csoportba rendeződésének hatását."

A mérések a Cassini egy 2008-as közeli átrepülése során készültek, amiben a Caps nem csupán negatív töltésű víz-ionokat, de negatív töltésű szénhidrogénekre utaló jeleket is észlelt. A holdon korábban már azonosítottak pozitív töltésű szénhidrogéneket az űrszonda Ion- és Semleges Tömeg Spektrométerével (INMS). A Caps eddig csak a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon talált egyértelműen bizonyítható negatív töltésű szénhidrogéneket.

Ezek az ionok szokatlanul nagyok, több meghaladta a 13 000 ATE (atomi tömegegység) méretet. Egy ATE nagyjából egyetlen hidrogénatom tömegének felel meg. "Ha van egy metán és nitrogén légkörünk, amit a Szaturnusz magnetoszférájának részecskéivel és a Nap ultraibolya fényével bombázzunk, akkor igen nagy molekulákat lehet kifőzni" - magyarázta Coates. "Ezek a molekulák, amik a magasság csökkenésével egyre nagyobbak lesznek, a Titán ködének forrásai és feltehetően a felszíni dűnéket is ezek alkotják, amikor lehullanak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #12
    Nekem a jégről a pingvin jutott eszembe
  • scs17 #11
    milyen véletlen, nekem is xd
  • Nos #10
  • Nos #9
    Igen-igen kedves Epikurosz. Nekem is szinte szóról-szóra ez ugrik be, amikor arról olvasok, hogy egyre valószínűbb, hogy folyékony víz van az Enceladuson.
  • Epikurosz #8
    Nagy változtatásokra van szükség, és nem csak Magyarországon. Az elitünket teljes mértékben le kell cserélni, de ezt csak úgy lehet, ha csapás éri azokat a háttérben megbúvó pénzoligarchákat, akik a politikusokat és a széles közvéleményt különféle szennycsatornákon át manipulálják. Nem törvényszerű, hogy az emberiség háborsúkodással és különféle romboló tevékenységekkel fogllakozzon. Ez csak egy szűk oligarchia érdeke. Őket kell eltávolítani a politikai, gazdasági, pénzügyi és kulturális elitből. Nem lesz könnyű.
  • Szemjuel #7
    fura dolog ez... puskát mindenki tud csinálni, de marsjárót nem => több ember tud abból élni, hogy fegyvergyárnak dolgozik, mint a marsjárógyárnak :) a fegyverkezés valamilyen szinten elengedhetetlen.. az abba beleölt rengeteg milliárd dollár előfeltétele a fejlősének! már kérdés, hogy nagyobb egyensúly is lehetne az említett területekre költött dollárok arányában!
  • Ari18 #6
    Mert abból nem élnek meg, a fegyverkezésből meg igen.
    Én is jobban örülnék, ha az űrkutatásra költenének...
  • Garrett27 #5
    Csak azon tűnődöm, hogy mi lenne, ha csak az elmúlt egynéhány év, fegyverekre költött pénz mennyiségét az országok inkább Mars-járókba költötték volna, már mennyi mindent tudnánk a naprendszerünk bolygóiról, holdjairól...
  • Youri #4
    De ez tetszik.. A rendszerben majdnem minden bolygón kell lennie víznek, kisebb nagyobb mennyiségben, mivel a terület ahol keletkeztek ezek a bolygók, az közös..
    (Persze a gázbolygók kivételek)
    Inkább csak az a kérdés, hogy melyik bolygóra éri meg elmenni is azért a mennyiségű vízért.
  • GabiWong #3
    Majd suez felvásárolja azt is.