Hunter

A főtt étel az emberi evolúció kulcsa?

Egy erősen vitatott evolúciós elmélet szerint a korai ember már 2 millió évvel ezelőtt felhagyott a nyers ételek fogyasztásával, a főzés képessége pedig számos olyan változást hozott, amivel az összes többi állattól különbözővé váltunk.

A főtt étel hipotézis támogatói új bizonyítékokkal álltak elő elméletük alátámasztása érdekében. A Harvard Egyetem tudósa, Richard Wrangham által a köztudatba ültetett elmélet természetesen megosztja a paleoantropológusokat, éppen ezért Wrangham és munkatársai a kétkedők meggyőzésére empirikus bizonyítékokat halmoztak fel, köztük a tűzön készült ételekhez kapcsolódó evolúciós átalakulásokat, mint a belek és a fogak kis méretét.

Az Oregon állambeli Portlandben tartott Evolution 2010 konferencián Christopher Organ mutatta be a Wranghammal közösen felfedezett legújabb bizonyítékait, ami egyben a legszilárdabb is az ember fejlődése és a főtt étel közötti összefüggésekről. Organ - aki szintén a Harvardon folytatja kutatásait - kiszámította, hogy amennyiben az ember egyedileg alkalmazkodott a főtt étel fogyasztásához, akkor kevesebb időt kellett töltenie a rágással, mint más főemlősöknek. Ennek teszteléséhez adatokat gyűjtöttek különböző főemlős fajokról és szemügyre vették a rágási idejük és testméreteik közötti összefüggéseket, számításba véve, a különböző fajok egymáshoz való viszonyát.

Egy emberi méretekkel rendelkező főemlős faj elméletben az ébrenlét 48 százalékát tölti rágással, állapították meg a kutatók. Ezzel szemben az ember mindössze 10 százalékban rágcsál naponta, tette hozzá Organ. A kutatópáros ezután megvizsgálta az őrlőfogak méretét is és megállapította, hogy az ember bőven kiesik a főemlősöket jellemző normál tartományból, testméretünkhöz képest jóval kisebbek az őrlőfogaink. Amikor a már kihalt emberszabású fajokat is megvizsgálták, elemzésük kimutatta, hogy a Homo habilis és a vele kortárs Homo rudolfensis fogak tekintetében jól idomul a hasonló méretű főemlősökhöz, ugyanakkor a neandervölgyiek és közvetlen ősünk, a Homo erectus testméretükhöz képest már kis fogakkal rendelkeztek.

Ez megerősíti azt, amit a paleoantropológusok már régóta tudnak, mondta Leslie Aiello, a New Yorki Wenner Gren Antropológiai Kutatások Alapítványának elnöke. "A Homo erectus esetében az őrlőfogak jóval kisebbek, mint a korábbi emberszabásúaké" - nyilatkozott. "Ez olyasvalami, amit senki sem tudott megmagyarázni."

Wrangham egyértelműen a főzéssel magyarázza az eltérést, véleménye szerint 1,8-2 millió évvel ezelőtt a Homo erectus és talán egyik közvetlen őse megízlelte a véletlenül tűzbe esett ételt, és ezek a korai emberek megtanulták a tűz főzésre való alkalmazását. Mivel a főtt ételben a sejtfalak részlegesen lebomlanak, jóval kevesebbet kell rágni az ételt és az emésztése könnyebbé válik, ezáltal több táplálékot vehettek magukhoz őseink. Wrangham bizonyítása szerint az így nyert többletenergia tette lehetővé a nagyobb agy kifejlődését és a komplex társadalmi kapcsolatok kiépülését, kiemelve, hogy a kövületekből nyert bizonyítékok szerint az emberszabásúak agya igen gyors növekedésen esett át a fenti időszakban.

Ezzel együtt más magyarázatok sem zárhatók ki. Ilyen például - az evésnél maradva - a húsban gazdag étrendre való áttérés 1,5-2 millió évvel ezelőtt. Bár a nyers hús emésztése nem könnyű, a korai ember elegendő energiát nyerhetett ki belőle, ha összezúzta a húst, vagy a puhább, tápanyagban gazdagabb részeket fogyasztották, mint a máj és a szív, vélik Wrangham elméletének ellenzői, akik kiemelik, hogy a főtt étel elméletnek van egy igen lényeges buktatója.

Sajnos mind a mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a korai ember képes volt a tűz uralmára a Wrangham által említett időszakban. A legrégebbi bizonyítékok a tűz használatára mindössze 790 000 évre nyúlnak vissza; az izraeli Gesher Benot Ya'aqovnál égett kovaeszközöket, magvakat és kőeszközöket találtak. Aiello szerint amennyiben Wranghamnek igaza van, akkor már 1,5-2 millió évvel ezelőtt széles körben alkalmazottnak kellett lennie a tűzrakó, vagy tűgyűjtő helyeknek, máskülönben igen bosszúsak lehettek őseink, amikor a tűz kialudt és a következő lakomáig arra kellett várniuk, hogy a természet újabb tüzet gyújtson nekik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • primavis #205
    Már miért is lenne az? Hiszen az egyedüli magyarázat arra, hogy Matuzsálem korát a kortársai annyinak tartották, s nem túloztak! Más épeszű magyarázat ugyanis nincs rá! Ráadásul, az meg közismert, hogy akkoriban nem Napévben , hanem Holdévben számolták az idő mulását arrafele!
  • Kara kán #204
    A holdév-napév itt mellékszál.
  • primavis #203
    ki=kicsike
  • primavis #202
    aha, csakhát Matuzsálem korával egyetlen ki, de fontos bibi van: akkorban nem Nap-évben, hanem Hold-évben számoltak, így aztán légy szives osztd el 13-al a 969-et! mennyit is kapsz? S mitől is olyan nagy csoda ez? Bár akkoriban tényleg nem sokan érhették el!
  • Kara kán #201
    Matuzsálem (de az angol szócikk bővebb)
  • Kara kán #200
    Az a baj veletek, akadémiai tudósokkal, hogy egy bizonyos ideig, amíg meg nem törik az ellenállás, foggal-körömmel ragaszkodtok a tankönyveitekhez (akár ti írtátok azokat, akár mások).

    Az "örök élet" nem mond ellent a fizika, sőt a biológia törvényeinek sem. Persze, szerencsésebb mondjuk 1000 (ezer) évről beszélni, ennyit még a Biblia is megenged. Matuzsálem "dokumentáltan" 969 évet élt. Úgyhogy, nem akarok hallani semmilyen kifogást!

    A titok nyitja az, hogy... de ezt már csak titokban írom le. :-)

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    1. Az emberhal úgy néz ki, hogy képessé vált arra, hogy elhaló sejtjeinek anyagát újból felhasználja, majdnem teljes egészében. Ebből az anyagból új sejteket tud építeni. Ez a képesség kis mértékben az emberben is benne van, hisz mi is építünk fel új sejteket, sőt, az őssejtekkel ez a képesség még jobban működik, de ez a gyártási folyamat fokozatosan veszít hatékonyságából.
    Az emberhal állítólag képes 10 évig élelembevitel nélkül élni eme képességnek köszönhetően. Azért csak 10 évig, mert a folyamat hatékonysága fokozatosan romlik nála is. Ja, és nem szunyókálva, hibernálva tölti el ezt a 10 évet, hanem aktívan! Ez fontos!
    2. A folyamathoz nyilván energia kell, mert folyamatos a hőveszteség, bár az oxigén bevitelével - légzés - energiát nyerünk, sőt, a levegő páratartalmából vizet is fel lehet venni a tüdőkön keresztül. Most emberről beszélek. De a levegőben nemcsak oxigén van, hanem nitrogén, széndioxid stb. stb. Emellett, a napfény is energiát adott, így adott esetben hűtenünk kell magunkat, mert hőtöbbletünk van.
    Az tény, hogy a természetben kevés a matuzsálem, de azért akadnak ilyen állatok (tengeri teknős), vagy növények (kaliforniai fenyő stb.)
    A nanotechnológia talán egy eszközt ad a kezünkbe a sejtszinten zajló folyamatok manipulálásába. Onnantól meg a határ a csillagos ég.

  • primavis #199
    nem kellene a modern kor körülményeit az őskorral összehasonlitani! pár tizezer, százezer, egy-két millió éve az ember rendelkezésérfe álló eszközök jóval szegényesebbek voltak! Empirikus uton kellett- s áldozatok révén- megtanulnia, hogy mi, mikor és hogyan ehető! Meg kellett ismerni hogy a gombákat, terméseket, gyümölcsöket, gyökereket, leveleket, ehető vagy ehetetlen gerinceseket és gerincteleneket hogyan tudja különböztetni egymástól! A kisérleteinek mindig áldozatai is voltak! Hiszen minap betegedett meg gombapörkölttől 8 ember K-Mo-on! Senki sem állitotta, hogy az ember felhagyott volna a nyers ételek foygasztásával, hiszen a mai napig megesszük azokat. De az is tény, hogy valamikor rájöttek elődeink arra, hogy a sült, majd a főtt étel emészthetőbb, laktatóbb, egészségesebb lehet alkalomadtán! S szerintem pont az erre törekvés hozta létre a tüzzel egyedülállóan kötött kapcsolatunkat! Minden állat fél a tűztől, egyedül az emberős merte és tudta "barátjává" tenni, hasznositani! A fogunk méretének semmi köze az édességek fogyasztásához, legfeljebb a gyorsabb tönkremenésüknek. A fogak mérete az állkapocs méretétől függ, az meg a rátapadó és őt mozgató rágóizmok méretétől! Nos a kevesebb erőteljes rágási kötelezettség lehetővé tette az addig kiszelektálódó, eredetileg is kisebb álkapcsu egyedek életben és szaporodásban maradását! Utódaik örökölve ezt a jelleget, eleve a kevesebb rágási feladattal járó sült ételek fogyasztása révén kerültek előnyös helyzetbe a nagyobb állkapcsúakkkal szemben. Ugyanis kevesebb időt töltöttek evéssel, jobban emésztettek, több idejük maradt más tevékenységekre. Persze, ehhez sok tizezer generáció kellett.De a folyamat megszakitatlan volt és nem ismerünk olyan ősközösségi/kőkorszakbeli állapotban levő törzset amely ne használta volta fel a tüzet ételei megsütésére, megfőzésére!
  • primavis #198
    Egy dolog ha valaki eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, és más, hogy valakinek a természet törvényeivel ellentétes jellegei lehessenek! Az amivel ez a jógi dicsekszik, az nemcsak az ember, de az állatvilág anyagcseréjének szabályaival is ellentétes! Sőt az aynag megmaradásának az elvével is, ugyanis semmiből energiát nem lehet előállitani, márpedig ő ezt álltija magáról! vegyi energia nélkül nincs ugyanis élet! Ahoz pedig anyag felhasználása kell, akár kivülről, akár belülről! Éhezéskor belülről, de ez korlátozott. A viz szükségletről már nem is beszélve.
  • Vik Géza #197
    Kevés kivétellel, főzés nélkül is lehet teljes életet élni.
    Természetesen, minden korban voltak jelentős változások.
    Ki tudja, hogy mire lesz képes az ember pár száz éven belül,
    hiszen gyorsan változik a világ, az eljárás.

    Nem gondolom,hogy bármikor is teljesen
    felhagyott volna az ember a nyers ételek fogyasztásával,
    hiszen az akkori körülményei ezt nem tették lehetővé.

    Mindenféle tudományos kutatás és bizonyítás nélkül is,
    józan paraszti ésszel is kikövetkeztető,
    hogy az ember fejlődése valóban összefügghet a főtt étellel.
    Hiszen miután „felfedezte” ezt a módot,
    „agyalnia” kellett ennek elkészítési feltételeiről.
    és ez is magyarázhatja, hogy az emberszabásúak agya
    igen gyors növekedésen esett át a fenti időszakban.

    Normál életmódját tekintve,
    jártában, keltében, lehetősége nyílt az útjába eső nyers zöldet,
    bogyót begyűjtötte, megette, vagy
    „véletlenül beleejtette” az éppen fővő ételbe,
    amit miután megkóstolt, beindította az agyát,
    gondolkodott, tehát az agy mérete is fejlődött.

    Azon sem lennék meglepődve, ha már a
    Jázminpakóca (Stevia)levelét is bedobták volna a forró vízbe,
    így felfedezve az édes teát, mint ahogyan azt a
    dél-amerikai indiánok „mézes levél” néven
    már 1500 éve használják – nem is volt akkor cukorbetegség,
    inzulin, magas vérnyomás, candida, talán beteg sem volt...

    Lehet, hogy a foguk is ettől lett kisebb,
    hogy felfedezték - a méz mellett - ezt a természetes édesítőt,
    nem pedig a sütés-főzéstől.

    VikGez
  • Kara kán #196
    Az emberek között is lehetnek mutánsok, rendkívüli képességekkel megáldottak.
    Futni, számolni, táncolni, énekelni stb. sem egyformán tudunk.