Hunter
Növénytermesztés napfény és talaj nélkül
A konténereknek számos alkalmazását ismerjük, a Verdant Earth Technologies nevű cég azonban nem irodát, egészségügyi központot vagy éppen lakrészt készített a főként a szállítmányozások világából ismert alkalmatosságból, hanem egy napfény- és talajmentes mini növénytermelő gazdaságot.
Az Egyesült Államokbeli Tucsonban üzemelő cég egy átlagos 6 méteres konténert alakított át "üvegházzá", vagy ahogy ők nevezik, kontrollált környezetű mezőgazdasági rendszerré (CEA). Öt polcot helyeztek el benne, ezek szolgálnak a növények élőhelyéül, amik termőföld helyett egy tápanyagokban gazdag oldatban üldögélnek. Az oldat az öntözést is helyettesíti. A cég egyik alapítója, Josh Hottenstein elmondta, több mesterséges fény alternatívával is kísérleteznek, köztük napkoncentrátorokkal és száloptikával - utóbbi LED-ek fényét oszlatja szét a zárt térben. "A növényeknek nincs szükségük a fény teljes spektrumára" - emelte ki. A napkoncentrátorok lehetővé teszik a megfelelő hullámhossz eljuttatását és irányítását.
Minden konténerbe zárt termesztő-rendszer rendelkezik víz és elektromos csatlakozással. Mivel a rendszerben nincs termőföld, egy fej saláta megtermelésének vízszükséglete a szabadtéri termesztés mindössze egy százaléka. "Erőforrás hatékony, így a legtöbbet hozza ki szűkös erőforrásainkból" - magyarázta Hottenstein, akinek körülbelül egy évvel ezelőtt pattant ki az ötlet a fejéből, amikor egyik munkatársa, Myles Lewis a fejlett üvegház mechanizmusok és a hidroponikus, vagyis a tápfolyadékos termesztés kombinálásának a módját kutatta. Hottenstein megfelelő IT háttérrel rendelkezett, míg Lewis a kertészetre szakosodott. Közös üzleti tervük tavaly elnyerte az Arizona Egyetem díját, később pedig egy nemzeti versenyen, a Cleantech Openen is bejutott a döntőbe, ahol végül a második díjat zsebelte be a kutatópáros.
Josh Hottenstein a salátákkal
Bár a különböző műszaki megoldásokkal felszerelt konténer nem tűnik olcsó megoldásnak, Hottenstein úgy véli, képesek lesznek árban is felvenni a versenyt a kereskedelmi üvegház szerkezetekkel és a biogazdaságokkal. Kezdeményezésük jelenleg a koncepció demonstrálása és a prototípus elkészítése között található, több tesztrendszeren dolgoznak a potenciális megrendelők számára. A rendszer egy hónap alatt 2000 fej salátát képes megtermelni, a szabadban ez 90 napot vesz igénybe. A kapott saláta a beszámolók szerint ízletes és több tucsoni étterem is vásárlójuk.
A rendszer zártságának köszönhetően nincs szükség kártevőirtó-szerekre, ami nagy előnye lehet a konténeres zöldségeknek, a biogazdálkodás egy új osztályát hozva létre. Ugyanakkor, mivel a rendszer adottságainál fogva tökéletes lehet a marihuána termesztésre is, valószínűleg kemény küzdelemre számíthatnak a gyártás beindítása előtt.
Az Egyesült Államokbeli Tucsonban üzemelő cég egy átlagos 6 méteres konténert alakított át "üvegházzá", vagy ahogy ők nevezik, kontrollált környezetű mezőgazdasági rendszerré (CEA). Öt polcot helyeztek el benne, ezek szolgálnak a növények élőhelyéül, amik termőföld helyett egy tápanyagokban gazdag oldatban üldögélnek. Az oldat az öntözést is helyettesíti. A cég egyik alapítója, Josh Hottenstein elmondta, több mesterséges fény alternatívával is kísérleteznek, köztük napkoncentrátorokkal és száloptikával - utóbbi LED-ek fényét oszlatja szét a zárt térben. "A növényeknek nincs szükségük a fény teljes spektrumára" - emelte ki. A napkoncentrátorok lehetővé teszik a megfelelő hullámhossz eljuttatását és irányítását.
Minden konténerbe zárt termesztő-rendszer rendelkezik víz és elektromos csatlakozással. Mivel a rendszerben nincs termőföld, egy fej saláta megtermelésének vízszükséglete a szabadtéri termesztés mindössze egy százaléka. "Erőforrás hatékony, így a legtöbbet hozza ki szűkös erőforrásainkból" - magyarázta Hottenstein, akinek körülbelül egy évvel ezelőtt pattant ki az ötlet a fejéből, amikor egyik munkatársa, Myles Lewis a fejlett üvegház mechanizmusok és a hidroponikus, vagyis a tápfolyadékos termesztés kombinálásának a módját kutatta. Hottenstein megfelelő IT háttérrel rendelkezett, míg Lewis a kertészetre szakosodott. Közös üzleti tervük tavaly elnyerte az Arizona Egyetem díját, később pedig egy nemzeti versenyen, a Cleantech Openen is bejutott a döntőbe, ahol végül a második díjat zsebelte be a kutatópáros.
Josh Hottenstein a salátákkal
Bár a különböző műszaki megoldásokkal felszerelt konténer nem tűnik olcsó megoldásnak, Hottenstein úgy véli, képesek lesznek árban is felvenni a versenyt a kereskedelmi üvegház szerkezetekkel és a biogazdaságokkal. Kezdeményezésük jelenleg a koncepció demonstrálása és a prototípus elkészítése között található, több tesztrendszeren dolgoznak a potenciális megrendelők számára. A rendszer egy hónap alatt 2000 fej salátát képes megtermelni, a szabadban ez 90 napot vesz igénybe. A kapott saláta a beszámolók szerint ízletes és több tucsoni étterem is vásárlójuk.
A rendszer zártságának köszönhetően nincs szükség kártevőirtó-szerekre, ami nagy előnye lehet a konténeres zöldségeknek, a biogazdálkodás egy új osztályát hozva létre. Ugyanakkor, mivel a rendszer adottságainál fogva tökéletes lehet a marihuána termesztésre is, valószínűleg kemény küzdelemre számíthatnak a gyártás beindítása előtt.