• Kara kán
    #200
    Az a baj veletek, akadémiai tudósokkal, hogy egy bizonyos ideig, amíg meg nem törik az ellenállás, foggal-körömmel ragaszkodtok a tankönyveitekhez (akár ti írtátok azokat, akár mások).

    Az "örök élet" nem mond ellent a fizika, sőt a biológia törvényeinek sem. Persze, szerencsésebb mondjuk 1000 (ezer) évről beszélni, ennyit még a Biblia is megenged. Matuzsálem "dokumentáltan" 969 évet élt. Úgyhogy, nem akarok hallani semmilyen kifogást!

    A titok nyitja az, hogy... de ezt már csak titokban írom le. :-)

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    1. Az emberhal úgy néz ki, hogy képessé vált arra, hogy elhaló sejtjeinek anyagát újból felhasználja, majdnem teljes egészében. Ebből az anyagból új sejteket tud építeni. Ez a képesség kis mértékben az emberben is benne van, hisz mi is építünk fel új sejteket, sőt, az őssejtekkel ez a képesség még jobban működik, de ez a gyártási folyamat fokozatosan veszít hatékonyságából.
    Az emberhal állítólag képes 10 évig élelembevitel nélkül élni eme képességnek köszönhetően. Azért csak 10 évig, mert a folyamat hatékonysága fokozatosan romlik nála is. Ja, és nem szunyókálva, hibernálva tölti el ezt a 10 évet, hanem aktívan! Ez fontos!
    2. A folyamathoz nyilván energia kell, mert folyamatos a hőveszteség, bár az oxigén bevitelével - légzés - energiát nyerünk, sőt, a levegő páratartalmából vizet is fel lehet venni a tüdőkön keresztül. Most emberről beszélek. De a levegőben nemcsak oxigén van, hanem nitrogén, széndioxid stb. stb. Emellett, a napfény is energiát adott, így adott esetben hűtenünk kell magunkat, mert hőtöbbletünk van.
    Az tény, hogy a természetben kevés a matuzsálem, de azért akadnak ilyen állatok (tengeri teknős), vagy növények (kaliforniai fenyő stb.)
    A nanotechnológia talán egy eszközt ad a kezünkbe a sejtszinten zajló folyamatok manipulálásába. Onnantól meg a határ a csillagos ég.