Hunter

A kannibalizmus bizonyítja az evolúció működését

Sikerült elcsípni az emberi evolúció folyamatának egy darabkáját, egy genetikai mutációt, ami védelmet nyújt egy felénk ismeretlen kór, a kuru ellen.

A kuru, más néven a nevető halál egy gyógyíthatatlan idegrendszeri kór, ami azon emberek között pusztít, akik megeszik a holtak agyvelejét. Mindez Pápua Új-Guineában dívott az ottani Foré törzs tagjai körében. A törzs nő és gyermek tagjai egyfajta temetési rituálé keretében fogyasztották el az elhunytak agyát, amivel a kuru is átkerült a halottból az élő szervezetbe, legalább 2500 bennszülött halálát okozva a 20. században. A kór okozóját az 1950-es évek végén azonosították be, azóta nem szerepel az elhunyt a halotti torok menüjében és a kuru is eltűnt a színről.

A kuru és terjedésének azonosítása segített a BSE - ismertebb nevén a kergemarhakór - és emberi változata, a Creutzfeld-Jakob kór (CJB) terjedésének azonosításában is. A kergemarhakór esetében a kuruhoz hasonlóan a fertőzött szarvasmarhák agyát etették meg más állatokkal, a CJB-t pedig a fertőzött állatok "angolos" fogyasztása okozta, utóbbiba 166 brit halt bele. A kurut és a BSE-t hibás térszerkezetű agyi fehérjék, úgy nevezett prionok okozzák, amik a környezetükben lévő összes egészséges priont is eltorzítják. A kialakuló láncreakció végül megsemmisíti, egy szivacsos péppé változtatja az agyat.

A felfedezés mögött álló dr. Simon Mead, a University College London prionkutató központjának munkatársa szerint az "anti-kuru" gén a legegyértelműbb bizonyíték a jelen időben zajló emberi evolúcióra. "Remélem az evolúció működésének egyik iskolapéldája lesz" - mondta.

Mead és munkatársai azután fedezték fel a mutációt, hogy összehasonlították 152 foré áldozat eltárolt DNS-ét több mint 3000 ma élő foré DNS-ével, köztük közel 560 olyan emberével, akik még részt vettek az agyevési rituálékban, mielőtt azt betiltották. 51 túlélő és leszármazottaik esetében felfedezték a betegséget terjesztő prionokat előállító gén egy ezidáig ismeretlen változatát. A génben bekövetkezett változás a 127-es DNS tripletben található, ami az egész állatvilágban ugyanazt az aminosavat, a glicint (G) hordozza. Mivel a glicin mindkét szülőtől öröklődik, a triplet a G127G formát veszi fel. Legnagyobb megdöbbenésükre Mead és munkatársai a triplet egy, a természetben soha nem látott változatára bukkantak, amiben az egyik glicin felcserélődött egy valin aminosavval, így az új variáns a G127V jelet kapta.

Eleinte Mead és csapata azt hitte, mivel egy soha nem látott variánsról van szó, ezért inkább károsak lehetnek a hatásai, semmint előnyösek, az elemzések azonban megcáfolták a kutatókat, akik egy védelmet nyújtó mutációra bukkantak. A mutáció körülbelül 200 évvel ezelőtt keletkezett egy véletlennek köszönhetően a foré közösség egyik tagjában, aki továbbadta azt leszármazottainak. "Amikor a kuru járvány körülbelül 100 évvel ezelőtt elérte csúcspontját talán csak néhány család lehetett, akik felfedezték, hogy ők és gyermekeik túlélték a kórt, miközben az összes szomszédjuk haldoklott" - mondta Mead. "Ez egy rendkívül hirtelen genetikai változás, ami a kór által kiváltott heves kiválasztódási nyomás hatására jelent meg"

A 152 kuru-áldozat egyike sem rendelkezett a védő génnel, ami arra utal, hogy az szinte teljes védelmet nyújtott a kór ellen, azonban még mindig nem ismert, hogy a variáns véd-e más prionbetegségekkel szemben is. Mead elmondta, már folynak az állatkísérletek az új mutációval, hogy lássák kialakul-e a védelem egereknél a kuruval, valamint a CJD-vel szemben. Mead állítása szerint csapatának bizonyítéka van arra, hogy az új variáns által előállított prion meggátolhatja az abnormális változat szaporodását, elvezetve a CJD gyógyszeres kezelhetőségéhez vagy megelőzéséhez.

Jose Ordovas a bostoni Tufts Egyetem genetikusa szerint a felfedezés alátámasztja az emberek környezetükhöz való gyors alkalmazkodásának koncepcióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #68
    Pont ez a baj velünk, hogy ugyanolyan éretlenek maradtunk, ugyanolyan emberi állatok, amíg a technikai fejlődésünk rohamosan nő, ezért potenciálisan egyre veszélyesebbek vagyunk magunkra és a környezetünkre. Csak annyi változott 20 ezer év alatt, hogy kövek helyett intelligens robbanófejekkel dobálózunk.
  • djhambi #67
    Semmivel sem vagyunk jobbak nálunk, csak annyival, hogy megtanítottak kezelni a kalasnyikovot, mert volt egy okos emer, aki kitalálta a puskát. Ugynazok az emberek vagyunk, akik a középkorban embereket égettek, mert azt álltották, hogy az égbot nem úgy működik, ahogy a szentírás állította. Ugyanazok az emerek vagyunk, akik 6 illió ember megöltek, mert a farkuk végéről hiányzott egy kis bőrdarab, ugyanazok az emberek vagyunk, akik olajért képesek feláldozni honfitársaikat, és ugyanazok az emberek vagyunk, akik emberi agyat esznek. (Őklegalább csak halottakból.)
  • mainruler #66
    Királykobra?
  • Emmegki #65
    Nem is kell, túl hülyék hozzá. Egyék csak meg egymást ha ez a szintjük, a civilizációból is csak a kalasnyikovig jutnának el.
  • Julius Caesar #64
    Evolúció nincs. Mindenki tudja, hogy az ősember maradványok meg a dinók azok hamisítványok, a bibliát meg istentől kaptuk faxon (a Korán már a patchelt verzió!).
  • AgentKis #63
    Ha létezik az evolúció, akkor minden faj, minden populációjának, minden egyede átmeneti állapotot képvisel.

    Ez azért is lehet igaz, mert nincs 2 tökéletesen egyforma élőlény.
  • readswift #62
  • johnsmitheger #61
    A kannibálok PR Managere legutóbb azt nyilatkozta, hogy bár előre igen civilizálatlannak tűnik a fertőzött agyevés halottakból, de ez egy tudatos kiválasztódási nyomás keltése volt, mert a genetikai módosító berendezés most nem működik. Így a természetes megoldást alkalmazták. Hiányolták, hogy a civilizált népeknél nincs hasonló törekvés pl. a sz@revéssel:)
  • readswift #60
    Nem akarok belenyúlni a méhkasba de azért az megmiteném hogy az alább linkelt kreacionista videó mérföldekkel szimpatikusabb a szájhagyományos elolvastatós szkeptik szoszájti szponzorkönyveknél.
  • metaljesus #59
    az Isteni téveszme megvan könyvben, nagy kedvencem :) Nemere óta kb az első amit úgy olvastam hogy nem bírtam letenni.
    a többinek a tartalma annyira nem fogott meg, de köszi. majd ha egyszer annyi időm lesz, biztos elolvasom azokat is.
    u.i.: én legszívesebben mindenkivel elolvastatnám.