Hunter

A nevetés nem áprilisi tréfa

Gondolta volna valaki, hogy a nevetés is egy tudományos téma? Méghozzá egészen komoly, mely mind a mai napig nem tekinthető lezártnak.

A nevetés egy ősi, alapvető dolog, a kommunikáció első formája. A majmok is nevetnek, de említhetjük a kutyákat vagy a patkányokat is. A csecsemők első kommunikációja a külvilággal a nevetés, a beszéd csak jóval ezután alakul ki. Ezt senki nem tanítja, csak úgy jön és meglepő módon a nevetésnek csupán 10-15 százaléka ered a komikus helyzetekből, állítja Robert Provine egy baltimore-i idegtudós, aki évtizedek óta tanulmányozza a nevetést, vagy ahogy ezt tudományosan nevezik, a pozitív érzelmi reakciót. Összességében elmondható, hogy nevetésünk elsősorban egy szociális visszahatás, semmint egy viccre való reakció. "Ez mindenek előtt egy társadalmi dolog" - nyilatkozott a Discovery-nek Provine. "A nevetéshez egy másik személyre is szükség van"

Kutatásai során Provine, a Maryland Egyetem professzora egészen az alapokig lebontotta a nevetést. "Minden nyelvcsoport 'ha-ha-házik', vagyis alapvetően ugyanúgy nevet, " - taglalta. "Beszéljen mandarinul, franciául vagy angolul, a nevetést mindenki érti. Létezik az agyunkban egy mintagenerátor, ami előállítja ezt a hangot."

Minden egyes "ha" egytizenötöd másodpercig tart, ami a másodperc egyötöd része alatt ismétlődik. A siketek hallás nélkül nevetnek, akik telefonálnak anélkül nevetnek, hogy látnák a másik felet, ami azt jelzi, hogy a nevetés nem egy-egy érzékszervhez kötődik, hanem egy társadalmi interakció, tette hozzá Provine. "Ez egy öröm, az élethez való pozitív viszonyulás" - helyeselt Jaak Panksepp, a szintén Egyesült Államokbeli Bowling Green Egyetem pszichológia professzora. "Mélyen társadalmi."

Emellett - mint a bevezetőben is említettük - koránt sem egy kizárólagos emberi jelenségről beszélünk. A csimpánzok csiklandozzák egymást és akkor is nevetnek, ha egy társuk csak színleli a csiklandozást. "Szerintem ez a legősibb tréfa" - mondta Provine. "Egy tettetett csiklandozás, ez az őshumor."

A csiklandozás érdekes módon a patkányoknál is működik, nevetésre gerjesztve a rágcsálókat. Tanulmányozásukkal Panksepp és más kutatók megvizsgálták, mi megy végbe az agyban a nevetés alatt. Eredményeik meglepőek voltak. A patkányoknál a nevetés egy inzulinszerű vegyületet hozott létre, ami antidepresszánsként és stresszoldóként működött. A kutatók szerint nagy valószínűséggel ugyanez zajlik le az embereknél is, ami egy új kémiai célpontot jelent az orvosoknak az agyban a depresszió és a szorongás elleni szerek fejlesztésénél.

Mindezek ellenére a nevetés önmagában sajnos még nem nevezhető a legjobb orvosságnak. Dr. Margaret Stuber, a UCLA orvosi karának pszichiátria professzora sokáig tanulmányozta a nevetés hatásait a betegein, és bár a nevetés remekül működik mint figyelem elterelő és kedély javító dolog, önmagában mégsem sikerült bizonyítani jótékony hatásait. "Egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy a nevetésnek közvetlen egészségjavító hatása lenne" - kommentálta Stuber eredményeit Provine, aki úgy véli ez annak tudható be, hogy nagyon nehéz különválasztani a nevetést a pozitív érzésektől, de szerinte ez nem is számít igazán. "Nem elég az a tény, hogy amikor nevetünk jól érezzük magukat?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #24
    Nem, én első félévben vettem fel, 2008 őszén. :)
  • moikboy #23
    Te is a héten ZH-ztál belőle? :D:D:D
  • Epikurosz #22
    Tessék nevetni tele szájjal! Jó kis magyar krimi.
  • djhambi #21
    Én úgy tanultam Ergonómiából, hogy van egy optimális stresszint, mellyel a teljesítőképesség rovására még nem megy a stresz, de elég nagy, hogy ne okzzunk olyan hibákat, melyek a figyelmetlenségből adódnak.
  • Balumann #20
    Mondjuk ez a negatív érzelmi dolog talán egy kicsit összetettebb, hiszen a félelem, izgalom egy természetes dolog, evolúciós előny (ha valamilyen veszély van, növekszik az adrenalinszint, növekszik a teljesítőképesség, ez okozza az érzetet). Csak nálunk a gondolkodásmódunkból kifolyólag valahogy átalakul, túlhosszú ideig visszafojtottan fenntartva marad, és másképp vezetődik le, vagy nemtudom. A lényeg, hogy végülis nálunk általában negatív, káros érzelemként fordul elő. A depresszió, pánikbetegség, és ilyenek ezekből adódnak (nagyon kevés százalékban vitaminhiányból).
  • Balumann #19
    Szerintem ezzel a kérdéssel is már az a probléma, hogy rossz szemszögből vizsgálják a dolgokat. Mit jelent az, hogy valami jó hatással van? Az én álláspontom az, hogy a nevetésnek nincsen semmilyen sajátos, vagy különleges pozitív hatása (még "lelkileg", vagy tudatalattilag sem).
    Azt kell megvizsgálni, hogy mi az aminek NEGATÍV hatása van, és ezzel szemben mi az, ami fenntartja a normális állapotot. Aminek negatív hatása van (immunrendszerre, fizikai egészségünkre, tudatállapotunkra) az a negatív érzelmek, a negatív vagy akár pozitív szélsőséges érzelmek (lássátok a buddhizmus tanításait), a negatív gondolatok (félelem, izgalom, problémákon rágódás - "mikor lesz időm erre", "nem fogom tudni megoldani ezt", stb...).

    És mi az, amik fenntartják a normális állapotot? Jókedv, nevetés, meditáció, jóga, sportolás, beszélgetés, filmnézés, zenehallgatás, tánc, stb. Minden, ami nem tereli a gondolatainkat negatív irányba. Még idetartozik a pozitív gondolkodás mód, optimizmus is természetesen.

    Én se nézek sose thillert, horrort, nem kell hogy olyan hülyeségek is a fejemben legyenek, nem akarok arra kelni, hogy az agyam feldolgozza :D (rémálom). Én nagyon sokat nevetek, érdekes mondjuk hogy vígjátékokon, erőltetett poénokon valahogy nem tudok, vagy csak keveset (a többi meg inkább idegesít, úgyhogy nem is szoktam nézni nagyon). Én inkább akció, kaland, dokumentum, zenés filmeket szoktam. :-)
  • Oláh Herkules #18
    a sör rákkeltő!
  • monkeymajom #17
    a lelki dolgokat a tudomány nem tudja annyira felmérni és a nevetés pont a léleknek jó...tényleg mi kell még egy jó nevetésen kívül?
    1 korsó sör még mondjuk :D
  • Oláh Herkules #16
    Gyuszi & Lali
  • boond #15
    Én ezért nézek (általában) inkább vígjátékokat :D
    és kerülöm (általában)a drámát ,thrillert, stb :D

    Persze azért vannak olyan kategoriájú filmek is amit már láttam...
    Meg suliban mostanában elég sok drámához kapcsolódó filmet láttam...(aminek nagy részét nem néztem volna meg feltehetően, de voltak köztük olyan is amit tetszett)

    Egyébként tényleg nem kell hozzá senki hogy valaki nevessen, egyedül is "lehet"
    esszedbe jut vmi vicces helyezet,. vagy történik veled, amikor pl nincs senki a környéken akkor is simán lenevetheted magad..