Berta Sándor

Gondolatokkal irányítható protézis

A bécsi Otto Bock Health Care Products cég szakemberei olyan új intelligens protézist mutattak be, amelyet viselőik akár a gondolataik segítségével is vezérelhetnek.

"Ez a projekt joggal mondható szenzációsnak, hiszen az általunk kifejlesztett eszköz fantasztikus előrelépés az eddigi művégtagokkal szemben. Az intelligens protézis rendkívülisége abban rejlik, hogy minden egyes olyan izmot felhasználunk a műkar irányítására, amelyeknek alapvető feladata a mozgás vezérlése" - nyilatkozta Hans Dietl, az Otto Bock Health Care Products vezetője.

A hagyományos protéziseket három úgynevezett szabadságfok jellemzi, az új műkart azonban hét, amely azt jelenti, hogy enek köszönhetően jelentős mértékben nő a használók mozgási szabadsága. Az első beteg, aki megkapta az új protézist, Christian Kandlbauer osztrák állampolgár. A 20 éves fiatalember két évvel ezelőtt veszítette el egy áramütés következtében mind a két karját. "Kandlbauer a súlyos sérülései, a fiatal kora és a motivációja miatt ideális jelölt volt a számunkra" - közölte Manfred Frey, a bécsi AKH Plasztikai és Rekonstruktiv Sebészeti Klinikai Részlegének vezetője.

A hatórás beavatkozást Frey és csapata végezte el tavaly decemberben. A műtét után az elveszített karok mozgásáért felelős izmok képessé váltak az új művégtag irányítására. A vezérlési impulzusok felerősítésére a kutatók a mellizmokat használták fel. A protézisben pedig elektródákat helyeztek el, amelyek képesek fogni a felerősített jeleket. "Eddig mindenhez segítség kellett, most azonban már gyakorlatilag mindent el tudok magamtól is végezni. Sőt, nemrég visszatérhettem a munkahelyemre és újra teljes értékű szakemberként állhattam munkába" - mondta boldogan az autószerelőként dolgozó Christian Kandlbauer.

"Az új protézis használatkor a betegnek a már nem létező kezét el kell képzelnie egy 3D-s térben, majd ki kell találnia, hogy mit akar csinálni. A műkar pedig a gyakorlatba ülteti át a gondolatokat. A protézis vezérlése nagyon egyszerű" - hangsúlyozta Hans Dietl. "Az eszköz teljesen új dimenziókat nyit a végtagjaikat elveszítő emberek életében, akik számára minden mozdulat kész főnyeremény" - tette hozzá Manfred Frey.

Kandlbauer az első európai beteg, aki megkapta az új műkart. Az Egyesült Államokban további hét személy bevonásával végeznek teszteket. A művégtag sorozatgyártása a szakemberek szerint 3 éven belül indulhat el. A projekt költségvetése jelenleg 5 és 6 millió euró között van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spydee #27
    a protézis szó önmagában nem a fogra értendő, hanem a pótlásra. Azért maradt meg(rosszul) a fejekben az asszociáció, mert az elmúlt években a fogsort pótolták(fog protézis). Ahogy olvasom, bővítik a kört, elég szép és bíztató eredményekkel: kar protézis, láb protézis...szem protézis(na ez egy speciális eset és akkor lesz ha a műkezed önnálló életre kel, és a szem megtörlése helyett, kikapja azt a helyéről:DD)
  • pinokkio #26
    http://video.vienna.at/search/Christian%20Kandlbauer/members.Redaktion/Armprothese131107.wmv/viewer.html
  • L3zl13 #25
    Bazz, két napja bámulom ennek a hírnek a linkjét a fenttebbi ajánlóban, gondolván, hogy mekkora baromság, és csak az előbb jutott eszembe, hogy valószinűleg nem fogprotézisről van szó, és talán mégis érdemes lenne megnézni...
  • Voronyezs #24
    írni meg látjátok még nem tudok
  • Voronyezs #23
    nekem is az jött le először

    öbb pénzt kéne bele fektetni, de félő h előbb utóbb az lesz a Földdel mint ami a terminátorbn van konyhai robotgép vs ember
  • sathinel #22
    Cyberpunk világokban pont azt vetítették előrre, hogy Kína pl ezekre, és biológiai fejlesztésekre specializálódik, és oda járnak majd az emberek. Pl mint már ma génkezelést akarsz, akkor 50 féle betegséget tudnak már gyógyítani, de csak kínában engedélyezik, és elég drága. Ez a jövőben még jobban azt fogja segíteni, hogy ők fejlődnek ezen a téren, míg mindenki más lemarad. gondolom emlékeztek a TV-ben is volt egy hír, hogy gyülytést rendeztek egy kislánynak hogy kimehessen kínába és kezeljék.
  • Tetsuo #21
    mert pont a mufogra? neked az van? titanium v olyan igenyes a zeleje?
  • Tetsuo #20
    robotzsaru v tetsuo a vasember? ;)
  • Sirus86 #19
    Akkor jöhet a következő lépés, választhat: Darth Vader, vagy Neo? Ön melyiket választja? :D
  • Zoleeca #18
    "Gondolatokkal irányítható protézis"

    Csak én asszociáltam egyből a műfogsorra?