Hunter

A pszichén keresztül gyógyít az akupunktúra?

Nagyobb enyhülést nyújt az akupunktúra a hátfájdalmakkal küzdőknek, mint a hagyományos kezelések, még akkor is, ha a szúrásokat egy egyszerű fogpiszkálóval végzik el, állapították meg amerikai kutatók, ami egyben új kérdéseket is felvet az ősi terápia működésével kapcsolatban.

"Tanulmányunk bebizonyítja, hogy nem kell tűket döfködni az emberekbe ugyanazon hatás eléréséhez" - mondta dr. Daniel Cherkin, a tanulmány vezetője. "Ha visszatekintünk a múltba, több akupunktúra típust is találunk, ami nem áthatoló tűket alkalmaz. Ezeknek a kezeléseknek pszichológiai hatásuk lehet" - mondta dr. Karen Sherman a tanulmány egyik társszerzője. Az orvosokból álló seattle-i kutatócsoport a különböző akupunktúrás kezelések hatásait akarta tanulmányozni egy átfogó, 638 krónikus hátfájással küzdő pácienst érintő kontrollált tanulmány keretében.

A betegeket több csoportra osztották, melyeket hét héten át kezeltek. Az egyik csoportot a hátfájdalmakra hatékonynak tartott egységesített akupunktúrával kezeltek, egy másik csoport tagjainál személyre szabott akupunktúrás terápiákat alkalmaztak, míg a harmadik csoportnál egy fogpiszkálót helyeztek a tűvezető csőbe, ami az általános akupunktúrás eljárásokkal szemben nem sértette fel a bőrt, viszont érintette a megfelelő akupunktúrás pontokat. Végül a negyedik csoport hagyományos kórházi kezelést kapott, ami gyógyszereket és fizikoterápiát foglalt magába.

Nyolc hét elteltével az akupunktúrás kezeléseket kapó páciensek 60 százaléka számolt be jelentős javulásról, míg a kórházban kezelteknél ez az arány csak 37 százalékos volt. Emellett az akupunktúrás kezelés hatása a legtöbb betegnél egy éven át fennmaradt.

A tanulmány érdekessége, hogy a pozitív változás ugyanúgy jelentkezett a fogpiszkálós kezelésnél is, mint a tűszúrásos módszernél. A kutatók elmondása szerint 2000 éve alkalmaznak tűket az akupunktúrás kezeléseknél, egyes tanulmányok szerint pedig a "felületi és a mély szúrás egy akupunktúrás ponton hasonló véroxigén szint-függő reakciókat idéz elő". Egy másik tanulmány szerint a bőr enyhe érintése is képes érzelmi és hormonális reakciók kiváltására, ami magyarázatot adhat a javulásra, de nem zárható ki egy egyszerű placebo hatás sem, azaz a páciens egyszerűen csak hisz a kezelés hatékonyságában.

Mindezektől függetlenül megállapítható, hogy az akupunktúra egy viszonylag biztonságos és fájdalommentes módszer a sajgó hát fájdalmainak enyhítésére, különösen, ha a hagyományos orvosi kezelések már csődöt mondtak. "Tisztázatlan, hogy az akupunktúrás pontok, vagy bármely más terület megszúrása a kezelési rítus pszichológiai hatásától függetlenül is csökkenti-e a fájdalmat" - összegeztek a tanulmány szerzői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #47
    Én az mellett állok ki, hogy aki egészséges életmódra törekszik (előbbiekben leírt), jó körülmények között, abban nem alakulnak ki pánikrohamok, és hogy sokkal hatékonyabban ki lehet gyógyulni ezek nélkül - mégha valakinél hatásosak is.

    A videó nem demagóg faszság, csak nagyon túloz. Hozzáteszem, miután ilyen betegségeket találnak ki, hogy hiperaktivitás - amivel gyakorlatilag az összes gyerek életét tönkre lehetne tenni, én jogosnak is találom. És nem ez az egyetlen, amivel eszméletlennagy hasznt húznak miközben életeket tesznek tönkre. Azt mondod, hogy nincs olyan szer, ami tényleg ártalmas későbbiekre nézve?
  • Epikurosz #46
    Van másik!
  • moikboy #45
    Jézusom, ekkora bődületes, demagóg faszságot is régen láttam. Persze elég nyilvánvaló, hogy szcientológus videókról van szó...

    A legjobb rész az, mikor arról beszélnek, hogy micsoda erős drogokkal, milyen barbár módon kezelik ezeket a "kitalált" betegségeket - közben ott figyel a felirat: xanax :D:D:D:D Én is szedtem xanaxot ill. más benzodiazepint, és a legdurvább hatás amit tapasztaltam az volt, hogy nagyon enyhe betépettség-érzést tapasztaltam, de ezt is csak a legelső alkalommal. És bármilyen hihetetlen, a pszichiátria (fuj-fuj) barbár módszerei nálam beváltak, mert nem jelentkeztek újra a szorongásos tüneteim a gyógyszeres kezelés abbahagyása után sem.

    Akik teljes mellszélességgel kiállnak a videókban hangoztatott baromságok mellett, vajon akkor is ennyire ágálnának a gyógyszerek ellen, hogyha napi 2-3 pánikrohamuk lenne, vagy valamelyik családtagjuk a téveszméitől vezérelve öncsonkításba fogna? Ugyanis van mikor már nem segít a placebo, a hit, meg az ilyen baromságok...
  • Epikurosz #44
    Sok igazság van abban,a mit írsz. Nekem a hétvégén volt egy homloküreg-gyulladásom, ami nálam nem ritka, főleg, ha megy a légkondi a kocsiban, akkor majdnem biztosan előjön.
    Rettenetes amúgy, és próbálom kúrálni magam. Most összeszorítottam a fogaim, és azt mondogattam magamban, hogy ilyen nincs, hogy azok a nyavalyás patogének erősebbek legyenek nálam, és nagyon dühös voltam rájuk. Sikerült megijeszteni őket. Az önsajnálat, a behódolás a legrosszabb ilyenkor - ez saját tapasztalat. Pedig az ember hajlamos az önsajnálatra. Ki ne emlékezne a gyerekkori trükkre, hogy betegnek lenni nem is olyan rossz, mert ilyenkor többet foglalkozik veled az anyuci?
  • sonicXX #43
    Tényleg nem látom semmilyen megalapozottságát ennek a "kutatásnak" - legalábbis ez alapján a cikk alapján. Nem volt olyan csoport, amiben nem megfelelő pontokat nyomkodtak - kizárni a placebo hatást pedig csak így lehetett volna. Emellett az akupresszúra is igen régóta ismert módszer, a kutatás kijelentése mégis úgy hat, mintha ez valami világrengető felfedezés lenne. Érdekelne hogy ilyen kutatásokat milyen cégek szponzorálnak, lehet kapnék egy vaskos köteg pénzt én is végre mondjuk a spanyol viasz kutatásáért és előállításáért.

    Kár volt lehozni. Színvonal zéró.
  • Balumann #42
    Igazából teljesen mind1, hogy miben hiszünk, az a lényeg, hogy legyen elég lelkierőnk bízni magunkban, a szervezetünkben, és ennek megadni minden természetes erőforrást. A modern világban eltávolodtunk a természetes életformától, nagyon sok nem "normális" tápanyagot juttatunk be, és negatív gondolatokkal hülyítjük magunkat. 1 dolog a fontos, kűzdeni. Aki nem "kűzd" az egészségéért, nem lesz az.
    Az egészséget meg lehet tartani (kivéve tényleges vírusok, illetve születési rendellenességek ellen) helyes táplálkozással, rendszers testmozgással, és pozitív gondolkodással. Ha jól él valaki, akkor 100 évesen is a nyakába tudja rakni a lábát, és élhet mindenféle fájdalmak, meg betegségek nélkül. Sokan gyógyultak már ki rákból, és minden olyan betegségből, amit még mindig halálos betegségként tekintünk.
    A sportolás (kűzdés) erősít lélekben is, és segít a betegségek lekűzdésében, általában olyanoknak nincs szükségük egyéb kapaszkodókra.

    Az alábbi példákat azért hoztam fel, hogy meglehet gyógyulni önakaratból (akkor is, ha kivetítik valami csodára, szentekre, igazából az is az, hogy elhiszem hogy megfogok gyógyulni általuk), tehát nem az orvosok által felírt szerekben kell hinni.

    Egyébként nem arról van szó, hogy kellemesebb ezt gondolni, hogy saját hibájukból haltak meg. Általában az alternatív gyógyászok is felmérik a helyzetet, és tanácsot adnak - gyógyszerekkel kapcsolatban is, hogy meddig szedjék. Nyilván tapasztalatok is közrejátszanak (hiszen nem most alakult ki a természetgyógyászat), és tudják mikor lehet abbahagyni a kezeléseik mellett azt, ami nélkül a kezelésük előtt meghalnának. A videóban is ami van, lehetett volna, hogy nincs elég "belső energiája", hogy helyreálljon a szervezete, és meghalt volna. Ettől függetlenül nem lehetetlen meggyógyulni, mint ahogy láthatod, hiába volt, aki belehalt.
  • sz4bolcs #41
    -Béééjla vagyok. Mééérleg. És inkább kijöttem ide a Varázshalomra, minthogy óórvoshoz meenjek. Sóókkal jobbanis vagyok máár. [hüpp]
    -ŐŐŐ ...hagyjuk most Bélát, hadd szívja magába a Halom csodálatos energiáját.

    Aztán valakinél meg bejön a Varázshalom, mert sokkal kellemesebb az érzés, hogy az életüket saját maguk irányítják. Sokkal kellemesebb az a gondolat, hogy akik mégis elhullanak, azok nem tettek meg mindent az életükért, hogy valamit rosszul csináltak. Mert őrjíti őket a tudat, hogy ők is ugyanúgy elbukhatnak. Ezért kellenek ilyen kapaszkodók. Nagyon kevés ember van, aki kibírja ilyen kapaszkodók nélkül, és aki nem keres menedéket (legyen az bármi). Olyan kicsi lehet a számuk, hogy belőlük soha nem fognak statisztikát gyártani egy-egy "természetes gyógyulás" után.
    Abban igazad lehet, hogy aki nem bírja kapaszkodó nélkül, annak apátia, elkeseredettség, és kétségbeesés helyett még mindig jobb egy menedék, másrészt az én szememben mindez csak gyermekjáték.
  • Balumann #40
    Ezt az "általában elhallgattatják" -ot milyen tapasztalatból, vagy forrásból mondod? Én amiket olvastam/hallottam, jóval a kezelések utáni beszámolók voltak. Ezekmost bár nem mentális betegségek - vagyis az is nagyon fontos természetesen, de jó példa az alternatív gyógymódok hatásosságára.
    Példa; cukorbetegség (Táltos egészség), akkor Beata Bishop (rákból gyógyult meg)
    Csodás (természetes) gyógyulás
    Szűzmáriaforrás - csodálatos gyógyulás
    De keress rá youtube-n, google-ban, forumokon vagy akárhol, egyáltalán nem az fog lejönni, hogy sikerült valami, aztán nem lehet halani egyikről sem. Szemben pszicihátriai kezelésekről nagyon sok rosszat lehet. Persze, ha egy alternatív gyógymód sikertelen, akkor azt egyből reflektorfénybe helyezik - pedig általában a páciensen múlik. Olyankor persze nem számít, hogy a többi meg meggyógyult.

    Pszichiátria - nézzétek végig.
    ezt is érdemes
  • sz4bolcs #39
    Milyen bogyókat kell élete végéig szedni, és milyen betegségben szenvedőnek? Ez elég sarkított megfogalmazás.
    Ha depresszióra írnak föl antidepresszánst, és szorongásoldót, akkor a szorongásoldót pár hónap elteltével tanácsos elhagyni. De ez is függ a beteg állapotától.
    Skizofréniára meg nem ismert pszichiátriai gyógymód, a tüneteket lehet csökkenteni, vagy megszüntetni.
    A bogyó még mindig csekély ár egy skizofrén epizódhoz képest.

    "És minő meglepetés, hogy aljas emberek kitaláltak olyan terápiás rendszereket, ahol a "gyógyíthatatlan" betegek kék bogyók nélkül 3-18 hónap alatt meggyógyulnak." - Ja, csak őket általában elhallgattatják, ezért sokkal többet nem lehet róluk tudni, mint hogy léteznek.
  • droidka #38
    *Az durva volt, ahogy közben ott kotorásztak a manus agyában...