Hunter

Embereken tesztelik a vérpótlót

Több évtizednyi klinikai kudarc és etikai vitasorozat után 2008-ban végre eljöhet a mesterséges vér ideje. Legalábbis ebben reménykedik a dallasi HemoBioTech.

Az amerikai cég bejelentése szerint előállított egy vérpótlót, a HemoTechet, ami biztonságosabb a konkurens termékeknél. A tervek szerint a mesterséges vért először Indiában, majd az év második felében az Egyesült Államokban is kipróbálják sebészeti beavatkozásoknál.

Akárcsak a legtöbb eddigi vérpótlót, melyeket arra az esetre fejlesztettek ki, hogy a beteget életben tudják tartani, amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő donor vér, a HemoTech is a tehénvérből kinyert oxigénszállító hemoglobin egy válfaján alapul. A hemoglobin molekulát kémiai módszerekkel kötik össze, erre azért van szükség, mert a szabad hemoglobin végzetes lehet a szervezet számára, ugyanis hajlamos a vércsatornák összehúzására, korlátozva a véráramlást.

Az eljárás tehát nem egyszerű, ezt bizonyítja, hogy számos korábbi vérpótló kísérletnél a készítményt kapó betegek nagyobb arányban haláloztak el, mint a sóoldatot kapó kontrollcsoport tagjai, jelezve, hogy még mindig nem oldódott meg a probléma. A HemoBioTech állítása szerint nekik már sikerült túllépniük a gondokon, méghozzá a hemoglobin molekulák adenosine-nal történő összekapcsolásával. Az adenosine egy értágító molekula, amit eredetileg a Texas Egyetemen fejlesztettek ki. Elsőként a HemoBioTech tesztelte még 1991-ben sarlósejtes vérszegénységben szenvedő zairei gyerekeken. Az adenosine tágította az ereket, nem mutatkozott vesekárosodás, nem okozott gyulladást, sőt elsegítette új vérsejtek termelődését, nyilatkozott Arthur Bollon, a cég elnöke. Azóta több állatkísérlet és a laboratóriumi teszt is alátámasztotta a hatást, állítja a cég.

A területen dolgozó kutatók a hangzatos szavak ellenére nem hisznek abban, hogy az új vérkészítmény jobban fog teljesíteni, mint a többi hasonló készítmény. "Annyi nagyszerű elme bukott már el a művér alkalmazása előtt tornyosuló akadályokon" - hangoztatja John Hess, a Maryland Egyetem Gyógyászati Központjában működő vérbank igazgatója, aki példaként a Baxter International 1989-es esetét hozta fel.

Az illinoisi cég egy többmillió dolláros programot szakított félbe, miután vérpótlójuk, a HemAssist egy kísérlete során a befogadók 46%-a meghalt, szemben a kontrollcsoport 17%-ával. Egy másik, ennél jóval közelebb eső eset a bíróságon végződött, miután egy másik illinoisi cég, a Northfield Laboratories eszméletlen traumás betegeken próbálta ki termékét, a PolyHeme-et, akik nem tudtak ellentmondani a "kezelésnek".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Metamorfo16 #36
    még annyit a felháborodós részhez az előző kommentemben, hogy látszik, hogy még csak 18 éve van demokrácia, meg normális politika..... van még mit tanulni a nagyoktól
  • Metamorfo16 #35
    Jellemző :) Magyarok vagyunk, és ebből is politikát csinálunk.. De nem ám értelmesen, hanem elkezdünk kommunistázni, meg nácizni... És poén, hogy mindenki arról oszt, hogy mekkora s*gg az előttelévő, hogy politizál, és közben ő is (ahogy most én is...persze cask figyelemfelkeltésből írom)... VISSZAKANYARODVA A TÉMÁHOZ szegény indiai kisgyerek választhat, hogy: 1. nem kap semmiylen vért, és elvérzik (hát nemtom) vagy 2. kap "hazai" "57%-nál" semmivel sem biztosabb, és ellenőrzöttebb akár HIV-vel fertőzött vért, vagy 3. megkapja a "művért", és van "57%-a", hoyg túléli..... Igaz, biztos nem felebaráti szeretetből ott... gyanús ja...... Amúgy jó lenne, ha lenne ilyen művér-készítmény, persze ami biztonságos is...
  • who am I 7 #34
    Persze hogy lehet, nem erről van szó :D De nem az ujjamból szoptam ki ezt, csak azért látom, hogy melyik oldal, hogy áll hozzá a dolgokhoz :) Simán tapasztalat ennyi.A semlegesek nem így viselkednek..vagy látod, hogy én bárhol is,bármilyen témánál /csak felbüffentve,bármilyen okból,csak azért is/ el kezdtem volna szidni vmelyik párt vezetőjét?Nem hinném :) Na mind1, túl tárgyaltuk szerintem.Inkább izguljunk azért, hogy az usákok vérpótlója ne terjedjen el, mert semmi jó nem sülhet ki belőle.
  • Csi9aa #33
    Semleges álláspontról is lehet véleményt kifejteni egyes politikusokról, vagy az őket vakon követő tömegről, nem?
  • Csi9aa #32
    Az gond, hogy annak ellenére, hogy leírtad, megveted mindkét tábort, mások hozzászólásait csak fekete-fehér ("komcsi" - "náci") értelmezésben látod... Ha egyértelműen nem az egyik, akkor már csak a másik lehet.
  • who am I 7 #31
    Hopp, le vannak tiltva a képek a böngészőből, bocsi csicsa :((( Nem rád gondoltam, szóval, ha annyira kibaszott naturál lenne akkor nem rögtön orbánozott volna.Ennyi..Tipikus.Az én gondolkodás módomban, meg az, h megvetem mind2 tábort nem igazán értem, h mi is a kivetni valód, de te is biztos iszonyatosan okos vagy.
  • who am I 7 #30
    Ebbe nem sok, akkor miért nem Gyurcsányt és Hiller,stb mondtad?Nagyeszű
  • Csi9aa #29
    Aki *nem támogat* xy poltikust az már automatikusan komcsi?
    Azért ebben a gondolkodásmódban is van némi kivetnivaló, nem gondolod?
  • who am I 7 #28
    hujuj, komcsi veszély...FEDEZÉKBE!
    Te meg ha képes vagy egy ilyen dologhoz is Orbánozni, meg Mikolázni......Ez már az alja nagyon.
  • rigidus #27
    > Te hallod is amit mondasz?:D

    Persze, ha felolvasom. Egyebkent magankorhazad vagy gyogyszergyarad van?

    > #22

    Es te hallod?