Berta Sándor

Hallókészülék a testen belül

Új típusú, az emberi bőr alá beültetett hallókészülékek könnyíthetik meg a jövőben a nehezen vagy nagyot halló emberek életét.

Sajnos a jelenleg kapható hallókészülékek technikailag ugyan megfelelőek, azonban viselésük nem mindig tetszik az embereknek. "Vannak olyan betegek, akik nem viselhetnek a fülre szerelt hallókészüléket, mert vagy irritálja őket az eszköz anyaga vagy nem átlagos a fülük vagy hajlamosak a középfülgyulladásra. Aki hagyományos hallókészüléket hord annak komoly problémát jelent, ha például vízzel kerül érintkezésbe a füle vagy ha izzad" - mondta Rolf Erdmann, a Német Nagyothallók Szövetségének szakértője.

Számukra jelenthet megoldást az új készülék: az Otologics olyan eszközt fejlesztett ki, amelyek minden része implantátumként a fülön belül található, így a nehezen vagy rosszul hallók teljesen normális életet élhetnek. Az eszköz ezáltal nincsen kitéve a külső hatásoknak. Az Otologics által megalkotott eszközök több részből állnak, amelyek mindegyikét beültetik a bőr alá. A hangokat egy mikrofon rögzíti és ez továbbítja a hangokat.

"Azok, akiknek már beültették azt nyilatkozták, hogy sokkal teljesebb, normális életet élhetnek így és a berendezés az életük, a testük részévé vált. A készüléket elem működteti, amelyet rádióhullámok útján lehet újratölteni, így a rendszer akár öt évig is a testben maradhat anélkül, hogy az egyes részeket ki kellene cserélni" - közölte José Bedoya, az Otologics munkatársa. A megoldás hátránya, hogy rendkívül drága, potom 14 000 euró és kérdéses, hogy a beültetést támogatnák-e a biztosítók.

A húsz beteg bevonásával elvégzett első tesztek sikeresek voltak, igaz nem mindenkinél volt tökéletes az eredmény. A mért adatok alapján ugyanis a hagyományos hallókészülékek jobbnak bizonyultak, viszont a betegek az új eszközre szavaztak, mert saját tapasztalataik szerint jobb lett a hallásuk és a hangokat természetesebbnek találták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #20
    Ja, értem. Szerintem ha Kínából megrendeled, az úgy olcsóbb.
  • dieselG #19
    Na, akkor én is hozzászólok ehhez a cikkhez, mint Phonak Maxx 311 (más néven PicoForte 3) elégedett tulajdonosa, bár ez sem tökéletes, ahogy semmi sem. Volt már pár évig egy kis méretű, méregdrága digitális hallókészülékem, de az sajnos nem vált be, a "tudása" meg idegesítő volt, a haszna meg nulla. Úgyhogy megvan a véleményem az agyonreklámozott digitális hallókészülékekről.

    Számomra üdvös lenne a következő pár évtizedben egy immár kiforrott, bőr alá ültethető hallókészülék. Jelenlegi formájában semmiképpen se mennék bele, még ha fizetnének érte, akkor se, az általatok említett okok miatt, ugye.

    A cochleáris implantációnak is megvannak a maga hátrányai a hatalmas előnyéhez képest: nagy, kissé feltűnő, és szétroncsolódnak az érzékeny hallóidegek a beültetés során, magyarán ha valami picit is hallottál az implantáció előtt, akkor az a maradék hallásod is elvesződik teljesen. Így ha a jövőben kitalálnak valami okosságot, amivel műtéti út nélkül újra ép hallása lenne még a legsiketebb siketnek is, a roncsolt hallóideg nem tenné számára lehetővé. A többi hátrányai meg a hallójárati/fül mögötti készüléknél is megtalálható, például víz nem érheti.
  • Dany007 #18
    Kvp :

    Köszi az infokat !!!
    Amúgy ez volt az a cikk amire gondoltam, remélem egyre gondoltunk :)
  • Coolfox #17
    200.000 Forint. :) de pontos árat most nem tudok.
  • kvp #16
    "Meg az űrkutatásban is, if any... :-)"

    A nasa meg mindig azokat a kezi kapcsolos mikrofonokat hasznalja, amiket azert epitettek, mert az elso uton a kihangosito gerjedt a fejhallgatokkal. Ma mar egy mobiltelefon is kepes kezelni a kihangositast, de ok meg mindig nem csereltek le, tehat marad a kezi kapcsolgatas.

    "Erre sz.tem jó példa az LCD TV. A technológia kb 70-es évek beli vagy mégrégebbi. Múltkor ovlastam v. láttam v.hol hogy már a 70es években volt LCD TV de csak 1 színt tudtak megjeleníteni."

    Monokrom lcd mar jo ideje van, a regi kvarcjatekok is ilyenek voltak. Nekem is van 1980-as evek vegerol szarmazo szines vga lcd-vel szerelt laptopom. (elektronikus szemetben talaltam de meg mukodik) 1972 ota gyartjak az atkiv matrixos tn paneleket, ma ez a legismertebb lcd fajta.

    "Most (az sg-n olvastam) a japánok ilyen térben megjelenő holografikus képekkel szórakoznak"

    A japan cuccot egy nemet ceg csinalta nekik, de egy magyar csapatnak van szines holografikus tv-je. A projektortechnologia mar nagyon regi (1947-es magyar talalmany), az 1962-es The Jetsons rajzfimekben is ilyen holo kamerakkal es projektorokkal rohangalnak. Egyebkent mar az elso vilaghaboru idejen hasznaltak a civil fotozasban sztereokamerakat, de a szemelyes kedvencem a 1980-as evekbeli mikrofilmes rendszer volt. (a csaladban van par tekercs regi dia) Egyebkent szamitogepes hologrammot barki tud otthon kesziteni, csak par rgb lezerprojector es egy nagyteljesitmenyu szamitogep kell hozza. (a forraskod open source-os)

    A cikkben szereplo hallokeszulek toltesrol pedig annyit, hogy egy kisebb tekercs antennaval akar a mobiltelefon bazisallomasok sugarzasabol is fel lehetne tolteni, vagy akar kozvetlenul mukodtetheto is lenne. (ha jol latom akkor az elem es tolto kivul a bor alatt van, tehat nem kell tul nagy mutet a cserehez es a keszulekhez sem nyulnak)

    ps: Azert en is meglepodtem, amikor kiderult hogy a kinai ebresztooram hatlapjaban egy oled panel van. (papir allagu, muanyag tapintasu, aram hatasara keken vilagit)
  • Epikurosz #15
    "a sima külső füles 200-ból megvan"

    200 Ft.?
  • Coolfox #14
    ez a cikk egy vicc. 3,5 millió forint az kicsit sok. a sima külső füles 200-ból megvan, és a fejedbe se turkálnak, és tökre nem zavaró. 2 centi sincs az egész cucc és csak egy gombostűnyi része van a fülön kívűl. amúgy a fülbe ültethető implantátum amivel akár még a siketek is hallhatnak már 1978 óta elérhető. Cochleáris implantátum a becses neve. :)
  • Robko #13
    Múltkor olvastam, hogy hővel is lehet áromot termelni,
    Testi hőmérsékletből termelni a hallokészülék energia ellátását
  • Dany007 #12
    Jaja a katonaság álltalában 10évvel halad előttünk :)
  • Epikurosz #11
    A katonaságnál, titkosszolgáknál persze már régebben elréhető volt...
    Meg az űrkutatásban is, if any... :-)