Hunter

Közösen kutatja a vörös bolygót az USA és Európa

Szándéknyilatkozatot írt alá az amerikai és európai űrügynökség Mars-programjaik összekötéséről. Az egyezség, amit a két fél Washingtonban foglalt írásba, zöld utat ad a tudósoknak és mérnököknek a vörös bolygóra irányuló küldetések közös tervezéséhez.

A Közös Mars Kutatási Kezdeményezés (MEJI) révén született szövetség első gyümölcse egy európai műhold lesz, ami 2016-ban hagyhatja el a Földet. Feladata a Mars légköri gázai, köztük a sokakat fantáziáját megmozgató metán tanulmányozása lesz. Ugyanez a küldetés egy állandó meteorológiai állomást is eljuttat a felszínre. A marsi légkörbe való belépést és a landolást teljes egészében Európa koordinálná, ezt a képességét azonban még demonstrálnia kell. Az állomás méretét tekintve valamivel kisebb lenne, mint a NASA Phoenix leszállóegysége, a leszálláskor azonban számítani kell a bolygót jellemző porviharokra is, amik jelentősen megváltoztathatják a légkör karakterisztikát, megnehezítve a leszállást.

Ezt követik 2018-ban a felszíni marsjárók mind európai, mind amerikai részről, a felszínre való lejutásukat az USA oldja meg. A 2016-os és 2018-as küldetéseknél az Egyesült Államok biztosítja a kilövésekhez szükséges rakétákat és infrastruktúrákat is. Végül 2020-ban újabb leszállóegységek érkezhetnek a Marsra, amik egy hálózatot alkotva a geofizika és a környezet tanulmányozására fókuszálnának, ez azonban még "megfontolás" tárgyát képzi. A végcél marsi kőzet- és talajminták visszajuttatása a földi laboratóriumokba.

A washingtoni dokumentumot az ügynökségek vezetői látták el kézjegyükkel, a NASA részéről az újonnan kinevezett Charles Boldren, míg az ESA részéről Jean-Jacques Dordain vezérigazgató.

A MEJI-t több hónapos előkészítő munka előzte meg, fő elemei - a kutatási területek, a felelősség és a finanszírozás megosztása fokozatosan kerültek a helyükre. A szándéknyilatkozat hivatalos formába öntötte a kezdeményezést. Az USA és Európa is úgy véli, együtt, szaktudásuk egyesítésével többet érhetnek el tudományos szempontból a Marson, mint egyénileg, különösen hogy mindkét fél Mars-programjára komoly pénzügyi nyomás nehezedik. A kezdeményezéssel elvileg fenntartható lesz a küldetések két évenkénti ütemezése.

Az ESA tagállamai már korábban elkötelezték magukat 850 millió euró beinvesztálása mellett a Mars kutatásokba, ezt 1 milliárdra kellene feltornászni, hogy a MEJI tevékenységek megfelelő finanszírozással rendelkezzenek. A többletről, valamint arról, hogy ezt mely európai nemzetek biztosíthatják, az ESA december közepén tartandó bizottsági ülésén születik döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #198
    Az persze tény, hogy egyes egyiptomi fáraók névjegyét (kartus) az utódaik, bosszúból, kikapartatták a piramisok falairól. Így járt Ekhnaton, a napimádó, de Hatsepszut, a keménykezű fáraónő is.
  • Epikurosz #197
    Amúgy, djhambi, ha már így mégiscsak kezdünk összemelegedni, elmesélem neked, hogy én személyesen nem vagyok olyan nagy rajongója ezeknek az elméleteknek. Jó poénoknak tartom őket, de szerintem a közönség többsége sem értelmezi ezeket az előadásokat szóról szóra. Én egyszer Szántai Lajos előadását hallgattam a Bécsi Képes Krónikáról (BKK). Az viszonylag földhözragadtabb volt, de olyan hibákat elkövetett, amelyeket én, nem profi történészként is kiszúrtam. Apropó, kiszúrás. A BKK-ban van egy miniatúra III. Andrásról, az utolsó Árpád-házi királyunkról. Nos, királyunk mindkét szeme helyén a papír látszik, az eredetileg megfestett szemek eltűntek. Szántai szerint azért, mert a Habsburgok szándékosan kikapartatták szegény királyunk szemeit, hogy utólag is elvegyék a varázsát annak, aki nem mellesleg viselte a Jeruzsálem királya (!) címet is. Nos, a szemek hiányának titkát - jó szokásomhoz híven (lásd az adatlapomon megfogalmazott elvet!) - nem árulom el neked. Próbálj meg gondolkodni, hátha rájössz.
  • Epikurosz #196
    Azért, hogy jobban megértsd, segítek: a kabalisztikát, a Siratófalat, vagy nem jut eszembe kinek a kútját stb. - ezeket nem feltétlenül a tudomány szemszögéből kell értelmezni, mint ahogy anyukádra sem úgy tekintesz, mint egy wikipédia szócikkre. Kapirgálod?
  • Epikurosz #195
    Mucuska!

    Nézem, nézegetem.
    Nos, abban tévedsz, de nagyot, hogy ezt a tudomány szemszögéből értelmezed.
    Ez mitológia, misztikum, művészet (esztétika), érzelem. Egyáltalán, tudod te, hogy ezek mit jelentenek?
  • djhambi #194
    Ez bűn. Kimérhető energia? És honnan jön az az energia? Csordogál, és szétterül? Kérem, utoljára 200 évvel ezeleőtt hitték azt, hogy az energia egy folyadék!
    Energia.
    A baj az, hogy a világot ezek az emberek kigondolják, és nem megismerik, ezért önmagukat félrevezetik. Hát legyenek boldogok, szép történet, de ne butítsák vele hülyére az embert! Visszataszító, hogy milyen önző célokra haszálják a szólásszabadságot! Tanulni némi logikus gondokodást, meg fizikát, és nem süllyedünk vissza a sötét középkorba!
  • Mardel #193
  • Mardel #192
    Ez nem a napiszar.
  • djhambi #191
    Már enyém az utolsó szó:P
  • Epikurosz #190
    "Szóval nem csak a bűntetések súlyával van a baj, hanem magukkal a törbényekkel is."

    Ugyan, már!
    A törvény önmagában nem tehet semmiről, azt valakik (tudatlanságból, hülyeségből vagy aljas indokból) megírták, majd elfogadták.
    Tehát, a törvény jobbátételéhez először a törvényalkotókat kell lecserélni, meg a mögöttük lappangó szagértőket.

  • babajaga #189
    A kutya ebben a kapcsolatban az értelmet képviseli.