Hunter

A Marsra küldött robotok tüntetik el az élet jeleit?

Úgy tűnik, az életre utaló vegyületek azonosítása helyett, a NASA robotfelderítői véletlenül elégethették a bizonyítékokat.

1976-ban sokak csalódottan vették tudomásul, hogy nincs élet a Marson, miután a két Viking leszállóegység egy morzsányi szerves összetevőt sem tudott detektálni a felszínen. "Véleményem szerint ez nagyban hozzájárulhatott ahhoz a tényhez, hogy a következő 20 évben egyetlen amerikai leszállóegység sem indult a bolygóra" - mondta Jeff Moore, a NASA Ames Kutató Központjának munkatársa. Az eredmény felettébb rejtélyes volt, mivel még ha soha nem is alakult ki élet a Marson, a bolygóba becsapódó üstökösöknek és aszteroidáknak legalább néhány szerves molekulát szét kellett volna szórniuk a bolygó felszínén.

Többek úgy vélekedtek, hogy a szerves anyagokat természetesen előforduló, magas reakciókészségű vegyületek tüntethették el, mint a hidrogén-peroxid. Tavaly a NASA Phoenix leszállóegysége - ami ugyancsak nem észlelt semmiféle organizmust a Marson - belebotlott valamibe, ami viszont elrejthette a szerves anyagokat, a perklorátba. Alacsony hőmérsékleten a perklorátok viszonylag ártalmatlanok, azonban több száz Celsius fokra hevítve rengeteg oxigént bocsátanak ki, ami hajlamos minden közeli gyúlékony anyagot elégetni; éppen ezért alkalmazzák a perklorátot a rakéta hajtóanyagokban.


A Phoenix és a Viking egységek a talajminták melegítésével próbáltak szerves molekulákat detektálni, azokat olyan magas hőmérsékletre hevítve, hogy a minták elpárologjanak és gázaikat elemezhessék. Amikor Douglas Ming, a NASA Johnson Űrközpontjának kutatója és kollégái megpróbálkoztak szerves anyagok és perklorát hevítésével a Földön, a keletkező égés a szerves anyagok minden nyomát eltüntette.

A vasoxidokról is gyanítják, hogy megzavarják a szerves anyagok észlelését, a perklorátok azonban feltehetőleg sokkal hatékonyabbak ilyen téren, tette hozzá Chris McKay, az Ames tudósa, aki szerint a Vikingek és a Phoenix figyelmét könnyen elkerülhette a talajban fennmaradt, akár több ezredrészt kitevő szerves anyag mennyiség is, így túl korainak tartja kijelenteni, hogy ezek az anyagok nem is léteznek a vörös bolygón. "Nem megfelelően kerestük" - összegzett tömören.

Jeffrey Bada, a San Diegói Kalifornia Egyetem kutatója egyetért abban, hogy új módszerekre van szükség. Jelenleg egy új műszeren dolgozik, ami az Urey nevet viseli és az Európai Űrügynökség (ESA) 2016-ban induló ExoMars egységén kap helyet. Elvileg az ExoMars képes lesz akár trilliomod résznyi (ppt) szerves anyag koncentráció észlelésére is. Szintén jó hír, hogy az Urey bár felhevíti a mintákat, mindezt vízben teszi, így a szerves anyagok nem éghetnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • billxxx #96
    Bla bla,eltünt,vagy eltüntették.........sok ködös baromság
  • Epikurosz #95
    Tévedtem.
  • ljerk #94
    "On 2 May 1945, Dornberger, von Braun, and five other men departed Haus Ingeborg through Adolf Hitler Pass toward the little Austrian village of Schattwald and meet American soldiers, who convoyed the group to the Tyrolean town of Reutte[18] for the night.[19]" http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Dornberger

    Biztos hogy ők fogták el ? Mert lehetnek a "five other men" tagjai is :)
  • Epikurosz #93
    Persze, meg volt Conrad Haas is.
    De, nem erre akarom most felhívni a figyelmed. Nézd meg a 2 mukit, akik elfogták von Braunt (a háta mögött jobb és baloldalt).
  • ljerk #92
    "Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun (Wirsitz, Németország, 1912. március 23. – Alexandria, Virginia, USA, 1977. június 16.) német tudós, a németországi és az amerikai rakétafejlesztés egyik vezető alakja. Az Egyesült Államokban őt tartják az űrprogram hősének. A II. világháború előtt és alatt a Harmadik Birodalom rakétaprogramjának jelentős alakja.

    A rakéták elméleti atyja az orosz Konsztantyin Ciolkovszkij volt, az ő elgondolásait fejlesztette tovább Wernher von Braun, aki folyékony hajtóanyagú rakétákban gondolkodott." http://hu.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun

    Az oroszok valóban sok mindent átvettek/loptak, de volt néhány terület a katonai és űr technológiákban ahol vitathatatlanul nem a vert mezőnyben voltak: ilyen pont a rakétatechnológia, vadászgépek vagy akár a kéttörzsű atomtengeralattjárók.

    Jézus kijelentését is saját környezetében kell vizsgálni, nem tudhatott ő sem mindent. Honnan tudhatta volna hogy mondjuk kétezer kilométerrel északabbra az emberek komolyan retteghettek a téltől, és a nyár jó részét avval töltik hogy ne fagyjanak meg és ne haljanak éhen télen.

    A nagy felfedezők akiket nagy embernek hiszünk ők sem tudták hogy a skorbut megelőzhető lenne. Pedig csak fel kellett volna tenniük a kérdést, vajh az eszkimók miért nem haltak már ki. Csak az étrendjüket kellett volna megnézni, ők nem főzték-sütötték a húst, hanem nyersen ették. Mivel más nem volt az étrendjükben a húson kívül, nem lett volna nagy kunszt rájönni. Persze utólag én is okos vagyok, mert már tudjuk hogy a nyers hús elégséges mennyiségű vitamint tartalmaz a szervezet normális működéséhez.

    Ha már a topicban előkerült Adolf Hitler, ő sem mérte fel hogy az orosz tél valójában mi fán terem, Napóleon drámai véggel lezárult oroszországi hadjárata nem ejtette gondolkodóba.

    "7. Elutasitani a letezesuket = tamogatni a tevekenyseguket."
    Ez a világ legtipikusabb ostobasága, főleg az egyenlőségjel megléte késztet röhögésre. Aki egy kicsit is érdeklődik a tudományok iránt az nem utasítja el az idegen civilizációk meglétének esélyét, sőt még annak az esélyét sem hogy jártak-járnak a földön. Csak hát a megbízható források, azok valóban nem nagyon léteznek, bármilyen más dolog meg csak fantázia vagy hülyeség kérdése.

    Most hogy utólag elolvastam amit írtam, hogy ne maradjon benne értelmezési vagy nagy helyesírási hiba - rájöttem hogy télfóbiás lehetek :)
  • Epikurosz #91
    Különben meg eléggé deviáns gondolkodás az, amely azt állítja, hogy az amerikaiak a műszaki fejlődést nem sok százezer mérnök és tudós, több száz milliárd befektetett dollár alatt érték el, több évtizedes munkával, hanem egyszerűen lekoppintották az ET-k technológiáját. A fenébe azokba a csészealjakba, miért nem nálunk grasszálnak, mert elkapnánk közülük egyet, és jól lemásolnánk mindent!

    Egyébként ez az oroszok, kínaiak, muszlimok taktikája volt, mert ugye ők sokat loptak az amcsiktól, akik tényleg loptak/zsákmányoltak rakétatechnológiát a németektől, de nagyobb részt saját fejlesztés volt minden.
    Ez egy rendkívül veszélyes gondolkodásmód, mármint az, hogy tolvajlással könnyebb megszerezni a high-techet, mint kutatással. A hét főbűn egyike!
    Nemkülönben az a felfogás is, amely az isteni csodára vár, mert ugye megmondta Jézus a Bibliában, hogy nem kell aggódni a holnapért.
    Mindkettő káros és kártékony ideológia, az egyik aktívan, a másik passzívan.
  • polarka #90
    Nem új 5let. Remélem sikerül nekik.
  • Nos #89
    ide vág egy kicsit, gondoltam megosztom
    románok a Holdon
    és nagyon tetszik az ötlet, le a kalappal
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/05/29/a_romanok_leggombbel_indulnak_a_holdra/
  • Epikurosz #88
    Valahogy így illene:
    1. Phil Schneider
    2. Philip J. Corso
    3. Thomas Castello (lehet, hogy kitalált személy!)

    Ami nem tetszett nálad:
    "megerdemled azt ami nagyjabol 3-4 ev mulva kovetkezik miutan megtortenik a polusvaltas a maga foldrengeseivel, megacunamiaival es vulkankitoreseivel"

    Már látom, hogy ezt a nagyotmondásodat is egy kézlegyintéssel fogod elintézni - 3-4 év múlva. Nem olyan sok idő, gondolj bele. Te, gondolom, ezelőtt 3-4 évvel is ugyanezt jósoltad, másoknak. Most hogyan tudsz a szemükbe nézni?
  • rigidus #87
    > Az, hogy valaki fehér házi tisztviselő volt, no, ezzel nem sikerült engem sarokba szorítanod.

    Eszem agaban sincs teged sarokbaszoritani. Nezd mar meg a tegnapi hozzaszolasom utan irtam, hogy majd befejezem es utana ha lesznek kerdeseitek (nem szamonkereseitek) akkor majd meghallgatom es valaszolok. Ez a topik inkabb arrol szol, hogy Epi felul erezhesse magat.

    Nem hiszed? Olvasd vissza amiket irsz!