Hunter

A monotonitás a legnagyobb kihívás egy Mars-utazásnál

Megkezdődtek a kiértékelései annak a 105 napos szimulációnak, amivel egy Mars-utazás pszichikai és élettani hatását igyekeztek felmérni. A jelentkezők - szám szerint hatan - egy űrhajó modell teljes elszigeteltségében töltötték a közel három és fél hónapot. Van, aki szerint az egyhangúság a legnagyobb kihívás, a kutatók azonban a szűkös életteret és az önmagukra való utaltságot találják egy-egy ilyen küldetés legsebezhetőbb pontjának.

Az elszigeteltség régóta része az emberi felfedezéseknek, a Földön és az űrben egyaránt. Egy emberi Mars-utazás azonban még a legkiegyensúlyozottabb és legnagyobb körültekintéssel kiválogatott legénység számára is jókora kihívás lehet a kis létszám és a minimális élettér miatt, miközben a résztvevők évekre távol kerülhetnek a családtól és a barátoktól, a kommunikáció csúszása pedig elérheti a 20 percet is.

Ezeket a tényezőket vizsgálja az Európai Űrügynökség és az orosz Biomedikai Problémák Intézetének közös programja a Mars-500, ami jövő év elején veszi kezdetét, egy 520 napos űrutazást szimulálva, melynek előfutáraként szolgált a most lezárult 105 napos felmérés, amit az űrhajó makettnek, egy leszálló modulnak és egy szimulált Mars felszínnek otthont adó moszkvai létesítményben vezényeltek le.


Kívülről csupán ennyi látszik a több szintes komplexumból, amiben a hatfős legénység eltöltötte a 105 napot

A kutatók jelenleg még az adatok elemzésén dolgoznak, illetve utólagos teszteket végeznek a résztvevőkön, az azonban kijelenthető, hogy a kísérlet bonyodalmak nélkül zajlott. "A küldetés legnagyobb nehézségét a monotonitás jelentette" - mondta Oliver Knickel, a német hadsereg gépészmérnöke, a teszt egyik résztvevője.

A legénység napi tevékenységének a nagy részét pszichológiai és fiziológiai tesztek tették ki, nyilatkozott Knickel a New Scientistnek. A csapat űrhajós étrenden élt, előrecsomagolt ételeken, amit időnként friss zöldségekkel színesítettek, ezeket az "űrhajó" apró üvegházában termesztette a legénység. Knickel szabadidejét levelek írásával töltötte, oroszul tanult és pókerezett társaival. Az elszigeteltség és a kis területen való összezártság azonban megtette a hatását. "Nagyon nehéz volt a feladataimra összpontosítanom" - mondta Knickel, hozzátéve, hogy ugyanez jellemezte a szabadidős tevékenységként űzött orosz tanulást is.

A legénység összetétele rendkívül fontos tényező egy ilyen hosszú küldetés sikeréhez. "Rendkívül hosszú időn át kell együtt élniük és dolgozniuk, miközben nem hagyhatják el környezetüket" - magyarázta Jay Buckey, egykori asztronauta, a kutatócsoport tagja.

Círille Fournier, francia pilóta, a teszt egy másik résztvevője a bajtársias hangulatot emelte ki. "Rendkívüli csapatszellem alakult ki a 105 nap alatt. Egy ilyen hosszas együttélés egy elszigetelt közegben csak akkor működik, ha a csapat tagjai igazán jól összeférnek egymással. A legénység kulcsfontosságú a küldetés sikeréhez, ez egyértelművé vált számomra a 105 nap alatt."

A küldetés alatt a legénységnek több szimulált vészhelyzetre kellett reagálnia, amit fokozott a földi-irányítás és a köztük lévő 20 perces kommunikációs eltolódás. Nagyjából ennyi idő kell a rádiójeleknek, hogy eljussanak a Földről egy Mars körül keringő űrhajóhoz. A kommunikációs késések miatt a legénység nem tud valós időben reagálni a földi utasításokra, ezért többnyire saját magukra utalva kell cselekedniük.


A csapat tagjai a július 14-i "szabadulásuk" után tartott sajtótájékoztatón

Nick Kanas a San Francisco-i Kalifornia Egyetem pszichiátere munkatársaival egy hónapot töltött a nagyobb önállóságra kényszerített legénység reakcióinak megfigyelésével. A fokozott önrendelkezés hatásaira különleges hangsúlyt fektetnek, korábban már tesztelték a sarkvidéki Haughton-Mars Projektben, valamint egy vízalatti létesítményben, a Florida partjainál található Aquarius-ban is. A jövőben Kanas reményei szerint egy igazi űrbeli környezetben, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is elvégezhetnek egy hasonló kísérletet. Bár a földi elszigeteltségi tanulmányok lehetővé teszik a kutatók számára, hogy gondosan szabályozott kísérleteket végezzenek, maga a környezet nem képes elérni azt a hatást a kísérletekben résztvevőknél, amit az űr vákuuma és egy apró, a Földtől több millió kilométerre sodródó űrhajó jelent. A Föld, ha csak tudat alatt is, de egyfajta biztonságérzetet ad.

"A földi küldetések nem adják vissza az űr közegének kihívásait. Egy földi kísérletben, ha valaki ki akar szállni, akkor csak kopog az ajtón és távozhat" - mondta Kanas a New Scientist-nek. Erre azonban egy valódi Mars-utazás során nem lesz lehetőség. "Nincs lehetőség egy orvosi vagy pszichológiai vészhelyzet esetén közbelépni. A legénység teljes egészében magára van utalva" - mondta Kanas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wilddog #60
    Valóságshow formájában közvetíteném az egész űrutazást. Kereskedelmi tévéknek eladva egy zsák pénz visszajönne és mehetne a következő kutatásokba. Akit kiszavaznak, az mehet ki a zsilipen. :D
  • NIBI #59
  • Sanyix #58
    A munkámnál is a legnagyobb kihívás a monotonitás. Nap mint nap ugyan az a szar, ugyanúgy 8 órát rohadni egy irodában.
  • NEXUS6 #57
    Technikus mondja a szolgálatvezetőnek:
    - Elviszem az ügyeletes tiszt UAZ-át, bemegyek a városba, vennem kell 5 db 800 kOhm-os ellenállást a lokátorhoz.
    - Hú akkor vigye inkább a Zilt a százados úr, meg adok mellé 10 katonát is.
  • NEXUS6 #56
    Pláne!
  • gz8 #55
    Inkább kB. A kilo- prefixum rövid alakja mióta nagybetű?
  • Pocokman #54
    Nem olvastam. Egyetemi első félévében egyik órán hangzott el.
    Valamint a tanár hozzátette, hogy tulajdonképpen a sima programok írásánál a programozók egyáltalán nem használják ki teljesen a processzort - ezt tanusíthatom -, tehát jóval gyorsabb programokat lehetne írni a meglevő procikra a jelenlegi programoknál. Igaz ez a 386-os procikra is, annak idején is lehetett volna írni rájuk gyorsabb programokat. A NASA-nál lehet hogy írnak is. Jó biztos messze elmaradnak még így is egy mai Core 2 Duo-tól, de ha nekik elég egy 386-os teljesítménye is, akkor minek kínlódjanak egy modern procival? Felesleges...
    Szerintem odafent nem kell grafikával vesződni, elég egy egyszerűbb felület is. Amúgy el tudom képzelni hogy nem egy, hanem több proci van fent, mindegyik más feladatot lát el... Sőt ha sok van, akkor akár egész nagy számításokat is el lehetne végezni, bár szerintem erre ott vannak a földi számítógépek is. Persze ez utóbbi gondolatmenet már csak tipp.
  • NEXUS6 #53
    kb=KB
  • NEXUS6 #52
    Hát igen, a Opportunityinek nincs grafikus felhasználó felülete, ami igényelné a 4 magos procit, a GPU-t, meg a 4 GB RAM-ot.

    Emlékeim szerint anno egy 386 kategóriájú gépen is elég jól elszövegszerkesztett az ember és érdekes módon akkor egy dokumentum valahogy 10-20 kb nagyságú akart lenni, ugyan ez pár mega alatt meg sem áll mostanában.

    Szal híhettetlen ez a "fejlődés" a számtekben. Ott látszik hogy mennyit ér, amikor ugyan ahhoz a feladathoz, amihez az átlagjúzerrel erőművet használtatnak, a spec alkalmazásoknál pont a nagyobb biztonság érdekében egy minimális rendszert működtetnek.
  • kvp #51
    "valahogy nehezemre esik elhinni, hogy a szpertitkos katonai és egyéb csúcstechnikás műholdakban 386-osok ketyegnek. már lassan a digit fényképezőkben is finomabb technika van"

    Wikipedia, Mars exploration rovers:
    "The rovers run a VxWorks embedded operating system on a radiation-hardened 20 MHz RAD6000 CPU with 128 MB of DRAM with error detection and correction and 3 MB of EEPROM. Each rover also has 256 MB of flash memory."

    20 MHz-es cpu-juk van, de az legalabb tenyleg sugarzas allo. Aztan van meg 3MB sugarzasallo eeprom, a tobbi meg sima bolti flash, amit a leszallas utan formazhattak ujra. A nasa nem rohan a technikaval sehova, pl. most ternek vissza az apollo rendszerhez, de az ursiklokban is meg mindig 8088-as cpu-k vannak. (repulni repulnek igy is)