Hunter

Kérdéses a HIV elleni "új remény"

Állítólag egy kísérleti gyógyszerrel sikerült felvenni az eddig kilátástalannak tűnő küzdelmet az HIV vírus fertőzésével. Az esemény akár vízválasztó is lehet a halálos kór elleni harcban, a közelmúlt kudarcai után sokan ugyanis lehetetlennek tartották egy ilyen gyógyszer kifejlesztését, viszont ha megnézzük a kísérletben szereplő számadatokat, akkor felmerül a kétely, hogy valós biológiai áttörés helyett csupán egy szerencsés matematikai arányról beszélünk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ UNAIDS ügynöksége "új reményként" nyilatkozik egy vakcináról, ami valójában két, korábban hatástalannak bizonyult gyógyszer kombinációjából született meg. A világ legnagyobb AIDS vakcina kísérletén, melyben több mint 16.000 önként jelentkező vett részt Thaiföldön, 31 százalékos eredményt sikerült elérni, jelentették be csütörtökön a kutatók Bangkokban.

Bár a siker mérsékelt, "ez az első bizonyíték egy biztonságos és hatékony megelőző gyógyszer megvalósíthatóságára" - nyilatkozott Jerome Kim ezredes, az Egyesült Államok Hadseregének HIV Kutatási Programja részéről, ami a Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézetével (NIAID) közösen támogatta a gyógyszer fejlesztését és a 2003-ban indult kísérletet. Az NIAID vezetője, dr. Anthony Fauci figyelmeztet, hogy "még korántsem értünk az út végére", ugyanakkor hangot adott meglepődésének és örömének is az eredménnyel kapcsolatban. Fauci saját bevallása szerint óvatos optimizmussal tekint az eredmény fokozhatósága és egy hatékonyabb AIDS vakcina kifejlesztése felé.

A nyilatkozatok valóban optimisták, ha figyelembe vesszük a számadatokat. A tanulmányt a thaiföldi Egészségügyi Minisztérium folytatta le, az országban általánosnak számító HIV törzsekkel. A kísérlet két csoporttal zajlott, melyekben 18 és 30 év közötti átlagos kockázatú férfiak és nők kaptak helyet. Az egyik csoportot a két vakcinából, a francia Sanofi Pasteur cég által kifejlesztett ALVAC és az amerikai Genentech által jegyzett AIDSWAX kombinációjából álló védőoltás sorozattal látták el, míg a másik csoport placebót kapott. Az önkéntesek felvilágosították a fertőzés elleni védekezésről, akik folytatták megszokott nemi életüket, és hathavonta HIV-tesztet végeztek rajtuk. Természetesen a kontrollcsoport tagjai nem tudták, hogy ők semmilyen hatóanyagot nem kaptak. A három éven át tartó, 105 millió dolláros kísérlet eredménye szerint a vakcinát megkapó 8197 főből álló csoportból 51 embernél alakult ki új fertőzés, míg a 8198 főt számláló kontroll csoportnál ez a szám 74 volt.

Ez valóban 31 százalékos fertőződési kockázatcsökkenést jelent, ha a puszta számokat nézzük, ami statisztikailag jelentős, de korántsem biztos, hogy a gyógyszeres kezelésnek tudható be. Számos tényező közrejátszhatott az eredmény kialakulásában, elképzelhető hogy a beoltott csoport tagjai hatékonyabban védekeztek a nemi aktusok során. Jelenleg a szakemberek azt sem tudják pontosan, hogyan nyújt védelmet a kombinált vakcina, elvileg az első oltóanyag az immunrendszert veszi rá a HIV támadására, a második pedig megerősíti a kiváltott reakciót. Tényleges információkat azonban csak a fertőzött önkéntesek vérmintáinak elemzéséből kaphatnak, ezekből megállapítható a szer immunrendszerre gyakorolt hatása. Jó hír, hogy a kezelésnek nem volt mellékhatása, kérdés hogy van-e megelőző hatása.

Az is kérdéses, hogy a szer működne-e az USA, Afrika, vagy a világ más részein pusztító törzsekkel szemben, az azonban tény, hogy akár egy kismértékű gyógyszeres segítségnek is nagy hatása lehet. Naponta 7500 ember fertőződik meg a HIV-vel világszerte, az UNAIDS becslése szerint 2007-ben 2 millióan haltak bele a kórba, ezért is fogadták sokan nagy lelkesedéssel a bangkoki bejelentést, különösen azok, akik dollármilliókat invesztáltak a tanulmányba.

"A mai nap történelmi mérföldkő" - mondta Mitchell Warren, a gyógyszerek fejlesztését segítő nemzetközi csoport, az AIDS Vakcina Támogatói Egyesülés elnöke. "Jelentős időbe és erőforrásokba kerül majd az adatok teljeskörű elemzése és megértése, de aligha kétséges, hogy a felfedezés lökést ad, és új irányba tereli az AIDS ellenszerének kutatásait"

A kutatás és az eredmények részleteiről októberben számolnak be egy párizsi konferencia keretében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #44
    Ők általánosan beszéltek az gyógyszeriparról. Mellesleg hol beszéltem én vírusokról? Már megint bírom, hogy olyanba köttök bele amit le sem írtam. Gratula.

    Ezenkívül vannak antivirális szerek, amivel a szaporodását tudják gátolni, ergo tovább lesz tünetmentes az illető, de gyakorlatilag élete végéig szedheti, nem gyógyul meg sosem. Nem 2 év alatt hal meg, hanem 5 év alatt. Ez sokkal jobb üzlet mint a vakcina gyártás, éppen ezért HIV vakcinát nem is nagyon kutat komolyan senki sem. Gyógyszer, na az vírus ellen nincs. Ezt leginkább azért nem kutatják, mert sokkal egyszerűbb vírusok ellen sem sikerült még csinálni, akkor miért pont HIV ellen sikerülne.

    Ezt mind eddig is tudtam. A konteókhoz ez hogyan is jön? Sehogy.

    Az Afrikai népességszabályozó szerepét meg pl USA lelkesen támogatja. Olcsóbb hagyni pusztulni a nigákat, mint óvszert adni nekik.

    Na itt durran el az agyam bazdmeg.

    1. Tudtommal a jenkik öntötték abba a feneketlen kútva a legtöbbet.

    2. Csak USA létezik? A többi ország tétlensége smafu? Hát eszemfaszom megáll. Tépj egy sorszámot és lépj be az USA-át köpködők sorába.


  • Komolytalan #43
    Maradj a repülőknél... Vírusra nincs gyógyszer, semmilyenre sem.
    Vannak vakcinák pl influenzára, amik esélyt adnak arra, hogy a szervezeted hatékonyabban fog ellenük védekezni. Tehát ha a fertőzés előtt felkészíted a szervezeted az adott vírustörzsre, akkor van esélyed arra, hogy a betegség lefolyása nem lesz olyan brutál mint egyébként, esetleg simán ki is védi a szervezeted a betegséget. Persze ez függ a mutáció mértékétől, ami HIV esetén enyhén szólva durvább mint az influenzánál, ezért HIV vakcina nincs is. Ezenkívül vannak antivirális szerek, amivel a szaporodását tudják gátolni, ergo tovább lesz tünetmentes az illető, de gyakorlatilag élete végéig szedheti, nem gyógyul meg sosem. Nem 2 év alatt hal meg, hanem 5 év alatt. Ez sokkal jobb üzlet mint a vakcina gyártás, éppen ezért HIV vakcinát nem is nagyon kutat komolyan senki sem. Gyógyszer, na az vírus ellen nincs. Ezt leginkább azért nem kutatják, mert sokkal egyszerűbb vírusok ellen sem sikerült még csinálni, akkor miért pont HIV ellen sikerülne.

    A HIV egy majmok között már rég megfigyelt vírusból (SIV) alakult ki. Az hogy ez ember műve-e, vagy sem, azt valószínűleg találgatni lehet. Mivel valószínűleg 50-es, de legkésőbb 70-es években terjedt emberre, így azért sanszos, hogy volt benne némi hidegháborús kutató tevékenység is. Szóval alapvetően ott van elkúrva a dolog, hogy nem kellett volna létrehozni, és most nem fájna a fejünk. Az Afrikai népességszabályozó szerepét meg pl USA lelkesen támogatja. Olcsóbb hagyni pusztulni a nigákat, mint óvszert adni nekik.
  • KillerBee #42
    Nincs is itt szó klasszikus konteóról, nem arra gondolok, hogy a gyógyszergyártók akadályozzák a betegséget véglegesen gyógyító szerek kifejlesztését vagy egyenesen eltemetik azokat. Inkább csak egyfajta fejlesztési preferenciára gondolok.

    Az is tény, hogy hatóanyagokat nem csak gyógyszergyárak kísérleteznek ki, hiszen vannak állami kutatóintézetek is. Ilyenkor a gyógyszergyár csak a tönegtermelés módját dolgozza ki, a gyógyszer maga már megvan.
  • Molnibalage #41
    Akkor miért vannak olyan gyógyszerek, amik meggyógyítanak tengernyi betegséget? Kicsit sántító konteó...
  • KillerBee #40
    Egyetértek. Kár, hogy bizonyítani sajnos nem lehet, mert csak egy olyan gyógyszer lehetne a bizonyíték, amelyet épp ezért eleve nem fejlesztenek ki.
  • Epikurosz #39
    Szerintem olyan ez, mint a benzines autó kontra üzemanyagcellás/elektromos autó esete.
    Ha majd lesz egy tökös alternatíva, akkor azok a gazember multik rögvest átállnak az új technológiára. Mert a profitot nem hagyják veszni. Tuti HIV-gyógyszer sincs még, de bármikor beüthet a szenzáció.
  • NYCBoy #38
    A gyógyszergyártónak nem érdeke felfedezni az ellenszert. Sokkal jobb üzlet a kordában tartása. A fertőzöttek életük végéig szedik és veszik a méregdrága, a betegség kifejlődését megelőző gyógyszereket. Jobb biznisz mint a drog, erről még le sem lehet szokni.
  • metaljesus #37
    Afrika népességéhez (pár évvel ezelőtt) (2008-as adat szerint már kb 964 millió fő)
  • KillerBee #36
    Ugyan már, szegény Epi már teljesen összezavarodott. Minket akar összeboronálni, és közben azt hiszi, hogy a férfiak közötti kapcsolat a normális és a férfi és nő közötti a buzulás. És Epi természetesen normálisnak tartja magát.
  • Molnibalage #35
    Nem értem a 28 milliót. A minek a 3%-a? Mert az, 933 millió 3%-a? Ez mihez köthető szám?