Hunter

Az AIDS egy hiányzó láncszemére bukkantak a csimpánzoknál

Tudósok úgy vélik, rábukkantak az AIDS vírus fejlődésének egy hiányzó láncszemére, ami segíthet a HIV elleni elég kilátástalan küzdelemben.

A láncszem áthidalja a majmokra gyakorlatilag ártalmatlan, míg az embereknél millióik halálát okozó fertőzés közötti szakadékot. A kapocs egy vírus, ami a vadon élő csimpánzok között pusztít, olvasható a Nature magazin csütörtöki számában megjelent tanulmányban. Az ember mellett a csimpánz az első főemlős faj, melynek képviselőit egy HIV-vel rokon vírus jelentős mértékben megbetegített, ami feltehetően annak is tulajdonítható, hogy a csimpánzok a legközelebbi rokonaink.

Az AIDS vírusának majmoknál előforduló változata az úgynevezett majom immunhiány vírus (SIV), azonban a legtöbb fertőzött emberszabású majom tünetmentes. "Ha rá tudnánk jönni, miért nem betegednek meg tőle a majmok, akkor talán az embereknél is eredményesebben vehetnénk fel a harcot a kórral" - vélekedik Beatrice Hahn, az Alabama Egyetem orvos professzora, a tanulmány vezetője.

A csimpánzokon természetes élőhelyükön, a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban végzett, kilenc évet felölelő tanulmány megállapította, hogy a SIV-el fertőzött majmok halálozási aránya 10-16-szorosa az egészséges példányokénak. A fertőzésbe belepusztult állatok boncolási eredményei szokatlanul alacsony T-sejtszámot mutattak, gyakorlatilag ugyanazt, ami az AIDS-ben szenvedőknél is jelentkezik, magyarázta Hahn egy telefonos interjúban.

Amikor a tudósok alaposabban szemügyre vették a vírustörzset, felfedezték, hogy a csimpánzokat tizedelő vírus a lehető legközelebbi rokona az embereket elsőként megfertőző vírusnak. "Evolúciós és járványügyi szemszögből ezeket az adatokat egy 'hiányzó láncszemként' értékelhetjük a HIV járvány történetében" - mondta dr. Daniel Douek, az USA Allergiás és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) AIDS kutatója, aki nem érintett a Nature-ben megjelent tanulmányban.

A majmok és az emberszabású majmok - kivéve a csimpánzokat - úgy tűnik valamilyen evolúciós alkalmazkodásnak köszönhetően túlélik a vírust, ami feltehetően a sejt receptoraikat érinthette, tette hozzá Douek. A csimpánzok fertőződése viszonylag újkeletű, tehát ők nem alkalmazkodtak. Hahn szerint a csimpánzok és az emberek valószínűleg ugyanazon a módon, fertőzött majmok elfogyasztásával kapták el a vírust, és ugyanúgy is terjesztik, azaz nemi úton.

Afrika csimpánz állománya erőteljesen apad, ami sok tényezőnek betudható, tette hozzá a tanulmány társszerzője, Michael Wilson, a Minnesota Egyetem antropológia professzora, a tanzániai Jane Goodall Intézet terep kutatásainak egykori vezetője. A vadászat, az élőhely szűkülése és a betegségek rohamosan csökkentik a csimpánzok számát és nehéz kibogozni mekkora szerepet játszik ebben a SIV. "Egy újabb gond" - utalt a vírusra Wilson. "A legutolsó dolog amire ezeknek a csimpánzoknak szükségük van, az egy újabb halálforrás."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #60
    Akkor még rosszabb a helyzet, mint gondoltam.

    Úgy vagyok, hogy mindegy honnan jön, csak ne legyen balhé vele. De sajnos van. Valódi néger - ilyen nincsen. Ilyen alapon vehetnénk a busmanokat is, akik aztán tényleg báránylelkületűek.
  • Epikurosz #59
    Nekem van erre egy ökölszabályom: minden népben, egyéb csoportban van 33,33% jó ember, 33,34% semleges, elvan, mint a befőtt, és 33,33% acsarkodó, haszonleső. Így van ez az erurópaiaknál, a zsidóknál, az afrikaiaknál, mindenütt.
    A lényeg azon a bizonyos 0,01%-on van. Ha őket sikerül a jó oldalra terelni, akkor minden OK. Mindjárt mondom a jó oldald efinícióját, mert félremagyarázzák: dolgozó, másokat tisztelő, nem a segélyeket, vagy a zsákmányt leső, nyugodt, kiegyensúlyozott, racionális és humánus Homo Sapiens Modernus.
  • teddybear #58
    Többszörösen tévedsz.

    Az AIDS az európai és amerikai utazókkal terjedt el, kimutatni meg a nyugati parti homoszexuális közösségben mutatták ki először. Később jöttek rá a valódi forrására. Sajnos már nagyon elterjedt, de lehetne rosszabb is a helyzet.

    A hozzáállásod a négerekhez elég rosszindulatú, és kevered az észak -afrikai kevert fajú, többnyire muzulmán bevándorlókat, a közép-afrikai valódi négerekkel, akik többnyire keresztények. Ez utóbbiakkal sokkal kevesebb a baj, mint az előbbiekkel.
  • teddybear #57
    Vírusból mechanikus eszközökkel nem tudsz semmit kivenni, mert túl kicsik ehhez. Még ahhoz is kicsik, hogy fénymikroszkóppal lássuk őket.
  • kukacos #56
    Ha egy szép lány neked azt mondja, szóba se áll veled, olyan ronda vagy, vagy hogy szóba se áll veled, amíg túrod az orrod, akkor más a követendő taktikád.
  • Sir Ny #55
    "Én haver vagyok mindenkivel, bárminemű"
    ...
  • Epikurosz #54
    Stimmt.
    Én haver vagyok mindenkivel, bárminemű tulajdonságától függetlenül, feltéve, hogy nem akar kihasználni, rajtam élősködni stb. Ráadásul, a know-how-m nem katonai jellegű részét is átadom, már ha van rá igény, és adott esetben fizetőképesség.
  • ziipp #53
    Tényleg alattomos vagy. :)

    Négerek bűne vagy sem, az kijelenthető, hogy Európába ők hozzák be. Az is tény, hogy a bevándorlók mindenhol galibát okoznak, legyen az akár Magyarország, Németország, Svédország. Egyedül a tanulni vágyó, értelmes rétegüket szabad beengedni, de feltételezésem szerint ők csak ugródeszkának használják a hazai egyetemeket. Ez egészen addig nem baj, ha amíg a befogadó ország is nyer a dolgon, azaz nem lép le azonnal, sajnos azonban lelép.

    Kulturális vagy faji rasszizmus - gyakorlatilag mindegy. Az ideológia vitákban természetesen jobb, ha az ember az előbbit választja, a való életben azonban elég nagy az átfedés, hogy ne számítson.
  • kukacos #52
    Akkor most mit akarsz mondani? Az emberi rasszok genetikai egyenlősége nem hazugság. Ez annyit jelent, hogy ha fogsz egy csecsemőt a világon bárhonnan és egy másik ország környezetében neveled fel, személyisége, tudása, képességei *átlagosan* jó eséllyel megkülönböztethetetlenek az őslakosokétól. A bőrszíne valószínű más lesz, de ez csak 1-2 gén, a gének többségének eloszlása, gyakorisága azonos.

    Ami hazugság ezekben a nagyon PC hülyeségekben, hogy ettől a ténytől minden ember egyenlő. Egy felnőtt ember magával cipeli kultúráját. A börtönök valóban nem hazudnak, de tudni kell, hogy ez azon múlik, hol és milyen körülmények között nőtt fel az illető. És ezen a társadalom tud változtatni, már ha az adott csoport is hajlandó megváltoztatni a kultúráját. Ha viszont nem (lásd muszlimok), nem nagyon lehet mit tenni.
  • blessyou #51
    Hát jó távolról indítottál :D