Hunter

Tengervízből nyerne üzemanyagot az USA haditengerészete

A nem túl távoli jövő esetleges olajhiányára való tekintettel az Egyesült Államok haditengerészete a tengervízből próbál üzemanyagot előállítani vadászgépei számára.

A Haditengerészet kémikusai telítetlen, rövidebb szénláncú szénhidrogéneket nyertek a tengervízből, amik további finomítással kerozin alapú sugárhajtómű üzemanyaggá alakíthatók. Azonban egy szénsemleges végtermékhez találni kell egy tiszta energiaforrást is, ami a reakciókat táplálja.

Az eljárás lényege, hogy kinyerik a tengervíz által elnyelt szén-dioxidot, ami hidrogénnel vegyítve egy szénhidrogén üzemanyagot eredményez. Ez gyakorlatilag a Fischer-Tropsch eljárás egy változata, az eredetit az 1920-as években fejlesztettek ki, lényege, hogy egyszerűbb szerves kémiai anyagokból katalitikus reakciókkal komplex szénhidrogének szintetizálhatók. A haditengerészet által alkalmazott változatot használják a szintézisgázból - szénmonoxid és hidrogén keverékéből történő gázolajszerű szénhidrogén-üzemanyagok előállításánál is.

Robert Dorner a haditengerészet Kutató Laboratóriumának vegyésze szerint a szén-dioxidot kémiai stabilitása miatt ritkán használják a Fischer-Tropsch folyamatban, mivel azonban rendkívül nagy mennyiség áll belőle rendelkezésre, ideális nyersanyag lenne. A gáz a levegőnek csak egészen kis részét teszi ki - megközelítőleg 0,04 százalékot - az óceánok víztömegei viszont ennek a koncentrációnak a 140-szeresével rendelkeznek, tette hozzá Dorner.

A kutatók jelenleg azt próbálják kikísérletezni, hogyan manipulálják a szén-dioxid termelő folyamatot úgy, hogy a nem kívánt metán helyett több hasznos szénhidrogént állítsanak elő. A hagyományos Fischer-Tropsch eljárásban a szénmonoxidot és a hidrogént egy katalizátor jelenlétében hevítik, hogy beindítsanak egy összetett láncreakciót, ami metán, viaszok és folyékony üzemanyag-vegyületek keverékét hozza létre.

Dorner és munkatársai rájöttek, hogy kobalt alapú katalizátort alkalmazva a tengervízből kinyert szén-dioxidon szinte teljes egészben metángázt termel. Egy vas katalizátorra váltva mindössze 30 százalék metánt termeltek, a maradék rövid szénláncú szénhidrogén, ami a sugárhajtóművek számára alkalmas üzemanyaggá finomítható. Heather Willauer, a projekt vezető kémikusa szerint a hatékonyságot még így is jelentősen fokozniuk kell, amit valószínűleg egy új katalizátorral érhetnek el.

Ahhoz azonban hogy ezt a módszert elég "zölddé" tegyék, a hidrogén előállításához szükséges energiaigényes elektrolízishez valamilyen szénsemleges energiaforrást kell találniuk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a komplex, többlépcsős folyamat mindig több energiát fog elfogyasztani, mint amennyi üzemanyag keletkezik belőle, a lépcsőfokok pedig jelenlegi állapotukban elsősorban újabb költség- és problémaforrásnak ígérkeznek, figyelmeztet Philip Jessop, a kanadai Queen's Egyetem kémikusa, aki szerint az egész tervezet sokkal bonyolultabb, mint első pillantásra tűnik.

Összességében azonban még így is hasznos lehet az eljárás a haditengerészet számára, méghozzá stratégiai szempontból, ha ugyanis sikerülne az anyahajókon egy olyan berendezést elhelyezni, ami képes tengervízből üzemanyagot előállítani a vadászgépek számára, azzal függetleníthetnék magukat a tartályhajóktól, ami hasznos lehet az ellenséges vizeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • billxxx #290
    Már rég megvan a technológia
  • xyl #289
    #284-re válasz:
    Csak a Pink Floyd nimbuszát ráncigálom.... Nehogy már ők legyenek a Megmondók!
    Pink Floyd was 100% Wrong. We do Need an Education!
  • kukacos #288
    kvp #264-ére válaszoltam.
  • Epikurosz #287
    Ezzel mit akartál elérni?
  • Julius Caesar #286
    Köszönöm, nehéz lenne kiegészíteni, jól össze van szedve.
  • kukacos #285
    A Pink Floyd zenébe is szedte, mi a gond a valláskárosultakkal (legalábbis nekem ezt is jelenti):

    http://www.youtube.com/watch?v=IXdNnw99-Ic
  • kukacos #284
    Lehet, de mi köze az ateizmusnak a fogyasztói társadalomhoz és ún. annak "templomaihoz"? A fogyasztói társadalom nem vallás, az ateizmusnak meg nincsenek templomai. Vagy akkor már inkább a kutatóintézetek és az egyetemek, mint a plázák.

    Úgy látom, sokakra hatott a keresztény-katolikus és általában a vallásos propaganda, ami erősen igyekszik összekapcsolni az "istentelen" állapotot a morális zülléssel. Azt akarják a fejekbe verni, hogy az erkölcs csak és kizárólag istentől eredhet, egyedül ő (ja és persze mi, felkent szolgái) mondhatják meg, mi a Jó és mi a Rossz. Érdekes például, hogy az egyháznak adakozni minden vallásban Jó.

    Ne dőljetek be nekik.

    Egyébként maguk alatt vágják a fát, mert istent gyakorlati praktikusságával indokolni teológiai zsákutca. A vallás attól nem lesz koherensebb, igazabb vagy szebb, hogy egyszerűbbre sikerült embereket könnyebb vele irányítani. Sőt.
  • Epikurosz #283
    OK, niemand.
  • KillerBee #282
    "Amikor én durván személyeskedek, akkor neked régen rossz."

    Már megint hetvenkedik a szájkarate-világbajnok! Engem mindig elszomorítanak a fórumokon másokat fenyegető, hozzád hasonló niemandok, akik a való életbeli frusztrációikat vezetik le az itteni szájhősködésükkel.

    kukacos #277: Biztos olvastad, hogy az áruházakat és plazákat a fogyasztói társadalom templomainak is szokták nevezni. Szerintem kvp erre utalt.
  • kukacos #281
    THE YEAR WAS 2081, and everybody was finally equal. They weren’t only equal before God and the law. They were equal every which way. Nobody was smarter than anybody else. Nobody was better looking than anybody else. Nobody was stronger or quicker than anybody else. All this equality was due to the 211th, 212th, and 213th Amendments to the Constitution, and to the unceasing vigilance of agents of the United States Handicapper General.

    http://instruct.westvalley.edu/lafave/hb.html