Hunter

Hamarosan szemétből is tankolhatunk

Emlékeznek még Brown doki szeméttel üzemelő DeLoreanjére? Két éven belül akár mi is szemétből készült etanolt tankolhatunk az erre alkalmas, alkoholüzemű gépjárművekbe, állítja két bioüzemanyag gyártó cég.

A brit INEOS bio és az amerikai Coskata szerint karnyújtásnyira vannak a hulladékból nyert etanolt kereskedelmi méretű előállításától. A INEOS bio bejelentése szerint két éven belül indítják be a termelést, a Coskata pedig jövő év közepére tervezi egy kereskedelmi bemutató létesítmény beindítását.

A két cég hasonló eljárással alakítja a városi hulladékot üzemanyaggá. Az elő lépés a gázosítás, amiben a hulladékot oxigénszegény közegben hevítik, hogy szén-monoxidot és hidrogént nyerjenek belőle. "Ez nagyban különbözik a hamvasztás folyamatától, ahol bőséges levegővel teljesen elégetjük az anyagot, amiből széndioxid és víz keletkezik" - magyarázta az INEOS bio szóvivője, Graham Rice. "Megpróbálunk egy középutat találni és szén-monoxidot előállítani, aminek szintén rengeteg kémiai ereje van." A szén-monoxid-hidrogén keveréket ezután baktériumoknak adják, ezek alakítják át etanollá, amit finomítanak, és üzemanyaggal vegyítenek. "Ezzel az eljárással bármilyen szénhulladék feldolgozható" - mondta Rice. "Lehet szemét, lehet gumi, lehet biomassza" - tette hozzá egyetértően Wes Bolsen, a Coskata szakembere.

Ami a legfontosabb, ezeket az anyagokat nem használják élelmiszer előállításhoz, ezzel tehát a bioüzemanyagokkal szemben felmerülő egyik fő aggály, az élelmiszer növények bevonása a gyártásba, illetve a termőterületek elvonása előlük máris ki van küszöbölve. Emellett az eljárás fele annyi vizet igényel, mint például a kukorica alapú etanol előállítása, sőt negyedannyit, mint amit az energianövények cellulózának etanollá alakítása emésztene fel, magyarázta Bolsen. "Elemzésünk szerint az üvegházgáz kibocsátás 90 százalékkal alacsonyabb lenne a gázolajéval szemben" - folytatta az előnyök sorát Rice.

Az arkansasi Fayetteville-ben épülő INEOS bio kereskedelmi létesítmény zöld háztartási hulladékokat fog feldolgozni, köztük komposztálható háztartási szemetet, ételmaradékokat, papír és karton hulladékokat. A cég becslése szerint a biolebontású háztartási hulladékokból csak az Egyesült Államokban évente 5 milliárd gallon etanol állítható elő, ami több mint a fele a jelenlegi amerikai etanol keresletnek, ami 9 milliárd gallon körül mozog.

A General Motors támogatását élvező Coskata bemutató üzeme a tervek szerint öt különböző anyagot fog feldolgozni: faforgácsot, cukornád hulladékot, városi hulladékot, természetes gázt és egy potenciális energianövényt. "Várakozásaink szerint egy gallon előállítása egy dollárba fog kerülni, ami felveszi a versenyt a brazil cukornádból származó etanoléval és mindezt itt, az Egyesült Államokban meg tudnánk oldani" - taglalta Bolsen. "Ahol emberek élnek ott hulladék is keletkezik. Szeretnénk elérni, hogy minden társadalom megújuló üzemanyaggá alakíthassa hulladékait" - összegzett Rice.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #67
    Épp csak egy a hibája: chamu.
  • Rinaldini #66
    Van egy találmány (a feltaláló magyar-Gróf Spanyol Zoltán) a hidrogént használja erőforrásként úgy, hogy a szénhidrogén-származékok helyett a plazmaállapotú víz juttatja a hidrogént az égéstérbe, így a motor sokkal jobb hatásfokkal rendelkezik. A projekt alapja a víz nukleáris energiájának hasznosítása a robbanómotorok, kazánok, sugárhajtóművek, áramtermelő aggregátorok, szinkrongenerátorok, stb. üzemeltetésében. A jövőben a különböző járművek a vizet tankolják fel.

    A Német Szabadalmi Hivatal a Franhofer Institut Plazmakutató Intézete, 1992. november 5-én elfogadta a találmányt, 13 német szakintézmény és 27 ország véleményezése után 1993. március 3-án emelkedett jogerőre a szabadalom. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gödöllői Intézete, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem atomfizikus, plazmafizikus és motortechnológus tudósai is megvizsgálták.

    Az ingyen energia az eddigi kiadásokat az élet és a nemzetgazdaság minden területén jelentősen lecsökkenti. A régi energiaforrásokkal működő szerkezetek könnyen és olcsón átalakíthatók vízüzemelésűre. A kizárólagos magyar gyártás és átépítés jogával új nagyipart és munkahelyeket teremthetünk magunknak. Gyártmányainkat, vízüzemű autóinkat, gépeinket konkurncia nélkül értékesíthetjük világszerte, ami több billió forint forgalmat jelent évente hazánknak.

    A vízhajtású repülőgépek feltöltik a ózonréteget és megvédenek a klímakatasztrófától. Atomreaktorok helyett a turbógenerátorok meghajtásához szükséges gőzt vízüzemű kazánjaink állítják elő! Megszüntetjük a rákot és genetikai sérülést okozó radioaktív anyagok, és az egészségünket romboló, környezetünket károsító égéstermékek képződését, mert az égés „mellékterméke” a Föld biológiai lényeit éltető víz lesz.

    A készülék egyszerűen beszerelhető az autóba. Így az autó tizedannyi vizet használ fel mint benzint. A plazmaállapotó víz égetése során visszaalakul ugyanannyi vízgőzzé.

    - minden eddigi, e szakterületi technológiai találmányt felülmúl,

    - működik,

    - előállítása olcsó,

    - nemzetgazdasági értéke nagy,

    - kereslet van rá a piacon, a világpiacon,
  • Dj Faustus #65
    "ha az emberek próbálnának egészségesebben élni, nem kéne annyi erőforrást pazarolni rájuk"
    Ezt mondanád a szocializmust volt építőinek (gondolj bele, Magyarországnak öregedő a népessége). Egészségesebben tetszettek volna élni, a munkaegészségügyre jobban ügyelni, nem teljesíteni az x éves tervet (az ráér, nem kell nekünk a vas és acél országává válnunk).
    Ráadásul robogó gazdasági mutatóink, vezetőink korruptsága, a "csodálatos helyzetben" levő infrastruktúránk, a "kellően magas" fizetések, nyugdíjak, járulékok, az ország dicsőséges történelme, a szocializmus "sikere", "elhanyagolandó" államadósságunk kihatással vannak az ország lakosságának mentálhigiénéjára is.

    Na ennek a romlott mentálhigiénéájú, öregedő népnek próbálj tiltó (ne szemetelj, ne dohányozz, ne igyál), parancsoló (gyújtsd szelektíven a hulladékot, élj egészségesebben) rendelkezéseket hozni. Sikeres leszel, de nagyon.
  • uniu #64
    Az utolso mondatoddal egyet ertek, tkeppen egyrol beszelunk. Csak ez az "A" pont es en mar a "B" es "C" megoldasi javaslatokat tagoltam. tkeppen mar az is sokat segitene, ha a tarsadalmunkon levo "felesleges terheket" ledobnank.
  • Kornan #63
    Griphons:Én fordítva tapasztalom,egyre pesszimistább mindenki,egyre inkább úgy látják a dolgokat ,ahogy te pl.Külföldre akarnak menni, és már közhely lett ,hogy ha valaki politikus akkor csal,hazudik,lop.Pedig szerintem ez nem teljesen igaz.Midnenért a vezetőinket okoljuk,de talán először önvizsgálatot kéne tartani.Félreértések elkerülése végett, csak azt mondom ,hogy nem minden politikus lop,valakik biztos lopnak.De nem mindig kell elhinni amit mindenki szajkóz,attól még lehet alaptalan vagy hülyeség.A média meg sokszor elferdíti a dolgokat.

    Uniu:Természetesen külföldhöz képest többnyire rosszabbak a dolgok,voltam már Bécsben,sehol nemláttam egy darab szemetet eldobva vagy kutyaszart a járda közepén,de pl arról,hogy szemetesek az utcák nem a politikusok tehetnek.
    Hasonlóan az egészségügyhöz ,ha az emberek próbálnának egészségesebben élni, nem kéne annyi erőforrást pazarolni rájuk , mert nem lennének annyiszor betegek, tehát itt sem teljesen csak a politikusok felelősek az általad említett tarthatatlan helyzetért.
  • uniu #62
    Politikai vonalon pedig erdemes meghallgatni az "oszodi beszedet" vagy Horvath "Mengelica" Agnes szosszeneteit. Ha meg ezek utan is ugy erzed minden OK, akkor Isten hozott itt, pont ilyen eberekre van itt szukseg.
  • uniu #61
    "egészségügyel kapcsolatban nincs sok tapasztalatom" akkor ne mond azt, hogy nem olyan rossz a helyzet. Amugy javaslom, hogy tanulmanyi kirandulas gyanant menj el
    Galgagyörkre vagy Olaszliszkara(mondjuk autoval).
    Nagyon jo hasonlitasi alap, ha mondjuk valami kozeli varost hasonlitasz ossze Pestel, pl.: Becs.
  • uniu #60
    akkor reszeg lett volna minden hal!:)
  • CELL9999 #59
    Nem tudom h ti hogy vagytok vele-nagyon érdekes,bíztató adatok vannak a cikkben-viszont biztos van ennek a témának is árnyoldala...mint a bioüzemanyagnak anno...milyen jó...egy kis időre rá meg, hogy egy ember teljes évi élelmiszerellátását fedezné egy tank bioüzemanyag...jah szupi...pár napja volt h a Missisipi-folyón egy hajó ütközött egy bioüzemanyagot szállító tankerrel...szerencsére a tankernek nem lett nagyobb baja...viszont a másik hajó kettétört és a sok ezer liter üzemanyaga belefolyott a folyóba...3km hosszú vonalom egy spec. védőhálóval akarják vhogy az üzemanyagot kivarázsolni...mi lett volna ha a tanker-ami a bioüzemanygot szállította-sérült volna meg komolyabban?----Szóval visszatérve a cikkhez...kíváncsi lennék a folyamat "mellékhatásaira" is.
  • Griphons #58
    Az a baj, hogy egyre általánosabb az a nézet, ahogyan te látod a dolgokat. Így lesz a magyar saját lustaságának, és mulyaságának áldozata. Így teheti meg a felső politikai elit, a pénzharács korrupt vezetés, hogy nyilvánosan kilopja a szemünket.
    A legtöbb magyar pedig azt mondja: "áááá biztos csak egyedi eset, csak a sajtó fújta fel, ilyet biztos nem csinálnának velünk..."
    Jó lenne ha sokan kinyitnák a szemüket, és nem csak néznének de látnának is.