Berta Sándor

Hordozható bioüzemanyag-előállító rendszer

Tavaly közel 19 milliárd liter kőolaj-alapú üzemanyagot használtak el az amerikai fegyveres erők. A konvojok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve világszerte, hiszen ideális célpontot jelentenek a terroristáknak, ráadásul elvesztésük érzékeny veszteség. Két cég most egy új megoldáson dolgozik.

A Diversified Energy és a Velocys vállalatok egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely hordozható és képes szinte bármiből dízelt és kerozint előállítani. A berendezés egyaránt feldolgozza a biomasszát, a szenet és a földgázt, de akár a katonai támaszpontokon fellelhető különböző hulladékokkal is táplálható, így például "megemészti" az ételmaradékokat, a régi papírokat vagy a faforgácsokat.

Maga a rendszer két elemből áll: egy gázosítóból és egy üzemanyagreaktorból. A gázosító a szénalapú anyagokat képes átalakítani egy szénmonoxidból és hidrogénből álló álló szintetikus gázzá (Syngas). A gázból pedig a reaktor szénhidrogén alapú üzemanyagot állít elő.

"Az átalakítással egyszerre két problémát is megoldunk, hiszen jelenleg Irakban és Afganisztánban az amerikai tehergépkocsik 70 százaléka üzemanyagot szállít. Másrészt a fegyveres erők régóta küzdenek a keletkező hulladékok elszállításával, ami viszont megint csak üzemanyagot emészt fel" - jelentette ki Eric Sattler, az amerikai hadsereg Tank-Automotive Research, Development and Engineering Center projektmérnöke.

Erik Kallio, az amerikai hadsereg energiatechnológiai részlegének vezetője szerint a megoldás előnye, hogy kiválóan méretezhető: egy 150 tonnás berendezés naponta 8000, míg az 1500 tonnás társa már napi 80 000 liter üzemanyagot tud előállítani. Jeff Hassannia, a Diversified Energy üzletfejlesztési alelnöke kiemelte, hogy a készülékek ráadásul hordozhatók és akár a legkülönbözőbb járműveken szállíthatók, legyen szó egy nyerges vontatóról vagy egy repülőgép-hordozóról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #98
    (élelmiszerek árának robbanásáról van szó)
  • Epikurosz #97
    "Joachim von Braun, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet vezetője így osztotta fel a probléma okait: az árrobbanásért 50 százalékban a növekvő jövedelemkülönbség a felelős, 30 százalékban a bioüzemanyagok terjedése, 20 százalékban pedig az éghajlatváltozás." (forrás)
  • Peetkiller #96
    Azt még nem is, de a gravitációs hullámokat igen, mérték a sebességét, meg most is mérik.
  • Epikurosz #95
    Lehet, hogy önbecsapó akar lenni..
  • toto66 #94
    Bocs, hogy kölcsönveszem: Olyan nincs, hogy no komment, mert a "No komment!" is komment

    No komment:
    "önbevágós dobóorsó, napelemes légpuska"
  • Epikurosz #93
    (alternatív fizika)
  • Epikurosz #92
    Szerintem meg ilyen nincs, ugyanis a gravitont még nem fedezték fel.
  • Peetkiller #91
    Van hát, nem is akármilyen, kimutatatja a távolabbi galaxisokat is, de sajnos marha nagy területen fexik....
  • Epikurosz #90
    Bocsika, ez a lézeres gravitációdetektor elkerülte a figyelemem: "nem olyan pontos mint az amcsiké"

    Miért, az amcsiknak van?
  • Peetkiller #89
    Eddig a legjobb ez a detektor, és szívesen elmondom hogy működik, demó nincs, de ha adsz mailcímet átküldök egy rajzot róla, de a többi működő találmányról nem beszélek, Pl;önbevágós dobóorsó, napelemes légpuska, Modellrepülő, amit a föld bármely pontjáról tudsz irányítani...