Hunter

Felújítják a holdraszállás felvételeit

A holdraszállás 40. évfordulója alkalmából Hollywood segítségével felújítják az 1969. július 20-i holdsétáról készült videofelvételt. A szemcsés és szellemképes filmkockákat ugyanaz a cég élesíti fel, amely a híres Casablanca című filmet is restaurálta.

A NASA elvesztette a történelmi eseményt megörökítő eredeti videoszalagokat, három évnyi keresgélés után ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy valószínűleg letörlődött a felvétel, így az űrügynökség és a filmfelújításokra szakosodott Lowry Digital az Apollo 11 leszállásának televíziós másolatait vette elő és ezeket dolgozták át.

A NASA hangsúlyozza, a felvétel nem "új" - csak jobb minőségű. "Semmi nincs megrendezve, semmi nincs legyártva" - mondta a projektért felelős Dick Nafzger, a NASA egyik főmérnöke, aki maga is dolgozott az Apollo programon. Több részlet mégis újnak fog hatni, pontosan a képek élessége miatt. Armstrong sisakjának napellenzője túl homályosan látszott az eredeti felvételen, hogy a visszatükröződések kivehetők legyenek rajta, a felújított változaton már egészen jól láthatók lesznek ezek a részletek is.

A 230.000 dolláros felújítási projekt jelenleg az eredeti, több mint három órás anyag 40 százalékának átdolgozásánál tart, a NASA weboldalán azonban több részlet is megtekinthető: Armstrong holdra lépése, ez a töredék is tartalmazza a fent említett visszatükröződéseket, Buzz Aldrin holdra lépése, a Holdon hagyott emléktábla felolvasása, valamint az amerikai zászló elhelyezése a felszínen. A teljes anyag szeptemberre várható.



A Földre visszasugárzott eredeti felvételeket hatalmas szalagtekercseken tárolták, melyek egyenként 15 percnyi videót rögzítettek 13 egyéb adatcsatorna információi mellett. Az 1970-es és 80-as években a NASA, mivel szűkében volt az adatszalagoknak, közel kétszázezer tekercset törölt és hasznosított újra, valószínűleg az Apollo 11 anyaga is köztük volt.

Nafzger a Discovery-nek adott interjújában dicsérte a felújított felvételeket és a kaliforniai Lowry Digitalt, ami a Casablanca mellett a Star Wars és a James Bond filmek első epizódjait is felújította. A Casablanca pixelszáma tízszerese volt az Apollo 11 televíziós felvételeinek, azaz a Holdon készült videó jóval életlenebb volt, mint az 1942-ben készült mozifilm, így nem akármilyen kihívást jelentett az átdolgozása. Az egyetlen könnyebbséget az adta, hogy a három órás videót nem vágták meg, mint a mozifilmeket szokás, ezzel együtt azonban messze ez a felvétel volt a leggyengébb minőségű, amivel a Lowry Digital dolgozott, mondta Mike Inchalik, a cég elnöke. A Lowry-nak nem teljesen idegen a megbízatás, a cég alapítója, John Lowry, fejlesztette ki ugyanis azt a "videózaj-csökkentés" nevű eljárást, amit az Apollo 16 és 17 küldetések élő felvételein már átfuttattak, hogy a televíziós közvetítések tisztább, jobb minőségű képeket sugározhassanak világszerte.

Az Armstrongról és Aldrinról készült fekete-fehér felvételt a Hold-modulon elhelyezett kis kamera szolgáltatta, ami egy olyan nem szabványos formátumot használt, ami nem volt alkalmas televíziós közvetítésre. A NASA egy átalakítót használt, hogy optikailag és elektronikusan is alkalmassá tegye az USA televíziós sugárzási jeléhez. A jeleket nyomkövető állomások alakították át és mikrohullámú kapcsolatokkal, Intelsat kommunikációs műholdakkal, valamint AT&T analóg földi vonalakon továbbították a földi irányításhoz. Mire a képek a televízióban is megjelentek jelentős minőségromlás következett be.

A Lowry Digital négy forrásból dolgozott, a CBS News eredetijeiből, a Nemzeti Archívum televíziós felvételeiből, egy ausztrál nyomkövető állomás videójáról, ami az eredeti Hold-felvétel lesugárzását vette, és egy, a televíziós közvetítést megörökítő kamera felvételeiből. Mind Nafzger, mind Inchalik úgy véli, maximálisan kihasználták a jelenleg elérhető legjobb szoftveres és egyéb képjavító technikákat az eredeti felvételek lehető legvalósághűbb javítása érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #340
    Viszont ő papírképből dolgozott, nem digitálisból. De közben gondolkodtam ezen, és rájöttem: Deckard, a szárnyas fejvadász az ugye a Blade Runner, márpedig a blade az penge (amellett ugye android is, aki elektronikus bárányokkal álmodik, de ez most off). Így könnyű pengeéles képeket csinálni.
  • Sir Ny #339
    akkor kérlek gyere át a gravitációs topicba, és kérlek válaszoljál arra az egy nyamvadt kérdésre a #80-ban, amit ötötöknek tettem fel, mert nemhogy hülyeséget válaszoltatok volna, hanem egyikőtök sem válaszolt semmit, pedig direkt írtam, hogy válaszoljatok, de egyikőtök sem válaszolt.
  • KillerBee #338
    Ott a műkígyó sorozatszámát olvasta le Harrison Ford, ha jól emlékszem. De a módszer hasonló lehet.
  • gothmog #337
    Igen, de az a szárnyas fejvadász volt.
  • gothmog #336
    Most keresgélés közben találtam egy képet. Pihenés képpen:
    Hold-kutató ruha
    :)
  • KillerBee #335
    Erre nagyon egyszerű a válasz. Nem láttál még olyan filmeket, amelyekben egy 5x5 pixeles képet úgy kiélesítenek, hogy még a kocsi rendszáma is leolvashatóvá válik?

    (Gy. k.: csak poén!)
  • kamov #334
    Megint nem nyert.
    Nem tudod vele modellezni a Hold körüli pályára állás és a fékezés sebesség és távolságadatait. Sajnos az a rohadt fizika már megint közbeszól.

    Az L1 pont 60000km-el a Hold előtt van. A késleltetés is változik.
    Az utazás ideje is módosul(3,5 nap helyett 5 napra). A probléma az hogy az L1 ponthoz vezető pályákhoz az Apollók üzemanyagkészletével teljesen más sebesség és távolságadatok tartoznak. Hja a rakétatechnika..
    Műhold oda soha nem indult, ha mégis akkor kérném a pályaelemeit és az NSSDC adatokat. Nem mellédumát és újabb hoax rizsát, tényeket bizonyítékokat.

    Mivel a Moonhoaxerek általában egy kaptafára működnek, ezért előre megjósolhatóan egyre izzadságszagúbb elméletekkel leszel kénytelen előállni.



  • blessyou #333
    Egyébként ha műbalhé lenne a dolog, és nem volt holdraszállás, akkor biztos tudnánk róla. És miért? Mert ha valakik, a szovjetek biztos tudnának a dologról, és ők ki nem hagyták volna, hogy leleplezzék a csalást. Mert nekik még mondjuk érdekükben is állt. Hogy a fenébe ők ne tudtak volna róla? Ha valakiknek, nekik aztán megvoltak rá az eszközeik, hogy bizonyítsák, sőt, le merném fogadni, hogy meg is néztek mindent tüzetesen.
  • Molnibalage #332
    Tipikus baromnak nevezem az ilyet. Te lehet troll, nethuszár, stb. A billentyűket tudja nyomkodni, de ott megáll a tudománya.
  • Molnibalage #331
    Ez itt baj. A sok kétkedő mogyorónyi agyáig nem jut el, hogy logikai kettős mérce van. Az egyik oldalnak szerinte nem kell bizonyítani semmit. Hát gratula nekik...