Hunter

Veterán űrhajós vezetheti a NASA-t

A Fehér Ház Charles Boldent nevezte a NASA igazgatói posztjára, ezzel az űrügynökség története során másodszor kaphat űrhajós múlttal rendelkező vezetőt, és első alkalommal afroamerikait.

A nyugalmazott tengerészgyalogos vezérőrnagy talán legemlékezetesebb küldetése a Hubble Űrtávcsövet 1990-ben pályára állító űrsikló-repülés, ahol pilótaként tevékenykedett, később pedig parancsnokként vendégül láthatta a Discovery fedélzetén Szergej Krikalevet, az első orosz kozmonautát, aki a két nemzet együttműködési programjának keretében amerikai űrjárműre szállhatott. Bolden Obama elnök megválasztása óta számít az első számú jelöltnek a poszt betöltésére. Barack Obama helyettesnek elnöki kampánya első számú űrtanácsadóját, Lori Garvert jelölte.

Bolden jelölése négy hónappal Mike Griffin, a Bush kormány által kinevezett rakétatudós távozása után érkezett. "Ennél jobban nem dönthetett volna az elnök" - nyilatkozott Griffin a CBS-nek. "Charlie Bolden tökéletes pilóta, veterán űrhajós és egy régi barát. Életét hazája szolgálatában töltötte, a NASA jó kezekben lesz."

Az Obama kormánynak nehéz dolga volt elfogadható helyettest találni, miután nem kívánták meghosszabbítani Griffin kinevezését. Állítólag számos jelölt megfordult a Fehér Házban, mire egyöntetűen letették Bolden mellett a voksukat. Műszaki nézetei, vezetői képességei és józansága miatt a NASA-n belül nagy tiszteletnek örvendő Boldent természetesen örömmel fogadták az ügynökségen belül. Bill Nelson szenátor, aki 1986-ban együtt repült Boldennel, hetek óta lobbizik Obamánál Bolden jelöléséért, a jelenlegi nehéz helyzetben ugyanis nem lát alkalmasabb személyt a poszt betöltésére egykori űrhajóstársánál.

Amennyiben a Kongresszus jóváhagyja a döntést, Bolden nem akármilyen kihívásokkal fogja szembetalálni magát. Az ügynökségnek semmilyen saját űrjármű nem áll a rendelkezésére az űrsiklók 2010-re beütemezett nyugdíjazása és az Ares I rakéta 2015-ös szolgálatba állítása között. Jelenleg a Lockheed Martin nyugalmazott űrrepülési vezetője, Norman Augustine által elnökölt bizottság keresi a lehetséges alternatívákat, melyek között szerepel a rendelkezésre álló bővíthető kilövőeszközök űrhajósok szállítására való átalakítása is.

Nem büszkélkedhet a NASA tudományos programja sem, ami még mindig a Bush kormányzat költségcsökkentési intézkedéseitől szenved, két évvel ezelőtt a tudományos küldetésektől vették el ugyanis az Ares finanszírozásához szükséges összegeket. A NASA költségvetése annyira szűkre szabott, hogy "szinte semmit sem lehet jól csinálni, ami áthatja az egész programot" - figyelmeztet Eugene Levy, a Rice Egyetem űrtudósa.

Az űrtársadalom által elismert Bolden a szenátus egyik albizottságának három évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az emberi űrkutatás és a tudomány "párhuzamos törekvés, melyeket kölcsönösen kell támogatni, ha bármelyiknél is sikert akarunk elérni". Bolden egyike volt azoknak is, akik 2004-ben arra ösztönözték a NASA-t, hogy küldjenek egy űrsiklót a Hubble űrtávcsőhöz a most elvégzett javítások elvégzéséhez.

1986 és 1994 között Bolden két űrsikló küldetés pilótája volt, míg két másiknak a parancsnokaként repült, és egy rövid időre a NASA egyik igazgatóhelyettesi tisztét is ellátta. Jelenleg szaktanácsadóként dolgozik és egészen a múlt évig a NASA hajtóműrendszereit ellátó Aerojet anyavállalatát vezette. Többen aggódnak Bolden kapcsolatrendszere miatt. Charles Lurio űrrepülési elemző szerint Bolden figyelmen kívül hagyhatja a kisebb, induló vállalkozásokat az űrrepülési rendszerek kiválasztásakor, a nagy űrrepülési cégeket favorizálva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #140
    Most nincs kedvem privátot írni neked, hogy elküldjelek. Itt meg nem akarom.
  • KillerBee #139
    ???
    Abban igazad van, hogy ez nyílt fórum, ezért minden jogod megvan ahhoz, hogy hülyét csinálj magadból. :) Ahogy elnézem, igen gyakran élsz is e jogoddal. :P
  • Epikurosz #138
    Ez egy nyílt fórum, Alvarez.
  • KillerBee #137
    Ugyan, hová gondolsz! Ő nem szokta égetni magát azzal, hogy olyasmibe szól bele, amihez nem ért.
  • Epikurosz #136
    Az anyukád nem szórakoztató?
  • KillerBee #135
    De amikor olyan szórakoztató vagy! :P
  • Epikurosz #134
    Miért nem Molnibalage-zsal folytatod a párbeszédet? Ha két idióta egymásra talál, biztos jól megértik egymást. Velem nem kell törődnötök.
  • KillerBee #133
    Mindez nem jogosít fel arra, hogy bárkit becsméreljél. Az a megjegyzésed meg különösen vicces, hogy nem haragszol meg örökre arra az emberre, akit ocsmányul szidalmazol. Milyen rendes vagy, de igazán!

    Abból kiindulva, hogy igen gyakran ütsz meg megengedhetetlen hangot, te minden bizonnyal a máshol felgyülemlett feszültségek levezetésére használod ezt a fórumot. Mivel macskád nincs, az arcüreggyulladásodból pedig nemrég gyógyultál fel, marad az általad megadott harmadik lehetséges ok, vagyis hogy nem áll fel. Javaslom, fordulj orvoshoz, a Viagra állítólag csodákra képes. :P
  • Epikurosz #132
    Különben, most egy picit magamnak is ellent fogok mondani azzal, hogy annyira nem kell komolyan venni a fórumozást és a fórumozókat. Kell legalább 1 év, hogy az ember véleményt tudjon kialakítani másokról, és témákról is. Sokszor a fórumozók pillanatnyi feszültségeiket vezetik le: elkapta a huzat a buszon, megdöglött a macskája, nem állt fel, stb. stb.
    Szóval, az üres fecsegés és a szentségelés nem jó, de ezeket nagyobb távlatból kell szemlélni. Az enyéimet is, másokét is. Én emiatt nem is haragszom meg örökre senkire.
  • Epikurosz #131
    Ja, annyira nem volt komoly.
    Egyébként nem az vagy?
    Ha ünnepélyesen nyilatkozol, elhiszem.