Hunter

Barnulás bőrrák nélkül

Olyan anyagot sikerült kikísérletezniük amerikai kutatóknak, mely természetes védelmet adhat bőrünknek a káros UV sugárzás ellen.

A kísérleteket egyelőre csak egereken végezték el, de ha az eredményeket az embereknél is sikerül reprodukálni, akkor akár a napsugaraktól rákvörösre változó fehérbőrű emberek is élvezhetik a barnaság által nyújtott védelmet, anélkül, hogy a rákhoz vezető DNS károsodásokat szenvednének.

A kutatás a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet nevéhez fűződik. Az eljárás viszonylag egyszerű, a David Fisher vezette csoport azt a sejtszíntű kapcsolót kereste meg, ami beindítja a barnulási reakciót a sötétebb bőrű, sötétebb szőrzettel rendelkező egereknél, majd egy készítménnyel, melynek fő alkotóeleme egy forskolin nevű növényi kivonat, mesterségesen bekapcsolták ezt a kapcsolót a világos bőrű, vöröses szőrzettel rendelkező egyedeknél is.

Az UV sugárzás nem jut el rögtön a mélyen fekvő melanocita sejtekhez, melyekről korábban is tudták, hogy részt vesznek a barnulásban. Először a szintén szerepet játszó, a bőr felszínének közelében elhelyezkedő keratinocitákkal lép kölcsönhatásba, melyek egy hormont bocsátanak ki, ami a melanocitákhoz kötődve beindítja a védelmet nyújtó pigmentek termelését. A fehérbőrűeknél a melanocitákat aktiváló hormon gyenge, vagy valami blokkolja az eljutását a sejtekhez. A kutatók ezt a mechanizmust erősítették fel készítményükkel, amit a világos bőrű egereken alkalmazva, UV fény nélkül is sikerült barnulást előidézniük

A hagyományos barnító kenőcsök úgy viselkednek, mint a festékek, védelmet egyáltalán nem biztosítanak az UV sugárzás ellen. A szoláriumok valódi UV sugárzással barnítanak, azaz gyakorlatilag a Nap munkáját adják, ami egyfelől jó, mivel elindítja a pigment termelődést, másfelől azonban már kevésbé örömteli, mivel károsítja, mutálja a DNS-t, növelve a bőrrák kockázatát.

A kísérletben alkalmazott szer azonban egyszerűen megkerüli a normális folyamatot, és azonnal átveszi a hormon szerepét, azaz aktiválja a melanociták pigment előállító molekuláit. A kísérlet eredménye szerint az eljárással a világos bőrű egyedek is ugyanolyan hatékony barna bőrt kaptak, mint sötétebb bőrű társaik. A mesterségesen indukált pigmentek pedig pontosan ugyanúgy látják el feladataikat, mint a természetes úton előállítottak.

Fisher szerint eljárásuk védelmet nyújthat a különböző bőrkárosodások ellen, azonban figyelmeztet, ha az emberi tesztek is bizonyítanak, az sem jelenti azt, hogy most már nyugodtan sutba vághatjuk az eddigi napvédő megoldásokat. A kutató sokkal inkább a bőrvédelem területébe való mélyebb betekintésként értékeli felfedezését, ami még mindig nem mondható teljesnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #44
    Találtam:
    "A clinic in Alberta discovers a cure for almost all cancer. (lung,brest and brain) The drug they used is dichloroacetate, (DCA) a cheap drug used to treat rare metabolic disorders. And the only reason you never heard of this is because the drug companies can't make money off it because its so cheap and un-patentable. Now we need your help before this whole controversy becomes engulfed by the shadows."
  • Epikurosz #43
    Akkor te hagyatkozz csak a hatóságokra.

    Különben nem mondtam, hogy van benne károsanyag, de sok vegyszer van benne, amelyet rákensz a bőrödre. Ez egy picit elgondolkodtatott.
  • dez #42
    Fél nap? Dél körül kb. 10 perc alatt megkaphatod az egész napos UV adagodat...
  • dez #41
    Ha nehézfémek lennének benne, eleve a hatóságok is betiltanák.
  • kicsikacsa23 #40
    Mi a baj ezzel a napozással? Nem kell fél napot kint feküdni emberek! szedjétek már össze magatokat:)
  • Epikurosz #39
    sztem a ződek haamrosan kiderítik, hogy ezekben a faktoros krémekben káros anyagok vannak (nehézfémek stb.)
    Már várom...
  • asterix100 #38
    néha nem árt napozás:) az egészséges barnaság szerintem is pozitív. most olvasom, hogy május 24. napozási rekord megdöntésére készül Magyarország... még korfura is lehet utazást nyerni (csak kipróbálom én is a szerncsémet)
  • dez #37
    Mert a barnaság véd az UV, és úgy általában a leégés ellen? Mert a Napot nem tudod lekapcsolni? Mert a D vitamint nem lehet mesterségesen 100%-osan pótolni, hanem napfény kell hozzá? Mert boldogsághormonok felszabadulásával jár a napozás? Mert a legjobb lenne, ha a gyerekek minnél többet játszhatnának a szabadban, amikor ráérnek? (Azt már meg sem említem, hogy jobban néz ki egy enyhén lebarnult ember, mint egy hullafehér vakegér.)
  • mate317 #36
    Rajta mindenki üljön ki délelőtt fél órát napozni mert akkor még nem károsak a sugarak és a szezonra már egyenletesen barna lesz!
  • halgatyó #35
    Egy ilyen hatékony UV védő krém nagyon praktikus lenne. Azon töprengek, vajon miért nem írta ide senki a leglényegesebb szempontot: a napsütésben (nyáron, szabad ég alatt) végzendő munkát.

    Ami bizony nehéz fizikai munka is lehet. (De egy séta, kirándulás, egy biciklitúra vagy egy csónakázás sem leányálom a tűző napon.)

    Amikor az ember izzad, bizony nem kényelmes és nem is higiénikus az egész testet borító ruházat. Anélkül pedig 1 óránál többet lebarnult bőrrel sem bírok (tavasszal meg 10 percet)