140
 • Epikurosz
  #140
  Most nincs kedvem privátot írni neked, hogy elküldjelek. Itt meg nem akarom.
 • KillerBee
  #139
  ???
  Abban igazad van, hogy ez nyílt fórum, ezért minden jogod megvan ahhoz, hogy hülyét csinálj magadból. :) Ahogy elnézem, igen gyakran élsz is e jogoddal. :P
 • Epikurosz
  #138
  Ez egy nyílt fórum, Alvarez.
 • KillerBee
  #137
  Ugyan, hová gondolsz! Ő nem szokta égetni magát azzal, hogy olyasmibe szól bele, amihez nem ért.
 • Epikurosz
  #136
  Az anyukád nem szórakoztató?
 • KillerBee
  #135
  De amikor olyan szórakoztató vagy! :P
 • Epikurosz
  #134
  Miért nem Molnibalage-zsal folytatod a párbeszédet? Ha két idióta egymásra talál, biztos jól megértik egymást. Velem nem kell törődnötök.
 • KillerBee
  #133
  Mindez nem jogosít fel arra, hogy bárkit becsméreljél. Az a megjegyzésed meg különösen vicces, hogy nem haragszol meg örökre arra az emberre, akit ocsmányul szidalmazol. Milyen rendes vagy, de igazán!

  Abból kiindulva, hogy igen gyakran ütsz meg megengedhetetlen hangot, te minden bizonnyal a máshol felgyülemlett feszültségek levezetésére használod ezt a fórumot. Mivel macskád nincs, az arcüreggyulladásodból pedig nemrég gyógyultál fel, marad az általad megadott harmadik lehetséges ok, vagyis hogy nem áll fel. Javaslom, fordulj orvoshoz, a Viagra állítólag csodákra képes. :P
 • Epikurosz
  #132
  Különben, most egy picit magamnak is ellent fogok mondani azzal, hogy annyira nem kell komolyan venni a fórumozást és a fórumozókat. Kell legalább 1 év, hogy az ember véleményt tudjon kialakítani másokról, és témákról is. Sokszor a fórumozók pillanatnyi feszültségeiket vezetik le: elkapta a huzat a buszon, megdöglött a macskája, nem állt fel, stb. stb.
  Szóval, az üres fecsegés és a szentségelés nem jó, de ezeket nagyobb távlatból kell szemlélni. Az enyéimet is, másokét is. Én emiatt nem is haragszom meg örökre senkire.
 • Epikurosz
  #131
  Ja, annyira nem volt komoly.
  Egyébként nem az vagy?
  Ha ünnepélyesen nyilatkozol, elhiszem.
 • KillerBee
  #130
  Az előbb majdnem elpityeredtem a téged ért és szerinted igaztalan bántások miatt, sőt kis híján a "galamblelkű" epitheton ornanst is neked adományoztam. Aztán eszembe jutott, amikor pár napja rohadéknak tituláltál és kissé elbizonytalanodtam.

  Van feleséged vagy barátnőd? Lehet, hogy nekik is úgy udvaroltál, hogy lekurváztad és riherongyoztad őket? Mert ha igen, akkor lehet, nekem is udvarolni akartál, amikor rohadéknak neveztél.
 • Epikurosz
  #129
  annyira kár érted.
  csak támadsz, pedig én nem is bántalak.
 • KillerBee
  #128
  Szerintem azt az állami szervezetet vagy intézményt, amely felkérésre nem adja ki a szerződés szövegét - feltéve, hogy valaki egyáltalán kikéri vagy kikérte azt. Fogalmam sincs, magyar részről mely szervezet írta alá a szerződést.

  Ugye látod, hogy nem piszkálni akartalak? Csak éppen a dolog szerintem nem egészen úgy áll, ahogy elsőre gondoltad.
 • Molnibalage
  #127
  Így nézve bezony neked lesz igazad. Akkor itt most az államot kell perelni az adatokért, mint a BKV-t? (vagy kit is pereltek?)
 • KillerBee
  #126
  Hűha, a mindenit, te még a macskámnál is okosabb vagy! Gratulálok, ennyit ki sem néztem volna belőled!

  Azért kérlek, válaszolj az eredeti kérdésemre, különben azt kell gondolnom, hogy megint csak kötözködsz. Ami persze nem baj, sőt szórakoztató az erőlködésed - kár, hogy még ehhez sincs tehetséged, ahogy a műszaki és természettudományos dolgokhoz sincs.
 • Epikurosz
  #125
  Pld. úgy, hogy bejelentkezel a régi nikkeddel.
 • KillerBee
  #124
  Köszönöm a tippet. :/ Arra is van tipped, hogyan lehet ezt megoldani 30 napnál frissebb regisztrációval? Mert ha nincs, akkor abba lehet fejezni a nagyarcoskodást.
 • Epikurosz
  #123
  Van itt az üziszerk. ablak alján egy olyan gomb, hogy "URL beszúrása".

  Medicopter.
 • KillerBee
  #122
  http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=aktualis/allasfoglalasok/2008&dok=458_K_2008-3

  http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=aktualis/allasfoglalasok/2007&dok=1386_A_2006-8

  A másodiknak ne csak az elejét olvasd el, hanem a teljes szöveget. Az adatvédelmi biztos egyértelműen kifejti, mit lehet üzleti titoknak minősíteni.

  Ha a fentiekben foglaltak igazak, márpedig azok, akkor miért lenne kivétel egy olyan szerződés, amely az állami vagyon fölött valamilyen fokú rendelkezést biztosít egy cégnek? Az állami vagyon nem közpénz ugyan, de köztulajdon, ami egy magasabb szintű fogalom.

  "az hogy egyesek gyakorlatilag mindenen felháborodnak és beleszólnak az már nevetséges és káros."

  A felháborodás és a beleszólás lehet indokolt vagy alaptalan. Ám ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy az állampolgároknak joguk van megtudni a közpénzekkel kapcsolatos szerződések tartalmát. Nem gondolod, hogy sokkal kevesebb felháborodás lenne, ha nem lenne az a sok titkolózás a közérdekű adatok körül? Csak két példa, főleg a másodikat figyeld:

  http://www.fn.hu/belfold/20090526/vademeles_egy_volt_bkv_vezeto/

  http://www.fn.hu/media_print/20090214/kozerdeku_titkok/

  Arról nem is beszélve, hogy a szerződések eltitkolásával igen sok esetben a többé-kevésbé nyilvánvaló korrupciót vagy kartelltevékenységet próbálják rejtegetni. Ugye dereng valami pl. a közbeszerzésekkel kapcsolatban?

  Még mindig várom a válaszodat arról, hol alkalmaztam szerinted kettős mércét!!!
 • Molnibalage
  #121
  Nme vagyok jogilag tisztában azzal, hogy milyen szinten kell nyilvánosságra hozni ez, hiszen ez részben (szerintem) az üzleti titok kategória.

  Nem azt mondom, hogy ez jó, de az hogy egyesek gyakorlatilag mindenen felháborodnak és beleszólnak az már nevetséges és káros.

  Lásd. Zengői radar esete. Köszönjük a sok sötétbarom sötétzöldnek.
 • KillerBee
  #120
  Nem akarok belédkötni, de ha már hamis vádakkal (kettős mérce) dobálózol, akkor legalább vedd a fáradságot és válaszolj a #115-re! Vagy csak vádaskodni tudsz, de a vádat kellőképp megindokolni már nem?
 • Molnibalage
  #119
  Nem mindenütt. Őszintén szólva nem nagyon érdekelsz, csak azért írtam be, hogy ne ilyen bullshit szövegnek higyjen már más is. Kicsit irritáló, hogy az elmúlt hónapokban kaptam egy email körlevelet és egy wiw-eset is kb. ugyanilyen "igazságtartalommal" bíró formában...
 • Molnibalage
  #118
  Félig meddig "csoda", hogy a NASA nem szűnt meg a Holdraszállás után. Félig / meddig csak ezért lett létrehozva. (Jó, ez erős túlzás.)
 • droidka
  #117
  ''A többi megfogalmazásán meg süt az aminek sütnie kell. Nem az értelem szikrájáról van szó...

  Szerinted 10% (magából a gázból leveszi a 10%-ot?) + adó + ÁFA + stb. az nem profit úgy, hogy semmit nem csinál és kockáztat rajtunk semmi?

  Komolyan mondom megáll az eszem a sok megmondóembeen. Talán egy picit tájékozódj előtte.. ''

  -Ezt csak azért írtad egy rövid félmondatomra (amiből sok mindent ki lehet olvasni, oda lehet képzelni, akár olyan dolgokat is amiket én nem mondtam), hogy kötözködj...
  Gondolom régóta vártál arra, hogy belém köthess végre .Látom nagyon szeretsz vitatkozni, hogy mindig bizonyítsd mindenki ellen mindenütt, hogy te milyen fantasztikus tudású szakértő vagy!

  -Nyugodtan vond kétségbe az értelmi képességeimet! Nekem elég, ha én tudom, hogy nyolc általánossal a hátam mögött meddig sikerült eljutnom a fejszámolásban. Nem fogok bizonyítani mindig az ilyen gecisre baszott picsájú, szarszájú professzoroknak, mint te, móNibÉlage. A te értelmi szinted kb. Ubul szintjén van. Ugass még egy sort, te féreg.

  ''Most akkor eldurran az agyam.''

  -Az ami nincs, az nehezen fog eldurranni, maximum a koponyádban lévő rengeteg fing.

  ''Azt is mondtam, hogy gáziparban dolgozom''

  Nem kell bizonygatnod, látjuk, hogy elég gázos vagy!
 • NEXUS6
  #116
  Hát igen: "Fate, It Seems, Is Not Without Its Sense Of Irony"
  Érdekes módon a két esemény napra pontosan ugyan akkor történt, és bizonyos értelemben ez a katasztrófa önmagában is jelzi egy korszak végét.

  Ettől kezdve Amerikában is folyamatosan töröltek olyan programokat, amelyek katonai céljuk mellett azt emberek űrbe való megtelepedését is jelentősen szolgálták volna, MOL program, újrahasználható űrjárművek fejlesztése, a NASA költségvetése az Apollo program idő előtti befejezésével pedig a felére esett vissza.
 • KillerBee
  #115
  "Az, hogy mire kaptak pontosan engedélyt nem tudom, [...] Nemármost ennek ismerete nélkül kitermelési szerződést erősen kétlem, hogy kötöttek volna, főleg a fúrási költséges ismerete nélkül."

  Viszont azt is be kell látnod, hogy a cég szerelemből nem költött volna - ahogy te írtad - 50-60 milliárd forintot próbafúrásokra saját forrásból. Ugye nehezen tudod elképzelni, hogy ha az 50-60 milliárdos fúrás már ma gazdaságosan kitermelhető készleteket derít ki, akkor a cég vezére kap egy puszit Lendvai Ildikótól, a magyar állam meg mással termelteti ki a gázt. Tehát nem kell sok fantázia elkpépzelni, hogy a szerződés rögzít egy időtartamot, amely alatt a cég lehetőséget kap a gáz kitermelésére a jelenlegi bányadíjért.

  "A legtöbb ember a fizetéséről sem nagyon beszél, de persze egy milliárdokat kockáztató céget meg fillérre elszámoltatnának és megnéznék a szerződést is. Ej, de szép a kettős mérce..."

  Megint másfelé viszed a témát, de legyen. A fizetésemhez csak a magyar államnak (APEH) van köze, az pedig tudja. A fúrást végző céget a kutya sem akarja elszámoltatni - a magyar állampolgároknak ellenben joguk van a magyar államtól megtudni az ilyen szerződések részleteit, mert a magyar nép közös tulajdonáról, természeti kincséről van szó, nem a kormánypárt politikusainak magánvagyonáról. (Bár nekik épp törvényi kötelességük erről is beszámolni, más kérdés, hogy ott hazudnak róla, ahol tudnak.)

  Kérlek, magyarázd el, hol látsz te itt kettős mércét!!!
 • Molnibalage
  #114
  Azt hittem az Apolló-1-re célzol.Talán lehetnél egyértelműbb...
 • NEXUS6
  #113
  Amúgy a Földön is van egy hihetetlenül hatalmas terület, ami a mai napig feltáratlan, és kihasználatlan és ugyan ezek a szabályozók vonatkoznak arra is.
 • NEXUS6
  #112
  Mi volt akkor?
  A Világűregyezmény aláírása!

  "A szerződés leszögezi, hogy a világűr kutatása és használata az összes ország jólétét kell hogy szolgálja; az űr szabadon kutatható mindenki által és nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem. A szerződés megtiltja nukleáris és más tömegpusztitó fegyverek elhelyezését az űrben, beleértve a Holdat és más égitesteket is. A szerződés leszögezi, hogy a Holdat és más égitesteket kizárólag békés célra lehet használni."

  Lefordítva ez a világűr gyarmatosításának megtiltását jelenti.
  "A világűrt, beleértve a Holdat és más égitesteket, sem a szuverenitás igényével, sem használat vagy foglalás útján, sem bármilyen más módon egyetlen nemzet sem sajátíthatja ki."
  Ergo ezek után egy cégnek sem szavatolják az államok a gazdasági érdekei védelmét sem.
 • NEXUS6
  #111
  Szerintem nem. De bizonyos szempontból meg igen.
  A mostani Anglia sokkal erősebb, mint a pár száz évvel ezelötti, de a volt gyarmatai, vagy azok az országok, akiknek nem kellett ilyen gyarmatok problémáival küzdeni még erősebbek.

  A világpolitika relatív erősorrendről szól, ha létrehozunk egy olyan tényezőt, gyarmatot, aminek sokkal nagyobb forrásai vannak, mint nekünk itt a Földön, az egy idő után komoly vetélytársunkká válik!
 • Molnibalage
  #110
  Az utolsó mondaton csak mosolygok. Bár tudnám, hogy akkor mi volt a Mir, most az ISS, a Hubble és egyéb dolgok. Ahhoz képest, hogy mennyivel kevesebb pénzt kapnak, azzal mennyivel több dolgot derítettek ki eddig. A technika egyre költséghatékonyabb.
 • Molnibalage
  #109
  Mellesleg miféle kötelezettsége lenne, ha semmit nem hoznak fel? Nem mindent hoznak nyivánosságra és sajnos ez szítja azt, hogy az emberek mindenféle hülyeséget képzelnek. A legtöbb ember a fizetéséről sem nagyon beszél, de persze egy milliárdokat kockáztató céget meg fillérre elszámoltatnának és megnéznék a szerződést is. Ej, de szép a kettős mérce...

  Komlyan monodom nem értem ezt a mélymagyar hozzállást. Ha szerintetek ennyire lehetséges és sima ügy felhozni meg fejleszteni akkor alapítsatok vállalkozást és kezdjetek el kalapozni...

  Az, hogy mire kaptak pontosan engedélyt nem tudom, de koncessziót szerintem csak ismert mennyiségre kötnek, mert ha pontosabban nem tudod, hogy mi van lent akkor köthetsz olyan szerződést ami biztos bukás neked. Lásd, amit írtam. A jó minőségű a gáz akkor többet ér, ha szar akkor nem. Nemármost ennek ismerete nélkül kitermelési szerződést erősen kétlem, hogy kötöttek volna, főleg a fúrási költséges ismerete nélkül. Jól tudjuk, hogy ma szinte minden költséget hurráoptimistán alábecsülnek.
 • NEXUS6
  #108
  Én is!

  Itt nem a háborún, hanem az állami támogatáson van a hangsúly.
  Vajon hány országban lenne vasút, csatornázás, áram, közoktatás, közegészségügy, internet stb. ha az állam ezek kiépítésében, fenntartásában nem vállalna szerepet!?
 • Epikurosz
  #107
  Nem tudlak követni. Azt mondod, hogy jobb lett volna Angliának ülni a fenekén?
 • NEXUS6
  #106
  Ahogy a kínai mondás tartja, a leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik. Amit valahogy azok a hatalmak amiknek erre lehetőségük lenne, nem akarnak megtenni.
  Csak magamat tudom ismételni. A nagyhatalmak vezetői látják azt, hogy az űr a végtelen erőforrásaival hihetetlen kihívást jelent.

  Vajon az angolok, ha látták volna, hogy mivé vállnak a XXI. szd. elejére, hogy álltak volna annak idején gyarmataikhoz?

  Ma azt mondják: Amerika ötvenakárhányadik tagállama az Egyesült Királyság, és még az olyan országok is lehagyják őket, akiknek anno csak minimális gyarmatai voltak, mint Németország, Japán, és kb Olaszországgal vannak egy szinten.

  Az űrkorszak valójában már akkor véget ért, amikor még el sem kezdődött igazán. A pontos dátum: 1967. január 27.
 • KillerBee
  #105
  Szóval azt mondod, hogy fizettek egy fúrási engedélyért, fúrtak, elmentek - és ezzel vége a dolognak, az országnak nincs semmi jövőbeni kötelezettsége a céggel szemben?

  A #91-ben azt írtad, hogy eladták a cégnek a kitermelési jogot. Az ilyen jog jellemzően nem pár évre szokott szólni akkor, amikor még próbafúrások sincsenek. Vagyis akár 10 vagy 15 év múlva is nekiállhatnak kitermelni.

  Most nem látom világosan, mi is a valódi helyzet.
 • Epikurosz
  #104
  Amióta az az egyébként rohadék Morales majdnem teljes egészében kirúgta Bolíviából a multikat, a gázkitermelő multikat, láss csodát, D-Amerika legszegényebb országának GDP-je meredeken emelkedett, és a Világbank könyörög neki, hogy vegyenek fel kölcsönt, mert már nem nagyon akarnak. Ez csak egy példa.
 • Molnibalage
  #103
  Azért sejtem, hogy nem lenne olcsó mulatság, nem csak a cég által fúrásokra költött pénzt kellene visszafizetni.

  Látom nem jött a lényeg. Pont arról volt szó, hogy idejöttek és kicsit "feltettek mindent egy lapra". Nem jött be.
 • KillerBee
  #102
  "a semmiből nem fogsz egy olyan céget lenyomni aki 100 éve ezzel foglalkozik."

  Bár nem nekem írtad, azért megemlítem, hogy senki nem lenyomni akarja az illető céget. Csak megcsinálni ugyanazt a kitermelést, akár jóval drágábban is, mert még úgy is megérné az országnak.

  Valóban, természeti kincseknél koncessziós szerződést szokás kötni. De a lényeget tekintve eladásról van szó, nem pedig arról, hogy a magyar állam megfizeti a kitermelésre fordított összegeket, a cég pedig átadja a gázt a magyar államnak. Mivel e szerződés részleteit nem ismerjük, csak találgathatjuk, mennyi időre szól és milyen feltételekkel lehet pl. elállni tőle. Azért sejtem, hogy nem lenne olcsó mulatság, nem csak a cég által fúrásokra költött pénzt kellene visszafizetni.

  A kettőnk vitája röviden abban foglalható össze, hogy szerinted a gázmező (vagy mezők, ha valóban van több is) gázkincsének kitermelési költség nélküli értékének 80%-áért sem lehetséges vagy érdemes a magyar állam számára megszerezni vagy kidolgozni a kitermelési technológiát. Pedig a 80% akkor is hatalmas pénz, ha a gáz 600 milliárd eurós becsült értéke erős túlzás.

  Szerintem meg a szóban forgó és bizonyára hatalmas összegből lehetséges és érdemes lenne, és további komoly műszaki és gazdasági előnyökkel is járna. Idő meg lenne a fejlesztésre, addig is csak nő a gáz értéke, hiszen nem csak fűtésre használható.

  Innen nem tudunk tovább lépni és ez amúgy is csak mellékszál, nem ez az eredeti téma.
 • Epikurosz
  #101
  Értem. Te szoktál otthon sütni a gáztűzhelyen.

  Vagy:
  most már értem, miért kezdtek gondok lenni a mol-nál is.