Hunter

Meggyógyulhat a faember

Amerikai orvosok gyógymódot találtak annak a férfinak, akinek a végtagjai ma inkább faágakhoz és gyökerekhez hasonlítanak.

Indonézia mélyén lakik Dede, akinek a végtagjai ma inkább faágakhoz és gyökerekhez hasonlítanak, testét pedig csúnya barna hegszerű képződmények borítják, akár a fakéreg. A 36 éves családapa végre megtudta mi okozza azokat a kinövéseket, amik 18 éves kora óta kínozzák, sőt a vizsgálatokat elvégző amerikai orvoscsapat már egy lehetséges terápiát is kidolgozott, hogy a "faemberből" újra normális emberi lény lehessen.


Az egykori építőmunkás életét egy 15 éves korában a térdén elszenvedett vágás változtatta meg. Néhány hét alatt hatalmas daganat alakult ki a sebben, ami eleinte még nem aggasztotta, bízott benne, hogy idővel elmúlik, ez azonban nem így történt. A helyi, indonéz doktorok megpróbáltak kezdeni valamit a betegséggel, Dede több fájdalmas operáción is átesett, ezek azonban inkább csak rontottak az állapotán. A műtétek során levágták, esetenként leégették a kinövéseket, melyek azonban néhány héten belül, sokkal gyorsabb ütemben visszanőttek. Húszas éveire már munkaképtelenné vált, idővel az alapvető tevékenységek elvégzése is komoly problémákat okoztak számára.


A nyugat-jávai fiatalember esete magával ragadta dr. Anthony Gasparit, a Marylandi Orvosi Egyetem dermatológiai karának elnökét. "Teljesen megdöbbentett. Semmi ehhez foghatót nem láttam korábban" - mondta Gaspari. "Az eset teljes szokatlansága keltette fel az érdeklődésem, a testén található kinövések olyasvalamik, amikkel nem találkozunk a klinikai gyógyászatban". Dr. Gaspari mintákat vett a kinövésekből, majd átfogó elemzés alá vette Dede szöveteit és vérét. Az orvos meglepve tapasztalta, hogy a rendellenességeket a humán papilloma vírus (HPV) okozta, ami a hagyományos szemölcsökért is felelős.

Az ember rendszerint egy év alatt megszabadul ettől a kórokozótól, Dede azonban egy ritka immunrendszeri elégtelenségben szenved, ezért nála nem működött a megtisztulási folyamat. Az immunhiányt két hibás gén öröklődése okozza, ami rendellenesen alacsony védő fehérvérsejt, úgynevezett CD4 sejtszámot produkál. Ennek ellenére Dede soha nem szenvedett a fentin kívül más betegségben, viszont az általa hordozott HPV törzs rendkívül virulensnek mutatkozik.


Több mint 100 HPV típus létezik, ebből körülbelül 30 terjed nemi úton. A vírus közvetlenül a bőrt támadja és szemölcsöket hoz létre, melyek érintésre gyors terjedésbe kezdenek. Általában a test immunrendszere felveszi vele a küzdelmet és le is győzi, amire kenőcsös kezeléssel rá is segíthetünk. Dede kinövései azonban megfelelő kezelés hiányában és legyengült immunrendszerének köszönhetően rendkívül súlyossá tették ezt az állapotot. Most hogy ismerik a rendellenesség okát, nagy A-vitamin dózisokkal visszaszoríthatónak tűnik a vírus, amit egy speciális, testre szabott gyógykezelés követ majd, ezen még dolgoznak a marylandi orvosok. Gaspari szerint bár ez az állapot rendkívül ritka, egy hasonló esetről számoltak be az év első felében Kínában is.

A gyógyulás útjába állhatnak azonban a hivatalnokok: az indonéz egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy biztosan nem járultak hozzá Dede külföldre szállításához, ráadásul az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának illetékese is kétségét fejezte ki, hogy megadnák az engedélyt a ritka betegségben szenvedő férfinek az országba való belépésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #91
    :( nem irigyellek! húú én se csípem az ázsiai csodákat... de monnyuk mekire én is elcsábulok, bevallom:)
  • Gladiator #90
    fú, ha megtudnád, hogy én hogy eszek... és tudom, hogy amiatt van a baj, mert fáj mindenem, álmos vagyok, kezdek elég szarul kinézni, de egyszerűen utálom az itteni kajákat. naponta egyszer mekiben eszek, mert az még elmegy. utána kemény két fajta kaja van itt, amit meg tudok enni. indiai tészta sajttal töltve currybe mártva, valamint ugyanez, csak másképp van megsütve. így eszek, és minden bajom van már, de utálom a sok rohadt ázsiai kaját. mindig mikor hazamegyek vagy 2 hét mire összeszedem magam vmennyire. na megyek, eszek egy kis roti cheeset... jeee...
  • Su0my #89
    utó irat: na ki tapsol hangosabban?
  • Su0my #88
    hjaj de szép is lehet neki a karácsony, szépen feldíszitik... kiskoromban mindig is karácsonyfa akartam lenni, hát bazeg, valakinek jobban sikerült a dolog..


    vitaminokhoz: én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy, BPhez 1.5 órára (BHV [buszhévvillamos]) lévő faluban lakok, van kert, így rendes dolgokat tudok enni egész évben (ugye télire elrakni, stb).. meg déli gyümölcsöket is érdemes zabbantani, ha már más nincs így télen.. akkor meg ha mind1ik vecceres szutyok, inkább valami különleges legyen

    na igazából csak annyit akartam mondani, hogy oda kell figyelni az étkezésre (ami 1általán semmibe sem kerül, lemegy az ember piacra és ott vesz cuccokat, ha városi mondjuk, vagy olyan étteremben kajál, ahol rendes salik is vannak), a vitaminok is túlságosan 'mű' dolgok és bekap avval is az ember olyanokat, amik nem nagyon kellenek neki/nem tudjuk, van-e mellékhatása.. arról nem is beszélve, hogy minden embernek mása vitaminszükséglete, hosszú idő után a nem megfelelő adagols is okozhat galibákat... szal sport, rendes kaja, heti 2 fej nyers hagyma, 3-4 alma, paprika, saláta, pari, vagy télen jó kis befőttek, stb,stb,stb
  • bitubo #87
  • rigidus #86
    > Ja és ilyen tájban régebben már én is rendesen részt szoktam venni az ösznépi körbe fertőzéses megfázásos/influenzás betegségekben, na idáig, amióta szedem ezeket a vitaminokat ez is kimaradt.

    Ezt szinten csak megerositeni tudom.
  • rolika #85
    mielőtt meggyógyul (szorítok szegénynek) azért csak le kellene vele forgatni egy jó kis lovecraft-mozit...
  • Gery13 #84
    sztem ha sok vizet iszik akkor ki hajt a keze...
    Ja vagy nem kell fára másznia cseresznézní, ha megterem rajta Ígen bré:))
  • sz4bolcs #83
    bááááz :-)) ez a hozzászólás nálam kiütötte a biztosítékot.
    Társkeresőben hirdet a hapi.. kulcsmondat: "A természet lágy ölén"
  • mousee #82
    Pont tegnap néztem meg a moziban :))))))

    Cikkhez...hát...dúúúrva...gyógyulást neki...