Hunter

A párás levegő távol tartja az influenzát

Ha visszaemlékezünk, nagyszüleink gyakorta párásították a ház szobáit telente, és bizonyára ma is sokan élnek ezzel a módszerrel. Egy új kutatásból kiderül, hogy ez kifejezetten hasznos tevékenység, különösen a jelenlegi influenzás időszakban.

Az influenzajárványok tanulmányozásából már jó ideje tudjuk, hogy vírusa könnyebben terjed száraz levegőben. Most egy új kutatás kiderítette, hogy a kulcs az abszolút páratartalom, ami a levegőben jelenlévő, hőmérséklettől függő vízmennyiséget jelzi. Eddig az influenza terjedésének előrejelzésénél jellemzően a relatív páratartalmat vették figyelembe, ami függ a levegő hőmérsékletétől.

"Meglepően szoros az összefüggés. Amikor az abszolút páratartalom alacsony, az influenzavírus életben maradási esélyei megnőnek és emelkedik a fertőzések száma is" - magyarázta Jeffrey Shaman, az Oregon Állami Egyetem a klíma és a betegségek közötti összefüggések kutatására specializálódott légkörtudósa. Shaman szerint felfedezésük a tudományos és az orvostársadalom számára is fontos, segítségével ugyanis pontosabb előrejelzési modellek készíthetők. Az új adalék lehetőséget nyújt a betegség alaposabb megismerésére és terjedésének előrejelzésére, ugyanakkor figyelmeztet, hogy egyes esetekben érdemes megnövelni otthonaink páratartalmát is. Természetesen mértéket kell tartani, a túlzott párásítás más jellegű problémákhoz vezethet a lakásban, például penészedéshez.

Az influenza és az alacsony páratartalom közötti összefüggés azért is fontos, mert a hideg téli időszakokban, amikor az influenzás megbetegedések a leggyakoribbak, még a legmagasabb relatív páratartalom adatok mellett is igen kevés a tényleges nedvesség a levegőben, ami kellemes közeg a vírus számára. Az oregoni kutatók szerint a relatív páratartalom mindössze az influenzavírus-fertőzések 12 százalékát magyarázza, míg a vírus túléléséhez 36 százalékban járul hozzá. Shaman és munkatársai új elemzése az abszolút páratartalom figyelembe vételével 50 százalékra tornászta fel a vírus terjedését, míg a túlélési arányra nem kevesebb mint 90 százalékot kaptak.

Miért félrevezető a relatív páratartalom? A meleg levegő ugyanúgy rendelkezik páratartalommal, mint a hideg. Sokan mondják, hogy a meleg levegő párásabb a hidegnél, és bár ez tudományosan nem teljesen helytálló, mégis sok igazság van benne. A meleg levegőben 30 százalék relatív páratartalom mellett jó eséllyel ugyanannyi nedvességet találunk, mint a hidegben 60 százalékos relatív páratartalomnál, tehát míg a hideg levegő névelegesen nedvesnek hat, valójában száraz, ami kedvez az influenzának. Az abszolút páratartalmat a víz súlyának megfelelően grammban fejezik ki egy bizonyos levegő térfogatra levetítve. Minél magasabb az érték, annál nedvesebb a levegő.

"Egy nyári napon akár többszöröse is lehet a levegő vízpára mennyisége, mint egy télin, ami ugyanúgy igaz a belterekre, mint a külterekre. Következésképp az influenza jellemzően télen jelentkezik, amikor a levegő abszolút páratartalma alacsony, kedvezve a vírus túlélésének és terjedésének" - összegzett Shaman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smaszi #26
    Köszi de ezt én is nagyon jól tudom: napi 1.5-2 liter télen (minimum) :P
  • Epikurosz #25
    Amúgy rossz hírem van.
    Egyre kevésbé (csak, ha nagyon muszáj) fogom megmondani a tutit. Muszáj lesz gondolkoznotok!
  • Epikurosz #24
    Ennyi üres fecsegést a cikkben és a fórumban...

    Tény 1: Minden autós tudja, hogy ha megy a klíma (légkondi, te!), amely a leghatékonyabb páramentesító egyben, ha kicsapódik a víz az ablakokra, akkor fennáll a veszélye mindenféle légúti bajnak, SŐT! homlok- és arcüreggyulladás!

    Vajon miért?
    Megint nekem kell megadnom a választ.
    Azér' mer az emberi szervezet, az immunrendszer is, működéséhez bizonyos víz, nedvesség kell (vízimajmok vagytok. Én nem.)

    A nyálkahártyák, ha kiszáradnak, nem töltik be védőkapu szerepüket. Ez az egyik. A második: a kiszáradt testben a vérellátás, valamint a nyirkok áramlása nem kielégítő -> biztos út a betegségbe.

    Azt már csak bónuszként mondom el, hogy a sok buta a kiszáradt szemébe műkönnyet csepegtet, ahelyett, hogy inna egy pohár tiszta vizet.

    A folyadék ívásával a levegő páratartalmának alacsony volta elég jól kompenzálható. Sajnos, télen, a hideg miatt, megtévesztettek vagyunk, nem vesszük észre, hogy inni kéne.
    Ha isztok, igyatok az egészségemre, vizet, természetesen.
  • blessyou #23
    De miért is nem jó a vírusoknak a pára? Mármint ezt nem sikerült kihámoznom, csak azt, hogy nehezebben terjednek a párásabb levegőben. Miért is?
  • Motoroj #22
    :) Hát nem is megyek.
  • Sadist #21
    Egyél C-vitamint, napi 3-4 grammot.
  • highpoint #20
    Itt van egy másik elmélet az influenziáról...
  • Balintos #19
    rossz az abszolút páratartalom meghatározása, gyak. az abszolúthoz és a relatívhoz is ugyanaz van írva
    helyesen:Az abszolút páratartalom ami a levegőben jelenlévő, hőmérséklettől függETLEN vízmennyiség
  • jaspercry #18
    Kergemarhakór
  • bigor #17
    egyértelműen az lenne a megoldás, hogy kerüljük az embereket, mert garantálom, hogy most én is a buszon kaptam el, a sok parasztnak köszönhetően,akik mikor köhögnek nem bírják a kezüket a szájuk elé tenni... nekik köszönhetően már egy hete nyomom az ágyat, mellesleg megjegyzem, 8 éve sikerült elkerülnöm az influenzát....