Hunter

A "bátor utazó" a földönkívüli élet kulcsa?

Egy aranybánya mélyén felfedezett, a "bátor utazóként" emlegetett primitív élőlény tartja izgalomban az asztrobiológusokat. Egyedülálló képessége, amivel fény és oxigén nélkül, más élőlényektől teljes elszigeteltségben képes létezni, az élet lehetőségével kecsegtet a Naprendszer más égitestein.

A Candidatus Desulforudis audaxviator baktériumra 2,8 kilométerrel a földfelszín alatt találtak rá a dél-afrikai Mponeng aranybánya folyadékkal telített hasadékaiban. Nevét a Jules Verne által kitalált Lindenbrock professzor naplójából vett idézet után kapta. "Descende, Audax viator, et terrestre centrum attinges", azaz "ereszkedj le bátor utazó, és eljutsz a Föld középpontjába". Dylan Chivian, a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatója tanulmányozta elsőként a folyadékmintákban talált géneket, hogy azonosítsa a benne lakó organizmusokat. Több különböző faj keverékét várta eredményként, a vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a DNS 99,9 százaléka egyetlen baktériumhoz, egy új fajhoz tartozik. A maradék 0,1 százalék a bánya és a laboratórium szennyezése volt.

"A tény, hogy a közösség mindössze egy fajból áll, a feje tetejére állítja a mikrobai ökológia egyik legalapvetőbb tézisét" - nyilatkozott Carl Pilcher, a NASA Asztrobiológiai Intézetének igazgatója, aki csapatával két évvel ezelőtt fedezte fel a mikrobák különös élőhelyét, Chivan DNS elemzésében azonban nem vett részt. E. O. Wilson evolúciós biológus szerint a felfedezésnek olyan nagy jelentősége van, hogy ő maga máris beleveszi a biológiai sokszínűségről szóló előadásaiba.


Candidatus Desulforudis audaxviator

Egy egyetlen fajból álló közösség szinte teljesen ismeretlen a mikrobai világban. Létezésük azt jelenti, hogy az ökorendszer egyetlen fajának kell előállítania mindent, ami számára a fennmaradáshoz szükséges, méghozzá egy amúgy halott környezetből. "Gyakorlatilag minden más földi ökorendszer, ami nem jut közvetlenül napfényhez, a fotoszintézis valamilyen termékét használja az életben maradáshoz" - mondta Pilcher. A tengermélyi hasadékokban élő organizmusok a mélység sötétje miatt el vannak zárva a napfénytől, ők azonban a tengervízben feloldódott oxigént használják, ezt az oxigént pedig fotoszintetizáló planktonok állítják elő a felszínen.

Chivian elemzése szerint a D. audaxviator a környező kőzetek urániumának radioaktív bomlásából meríti energiáját, emellett rendelkezik olyan génekkel, amikkel szenet von ki oldott széndioxidból, illetve nitrogént köt le, ami szintén a bánya rideg köveiből származik. Mind a szén, mind a nitrogén nélkülözhetetlen építőelemei az általunk ismert életnek, és nagy szerepet játszanak a proteineket felépítő aminosavakban. A D. audaxviator minden számára szükséges aminosav előállításához rendelkezik a megfelelő génekkel, és nem utolsó sorban endospórák termelésével képes magát megvédeni a környezeti veszélyektől. Az endospórák a DNS és az RNS számára nyújtanak védelmet a kiszáradással, a mérgező kémiai anyagokkal és a tápanyaghiánnyal szemben. A baktérium rendelkezik egy ostorral, ami a navigációt segíti.

"Amikor egy bolygó élet számára való alkalmasságát vizsgáljuk, az egyik kérdés, ami felmerül, képesek-e az organizmusok teljesen függetlenül létezni, akár úgy is, hogy soha nem jut el hozzájuk a Nap energiája" - magyarázta Chivian. "A válasz igen, és most itt van a bizonyíték is. Filozófiailag rendkívül izgalmas, hogy tudjuk, minden, ami az élethez szükséges jelen lehet egyetlen genomban". A kutató szerint a D. audaxviator egy olyan organizmust testesít meg, ami képes megélni a Mars felszíne alatt, vagy a szaturnuszi Enceladus holdon.

A baktérium egyes génjei úgy tűnnek, hogy egy másik, rokon fajtól öröklődtek. A szóban forgó gének megtalálhatók az archaeák, egy a baktériumoktól evolúciósan elkülönülő organizmus csoportnál. Chivian úgy véli, a D. audaxviator a sziklarepedéseken lefelé vezető útja során alakulhatott át, horizontális génátvitellel szerezve meg az archaea géneket az útját keresztező populációkból. "Nem tudja kezelni az oxigént" - tette hozzá, ami arra utal, hogy hosszú ideje nem volt kitéve tiszta oxigénnek. A víz, amiben a baktérium él, több mint 3 millió éven át nem látott napfényt, amiből következtethetünk a faj korára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #238
  Gyerekek, tegyétek a kis kezeteket az asztalra és koncentráljatok erősen a "Candidatus Desulforudis audaxviator"-ra.Mindenkinek jobb lesz, higyjétek el!
  "Ki a faszom ez a pjke?És mér beszél hülyeségeket?"

 • Epikurosz #237
  Roliikaaaa!!!
 • Epikurosz #236
  Elriasztod az ifjú gondolkodókat.
 • dronkZero #235
  Ehehe! :)

  Bagoly mondja. :P
 • Epikurosz #234
  Ne légy már ennyire kötekedős.
 • Pares #233
  Jól elkalandoztatok a cikk témájától...
 • dronkZero #232
  Na jó, akkor részletezem.

  "Igen a tudományos felfedezések pl. orvostechnika egyre bonyolultabb eszközökkel egyszerűbbé tesznek dolgokat. "

  Ezek teljes egészében a levegőben lóg. Lehet, hogy az orvosnak könnyebb, de megépíteni a gépet(de egyáltalán, miről van szó?) hatványozottan nehezebb. Összességében nem lett egyszerűbb semmi, sőt.

  "De az is előfordul jópárszor, hogy túl bonyolít egyszerűen megoldható dolgokat, nem feltétlenül szándékosan."

  És ez mire vonatkozik? Mert úgy általában nem jellemző, hogy valami bonyolultabb lenne a _szükséges_nél. Csak éppen egy számítógép bonyolultabb, mint egy kalapács, de még egy BMW is a trabantnál. Viszont egyik sem TÚLbonyolított. Mondj már kérlek egyetlen dolgot, ami bonyolultabb a kelleténél! Én nem tudok.

  "Korszak alkotó nagy találmányaink nagy része született intiúció, megérzés, ötlet, "véletlen""

  Ez teljesen fals. Nagyon ritka a "semmiből" előugrott találmány, minden gyakorlati alkalmazást az adott tudományág széles körben elterjedése előz meg.
  Eleve a szabadalmak rendszere pontosan erre van kitalálva, hogy ha többen csinálják meg ugyanazt, akkor az csinálhasson belőle pénzt, aki először tette rendbe jogilag. Mindenesetre az teljesen téves, hogy magányos zsenik rugdossák előre a fejlődést az intuícióikkal. Nem azt vitatom, hogy kell-e hozzá intuíció, hanem hogy az lenne a meghatározó. Sokkal inkább ipari jellegű a "feltalálás" problémaköre, mint akadémikus. (Ezt most a gyakorlati új találmányokra értem, nem az új tudományos hipotézisekre!)

  "Persze kellettek ehhez megfelelő tudományos ismeretek, de igazából régóta csak másolunk, utánzunk."

  Ez meg olyan szinten leszólása a problémának, hogy már fáj. Ugyan, csak utánozni kell nagyban. Persze.
  Meg egyébként sem annyira jellemző ez. Vannak célirányosan ilyen kutatások, de legtöbbször csak a cél azonos.

  "Ha az ember képes létrehozni(..) akkor talán nem elképzelhetetlen, hogy van egy lény aki univerzumok létrehozására is képes."

  Talán van. De ez vad fantáziálás. Azért, mert az ember képes, abból egyáltalán nem következik, hogy más is képes, vagy hogy bármi más, amit _nem_ az ember készített, az egyáltalán készítve lenne.
  Ez a kreacionisták legbanálisabb, leglégbőlkapottabb, és legALAPVETŐbb tétele, így főleg vicces, hogy nem igaz és logikailag bukta.

  A szobrászos párhuzam is ugyanebből az okból fals.
  Vannak dolgok, amik úgy keletkeznek, hogy az ember tudatosan csinálja őket, meg vannak dolgok, amik "csak úgy" keletkeznek, gyakorlatilag a fizikai törvényekből, meg a világ működéséből. Az, hogy az egyik csoport készítve lett, nem jelenti azt, hogy a másik csoport is, és csak a készítőt nem ismerjük.
  Ez _HIBÁS_ érvelés, aztán ha már egyszer elszakadtál a valóságtól, ha már egy logikai bukfenc van egy érvrendszerben, onnantól minden további fejtegetés felesleges, és biztosan rossz. (Erre mondtam, hogy szép eszmefuttatás, csak a valósághoz semmi köze)

  Ezért mondom, hogy nem lehet mindent humán megközelítésből szemlélni. Az emberi tevékenységekből, tulajdonságokból, az emberi gondolkodásból nem lehet levezetni a világot, sőt, az a ritka, ha így jutsz helyes következtetésre.

  A világ nem emberközpontú.
 • Epikurosz #231
  nyitott kapukat döngetsz, én egyetértek veled, persze ilyen közhelyekkel nem lehet nem egyet érteni.
  tanács:
  -spórolj a saját és mások idejével
  -tömöríccs!
 • pjke #230
  Nem nem nemnemnemn

  Szóval nem a tudomány és a művészet között húztam párhuzamot. Nem érted.
  De egyébként van a kettőnek köze egymáshoz. Tévedsz.
  Egyszerűsítek, mert nem kívánok minden alkalommal 30 oldalakat írni. De mit is egyszerűsítettem úgy, hogy nincs értelme? Én nem értem.
  Elismerem, hogy több találmány születik, mint száz éve. De hogy zárja ez ki, azt, hogy az intuíció a találmányok nagy részénél fontos szerepet játszik. Te nem érted.
  Az evolúciót nem festészethez hasonlítottam, hanem szobrászathoz, de mindegy. Az evolúció lényege a szelekciós nyomás hatására bekövetkező folyamatos fejlődés, valamiből valami más lesz. Eztet próbáltam kicsit érzékeltetni más (nem élőlények) fejlődésének példájával. Tudtommal "evolúciós" algoritmusokat használva programozók alkottak olyan programot, ami úgymond utánozza az evolúciót és pl. használati tárgyak, alkatrészek kifejlesztésében segítséggel van. Érted?
  A számítógépnek, mobiloknak, autóknak van egyfajta evolúciója. Csak itt a tervező, mérnök, és a piac stb. szelektál, hogy melyik az életképesebb.

 • dronkZero #229
  Ovis szint?

  De, értem! Dedededededededede!

  Én nagyjából leírtam, mi a bajom az írásoddal, még ha konkrétan nem is részleteztem. Ha nem értesz valamivel egyet, akkor mondd! Szóval, mit nem értek szerinted?