Hunter

Ébredeznek az ősi baktériumok

Nem kevesebb mint 8 millió éves az a baktérium, amit egy antarktiszi jégmintából sikerült kinyerni, és még mindig képes a szaporodásra, állítják az amerikai Rutgers Egyetem kutatói.

Ha a bejelentést megerősítik, az annyit jelent, hogy az ősi baktériumok és vírusok újra életre kelhetnek a globális felmelegedés által gerjesztett, egyre nagyobb ütemű olvadással. A szakértők szerint aggodalomra semmi ok, a folyamat egyrészt évmilliók alatt megy végbe, másrészt igen valószínűtlen, hogy emberi betegségeket okozzanak.

A Rutgers kutatói Kay Bidle vezetésével DNS-t és baktériumokat nyertek ki az Antarktisz Beacon és Mullins völgyeinek 3-5 méteres mélységéből kiemelt összesen öt, 100 000 és 8 millió évre visszatekintő jégmintából. Emellett megpróbálták életre kelteni a legfiatalabb és legöregebb mintákból származó organizmusokat. A fiatal minták meglepően gyors növekedést mutattak, a 100 000 éves jégben talált kultúrák átlagban 7 naponta duplázták meg önmagukat.

Míg a "fiatal" jégben mikroorganizmusok tucatjait találták, a 8 millió éves mintában mindössze egyetlen egy baktérium lakozott, azonban a New Jersey-ben található laborban ez is életre kelt, és bár jóval lassabban, de szintén növekedésnek indult, 70 naponta kétszerezve meg magát.

A DNS-maradványok átlagos hosszának vizsgálatából kiderült, hogy a fagyott DNS fokozatosan bomlik az idő múlásával, felezési ideje 1,1 millió év. A kutatók szerint a bomlást a kozmikus sugárzás okozza, ami különösen erős a sarkköröknél, ott ugyanis a leggyengébb a Föld mágneses mezője.

A tanulmányt vezető Paul Falkowski kis kerek sejtekként írta le a baktériumot, ami 8 millió éven át volt a hibernáció állapotában. Véleménye szerint a globális felmelegedésnek köszönhetően a gleccserek gyors beáramlásával az óceánba számunkra új organizmusok jelenhetnek meg, ez azonban elméletileg nem jelenthet ránk veszélyt, a tengeri baktériumok és vírusok jellemzően jóval kevésbé ártalmasak az emberi egészségre, mint szárazföldi társaik.

Ezzel az állásponttal a szakértők többsége egyetért, hiszen körforgás megy végbe a Földön, jégkorszakok és enyhe periódusok követik egymást, a folyamatban pedig közel 4 milliárd éve a mikrobák is részt vesznek, a Föld egyfajta génbankként funkcionál számukra. Jó példa erre a West Chester Egyetem Ősi Bioanyag-kutató Intézetének kutatása, ahol egy sókristályban talált 250 millió éves baktériumot élesztettek fel.

Mindezek mellett még az is kiderülhet, hogy az ősinek tartott baktérium valójában nem is olyan ősi, hiszen a jéggel nagyon nehéz úgy dolgozni, hogy ne szennyeződjön. Falkowski és csapata etanolban és fehérítőben tartotta a mintákat, ami nem a leghatékonyabb sterilizáló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #33
    "másrészt igen valószínűtlen, hogy emberi betegségeket okozzanak."
    höhöhö, mutálni meg én fogok? :)))
  • Piel #32
    Semmi sem erősíti meg jobban a gyanut, mint a hivatalos cáfolat ...
  • dez #31
    Ki gondolta komolyan, hogy a fogyóban lévő olaj miatt nem lesz itt még pár érdekes dolog...
  • Inquisitor #30
    Az antarktiszt nem tudom, de a ruszkik betámadták az északisarkot. Az egyik fele az, hogy ebből k*rvanagy világraszóló tengerszennyezés lesz, ami hazab*ssza majd sok tengeri halászattal foglalkozó ország gazdaságát, de kilátásba helyezhető némi baráti nevelőhatású szönyegbombázás cserébe azon országok részéről (szövetségeseiket nem említve) akik igényt tartanak vagy az északi sarkra, vagy (pláne!) az alóla kinyerhető olajra. :(
  • Inquisitor #29
    "a folyamat egyrészt évmilliók alatt megy végbe, "

    És én meg innentől nem hiszem el a másik felét sem. Miért kell non-stop hazudozni? Olyan ütemben olvad a sarki jég, meg a gelccserek, hogy bőven párszáz évbe belefér az egész, és akkor még optimista vagyok ...
  • halgatyó #28
    Kíváncsi vagyok, mit fognak kiötleni a riogatásból élők még ezután...
    Megerőltetem a fantáziámat, lehunyom a szemem... ha valamire jutottam, majd megírom
  • halgatyó #27
    Amitől igazán lehetne félni: az a valakik által mesterségesen elkészített kórokozók elszabadulása (vagy szándékos elszabadítása) Ezzel sajnos egyre inkább lehet számolni, és NEM a géntechnológia fejlődése miatt, szuper kórokozók kifejlesztéséhez ilyesmire nincs szükség (a védekezéshez viszont igen fejlett biológiai ismeretekre lesz vagy lenne szükség)

    Ennek a 8millió éves baci dolognak számomra olyan figyelem elterelés illata van
  • keser #26
    "A szakértők szerint aggodalomra semmi ok"

    Ez a legjobb vicc amit mostanság hallottam
  • dez #25
    Persze, hogy ők is az említettek pórázán vannak, ez másból is látszik.
  • halgatyó #24
    A riogatók fantáziája felülmúlhatatlan!
    És egyetlen tudós sincs, aki szót emelne ellenük.

    Szóval az a jég 8 millió éves. Hmmm! Jó sok. Van mitől ijedezen a málcsi133néni.

    A Föld pedig több mint 4 milliárd éves. Vajon hol van az a jég, ami mondjuk 3 milliárd éve fagyott meg? Jaaa hogy felolvadt?

    Vajon hányszor olvadt fel a régi, sok millió éves jég? gyanítom hogy igen sokszor, sőt kisebb kilengésektől eltekintve FOLYAMATOSAN történik ilyesmi.
    Valahogyan mégis élünk.

    Nem a 8 millió éves bacik fenyegetik az emberiséget, hanem a mérhetetlen szegénység, meg a rabszolgaság, amit az egykori adóbérlők tudományos módszerekkel operáló utódai tolnak ránk lassan, fokozatosn, igen ravasz módszerekkel. A riogatás is ezeknek a köröknek a munkája.
    De vajon mi hallgattatja el a tudósokat? Ha csak a csúcson levő akadémikusokat vsszük számba, akkor is több tízezer emberről van szó a világban.