Hunter

Mutáns kórokozókat gyárt a súlytalanság

Az űrbe felküldött baktériumok háromszor halálosabbá váltak az egereken elvégzett kísérletek szerint, a kutatás azonban megtalálta a szuperbacik Achilles-sarkát is.

Az Arizona Állami Egyetem tanulmánya azt a balsejtelmet hivatott igazolni, mely szerint a világűr alacsony gravitációs közege kiszámíthatatlanul mutálhatja az űrhajókon kéretlen stopposokként utazó kórokozókat, melyek hatással lehetnek az asztronauták egészségére is. Azon túl, hogy a sejtés beigazolódni látszik, a Cheryl Nicholson asztrobiológus által vezetett kutatás a felturbózott baktériumok ártalmatlanításra is talált némi utalást.

A kutatók még az Atlantis űrsikló egy évvel ezelőtti küldetésével juttattak fel Salmonella typhimurium baktériumokat, a szalmonella kórokozóját tartalmazó tartályokat. Az űrsikló 12 napot töltött az űrben, ezen idő alatt a fedélzeten tartózkodó mikrobák 167 génjüket módosították. Az űrmutánsok jelentős erősödésen estek át, a földi vizsgálatok szerint közel háromszorosára nőtt a velük megfertőzött egerek halálozási aránya. Ez különösen rossz hír az űrhajósoknak, akiknek az immunrendszere viszont éppen hogy gyengül a súlytalanság hatására. Nickerson és munkatársai szerint azért mégis akadtak pozitívumai a kísérletnek, sikerült ugyanis beazonosítaniuk a változások hátterében álló Hfq nevű proteint, ugyanis az érintett gének szinte mindegyikét ez a fehérje szabályozza.

A normálisan működő Hfq-val rendelkező szalmonella törzseknél semmi jele a laboratóriumi mikrogravitációban bekövetkezett génkifejeződés, a gén által meghatározott sajátos jelleg megnyilvánulás változásainak. Nickerson szerint ez a tudás egy nap olyan stratégiai előnyhöz juttathat minket, mellyel minimalizálhatjuk a fertőzéses megbetegedések kockázatát a jövő emberi űrexpedíciói során. A kutatás azonban a földi szalmonella elleni küzdelemben is hasznos lehet. Azokra a mikroorganizmusokra ugyanis, melyek mikrogravitációban elhelyezett folyadékban fejlődnek, nagyon hasonló alacsony folyadék erők hatnak, mint a földi gazdatestekben növekedőkre, magyarázta Nickerson, aki a New Scientist magazinnak adott interjújában kiemelte az űrrepülést, mint a fertőző betegségek elleni küzdelem új színterét.

Robert McLean professzor, a Texas Állami Egyetem mikrobiológusa - aki maga is végeztetett bakteriális kísérleteket az űrsiklókon - elismerésének adott hangot a mostani eredmények hallatán. "A Földön annyira hozzá vagyunk szokva a gravitációhoz, hogy nem is törődünk vele, most először látjuk azonban, mekkora szükségük is van rá a géneknek a kifejeződéshez" - mondta McLean, szintén felmagasztalva az űrprogram szerepét, ami egyfajta válasz is lehet Steve Weinberg nemrég napvilágot látott bíráló szavaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #36
    Kísérletileg vittek fel madártojásokat és a súlytalanság állapotában kezdték őket kikelteni, de sajnos az utódok elég gyér esélyekkel indultak a világűr meghódítására, mert pl. nem fejlődött fejük...
  • Epikurosz #35
    + Izrael sem.
  • Epikurosz #34
    Irak, Irán, Kanada
    saját erőből nem juttattak fel semmit, csak bérrakétával.

  • trogi #33
    Bocs, Japánból csak egy van. Elnézést. :-)
  • trogi #32
    Nos, még az 1990-es évek legeslegelején olvastam egy Élet és Tudományban, hogy tíz ország volt képes feljuttatni valamit a világűrbe. A valami lehet ugyebár műhold, űrhajó, űrállomás, egyéb és stb.
    A tíz állam neve lehet, hogy nem ugrik be jól, de ezekre emlékszem:
    SzU, AEÁ, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország (ezek tutibiztos)
    Japán, Irak, Irán, Izrael, India, Japán, Kanada (nna, ezek közül kettő kakukktojás, de nem tudom, hogy melyik kettő...)
  • Epikurosz #31
    "A terrorista ugyanis az, aki civileket öl, létesítményekben okoz károkat, és nem valamely állam katonája, aki valamilyen hadműveletben vesz részt."

    Ja, szerinted a terrorista egy buta bunkó, nem tud tervezni, gondolkodni stb.
    A WTC-t meg az ufók rombolták le.
  • Epikurosz #30
    Nem ilyen egyszerű.
    Űrhajót gyakorlatilag csak állam tudna feljuttatni, és persze az űrturistáskodó cégek, amelyek állami engedéllyel müxenek.
    A légtér annyira figyelve van, hogy nem lehet ott csak úgy cikázni.

    Akik ilyen téren labdába (rakétába) rughatnának: Észak-Korea, Szíria, Irán és még biztos van 1-2.

    Nos, ÉK megpróbált interkontinentális rakétákat kifejleszteni, amely az űrhajóépítést megelőző utolsó fázis, de nem sok sikerrel. A híradások csak annyit közölnek, hogy a volt olyan rakéta, amely elérte Alaszka partjait, és ott darabokra hullt, majd az utóbbi időben már olyan idők kezdtek érkezni, hogy a komcsi ország rakétája 2-3 ezer km megtétele után az óceán felett megsemmisült. Mi a manó? Csak nem fejlődött vissza az ék-i rakétatechnológia?

    A frankó az, hogy az amcsik rájuk álltak, és gyakorlatilag a Csendes-óceán közepéig jutnak el a phenjáni rakéták, és ott bimm-bumm, majd leesnek. Arra viszont elegendők lennének, hogy Japánt, nem beszélve Dél-Koreáról megcsapják, mert ugye az érzékelő-elhárító rendszer sem tudt annyira prompt lenni (kurva gyorsak tudnak lenni ezek a rakéták, gondolj bele 8-9 perc alatt kint vannak a francban, az űrben).

    Namárost, hogy az amcsik hogyan szedik le az ék-i rakettákat, fogalmam sincs. Lehet szó Japánban szárazföldre telepített rakétalehárító rendszerről, légi járőrökről, anyahajóra vagy tengeralattjáróra telepített rendszerről, vagy ezek kombinációjáról (valószínű), kiegészítve az amcsi partok mentén és mélyen bent a szárazföldön telepített eszközökkel, amelyek működését műholdak hangolják össze (és a műholdakon is lehetnekt elepítve ha nem lézeres Star Trek fegyverek, de elektronikus zavarókütyük már valszeg, mert ráadásul ezeket nem is tiltják a ruszkikkal kötött egyezmények -- jól mondom?)

    Na, szóval, így állnak a dolgok.

    Az iráni ambíciókkal meg az a helyzet, hogy Izraeltől épp határeset távolságra vannak, úgyhogy tudnának talán pottyantani valamit, bár a zsidó állam rakétaelhárító rendszerét folyamatosan fejleszti, és van amcsi segítség, plusz már nekik is van kémműholdjuk.
  • Doktor Kotász #29
    "Lassan mindenki terrorista lesz, akinek nem tetszik a rendszer. Tehát minden gondolkodásra képes ember..."

    Ha szerinted egy terrorista gondolkodik, akkor problémáid lehetnek a szorzótáblával. A terrorista ugyanis az, aki civileket öl, létesítményekben okoz károkat, és nem valamely állam katonája, aki valamilyen hadműveletben vesz részt.
  • bvalek2 #28
    Lassan mindenki terrorista lesz, akinek nem tetszik a rendszer. Tehát minden gondolkodásra képes ember...
  • elmebáj #27
    Utólagos támadások kivédése végett, a "terrorista " fogalma nem tisztázott..